tiistai 15. huhtikuuta 2014

Jauheliha-pekonilaatikko


Pari päivää sitten päätin kokeilla jauheliha-pekonilaatikon tekemistä aiemmin julkaistulla lohilaatikon reseptillä. Yksinkertaisilla muutoksilla syntyi taas aivan uudenlainen ruoka. Jauheliha-perunalaatikko on myös gluteeniton, jos pinnalle ripottelee gluteenittomia korppujauhoja.

Lohi korvattiin paistetun jauhelihan ja pekonin yhdistelmällä ja tilli korvattiin nipulla tuoretta persiljaa ja ruohosipulia. Muutoin kaava oli sama: runsaasti paistettua sipulia, Rosamunda-perunaa ja munamaitoa. Kermaa lisäsin aiempaan ohjeeseen verrattuna desin enemmän, sillä laatikko joutui odottelemaan hetken. Maustamisen onnistumista helpottaa kaikkien vaiheiden tasainen maustaminen.

Todella hyvä laatikkoruoka syntyy tälläkin perusohjeella. Uunivuoka on iso (35 x 25 cm), joten siitä ottaa useampana päivänä evästä.




JAUHELIHA-PEKONILAATIKKO


noin 2 kg jauhoista Rosamunda-perunaa
600 g jauhelihaa
1 pkt amerikanpekonia
3-4 isoa sipulia
1 nippu tuoretta persiljaa
1 nippu tuoretta ruohosipulia
1 dl lihalientä ( ½ lihaliemikuutiota Knorr gluteeniton + 1 dl vettä)
3 munaa
3 dl kermaa
2 dl maitoa
korppujauhoja (gluteenittomia korppujauhoja)
suolaa ja mustapippuria, currya, kuivattua timjamia ja valkosipulijauhetta
voita

1. Voitele iso uunivuoka voilla ja laita pieniä voinokareita pohjalle. Oma vuokani on neliskanttinen 35 cm x 25 cm , isohko uunivuoka, ja se tuli täyteen. Voi tehdä myös kahteen pienempään, pyöreään vuokaan.

2. Kuori ja viipaloi perunat noin 2 mm viipaleiksi, älä tee liian ohuita siivuja, ettei laatikko liisteröidy. Laita perunaviipaleet kylmään veteen.

3. 
Paista jauheliha ja pekoni yhtäaikaa pannulla, jätä meheväksi, älä paista liian kuivaksi. Lisää reilusti mausteita: suolaa, mustapippuria, currya, timjamia ja valkosipulijauhetta. Maista seosta, että siinä on riittävästi makua.
4. Kuullota sipulit hitaasti hyvin miedolla lämmöllä, lisää pari hyppysellistä suolaa ja kunnolla mustapippuria. Kun sipulit on lähes pehmeitä, lisää lihaliemi joukkoon ja anna imeytyä sipuleihin. Siirrä sen jälkeen pannu sivuun odottamaan.
5. Hienonna persilja- ja ruohosipuliniput omiin kasoihinsa. 
6. Lado parin perunan vahvuinen perunaviipalekerros vuokaan. Mausta koko kerros varovaisesti suolalla ja pippurilla.

7. Lisää puolet paistetuista sipuleista tasaisesti perunakerroksen päälle.

8. Ota persiljakasa ja ripottele se tasaisesti sipulikerroksen pinnalle.

9. Kaada paistettu jauheliha-pekoniseos persiljakerroksen päälle. Koko kerros pitäisi peittyä tasaisesti jauhelihalla.

10. Ripottele hienonnettu ruohosipulikasa jauhelihan päälle.

11. Lado uusi perunakerros ruohosipulin päälle.

12. Lisää loppu sipuliseos perunoiden päälle, ei tarvitse maustaa.

13. Lisää vielä yksi, ohut, yhden perunaviipaleen vahvuinen kerros perunaa pinnalle. Mausta varovaisesti suolalla ja pippurilla.

14. Sekoita munat, maito ja kerma munamaidoksi ja mausta hyvin suolalla, mustapippurilla, currylla ja valkosipulijauheella. Maista munamaitoa maustamisen jälkeen ja lisää riittävä määrä suolaa ja pippuria. Munamaidon tulee maistua sopivasti suolalle, sillä peruna imee hyvin paljon suolan makua.

15. Kaada munamaito tasaisesti joka puolelle vuokaa, perunoiden päälle.

16. Lisää reilusti korppujauhoja perunakerroksen pinnalle ja laita joka puolelle pienenpieniä voikuutioita.

17. Paista 200 asteessa yli tunti. Itse paistoin 1 tunnin 15 min uunin toiseksi alimmalla tasolla, mutta paistoaika voi olla kauemminkin. Perunoiden tulee olla täysin pehmeitä. Pistä haarukalla keskelle laatikkoa ja testaa meneekö haarukka kevyesti perunoiden läpi.


Vaiheet:


1. Paista maustettu jauheliha+pekoni.
2. Maista ja mausta sopivaksi.


3. Kuullota sipulit ja lisää lihaliemi.
4. Anna liemen imeytyä.
5. Pilko persilja ja ruohosipuli.


6. Viipaloi perunat.


7. Lado perunoita ja puolet sipuleista.
8. Lisää persiljasilppu päälle.


9. Kaada koko lihaseos päälle.
10. Lisää ruohosipuli päälle.


11. Lisää perunakerros.
12. Loput sipuleista päälle.


13. Lisää kerros perunaa ja mausta.
14. Munamaito, korppujauhot ja voi.


15. Paista 200 asteessa 1 t 15 min vähintään, uunin toiseksi alin taso.

3 kommenttia:

  1. Luulen, että tuo laatikko maistuis myös meillä. Tätä vois tarjota vaikka meidän pojille, jos saan ne joskus yhtä aikaa lihapatojeni ääreen. Varmaan pian, kun nuoremman jääkiekosta tuli sentään muutaman viikon huili!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauheliha, perunat ja pojat sopii aina yhteen :) Niin meilläkin. Oli kyllä hyvää ja mehukasta, kuten edeltäjänsäkin, lohilaatikko. Lohilaatikkoa on ihan pakko tehdä pääsiäisenä, kun poika tulee puolisoineen Pohojanmaalle :)

      Poista
  2. Hyvää tuli,kiitos paljon ohjeista!

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne