perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kevätmadeleinet ja juustomadeleinet



Madeleinepellillä saa suupalankokoisia makeita ja suolaisia herkkuja nopeasti. Tänään leivoin Leila Lindholmin ohjeella keväisiä sitruunamadeleineja ja suolaisia juustomadeleineja. Suolaisten goudamadeleinejen ohjeen löysin Siskot kokkaa -blogista täältä. Herkut voi tehdä myös gluteenittomana.

Näillä ohjeilla saa 24 kpl sitruunaisia herkkuja ja 24 kpl suolaisia makupaloja. Oman madeleinepeltini, jolla saa 12 pientä, kahden suupalan madeleineleivosta, ostin Ullanunelmasta täältä - Lapuan Leipurinputiikissa on silikonisia madeleinevuokia täällä.


















KEVÄTMADELEINET
24 kpl pieniä madeleine-leivoksia 12 kpl:een pellillä

75 g voita tai margariinia
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
2 munaa
1,5 dl Sunnuntai Anni Helena -kakkuvehnäjauhoja (tavallinenkin käy) tai gluteenitonta Sunnuntai-jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Koristeluun:

valkosuklaata 6-7 palaa
nonparelleja (tarkasta gluteenittomuus)

1. Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste pehmeäksi vaahdoksi. 

2. Lisää molemmat munat yhtäaikaa ja pyöräytä vain muutama kerta vatkaimella munat vaahtoon sekaisin. Taikinaan ei saa tulla kuohkeutta, koska kaunis simpukkakuviointi saa näkyä leivonnaisessa. Silti leivoksesta tulee pehmeä ja hyvä.

3. Sekoita vehnäjauhot (gluteenittomat jauhot) ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää seokseen pyöräyttämällä muutaman kerran vatkaimella. Jatka sekoittamista lastalla. Vain nopeasti jauhot sekaisin taikinaan. 

4. Voitele madeleinepelti ohuelti voilla ja siivilöi teesiivilällä ohut kerros vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoa pellin syvennyksiin. Käy kopsauttamassa ylimääräiset jauhot pois esim. tiskialtaan reunaan napauttamalla.

5. Laita kukkurainen teelusikallinen taikinaa jokaisen syvennyksen keskelle, älä laita liikaa.

6. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 9 min. Yläpuoli jää aika vaaleaksi ja vähän tahmeaksi alkuun, mutta sen pitää olla sellainen. Madeleinet pitää jäädä vaaleiksi. Auta teelusikalla madeleinet ulos vuoasta ja käännä simpukkakuvio ylöspäin.

7. Kun leivokset ovat jäähtyneet, voit kuorruttaa sulatetulla valkosuklaalla ja nonparelleilla pinnan. Koristeluun käytin jälleen Lékuén koristelukynää. Madeleinet kannattaa säilyttää suljetussa rasiassa, seuraavana päivänä maku on parhaimmillaan.


JUUSTOMADELEINET
24 kpl pieniä 

100 g vehnäjauhoja (n. 1,5 dl) tai gluteenitonta Sunnuntai-jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta
2 isoa muna
2 rkl creme fraichea (saa olla kukkuraisia rkl)
80 g raastettua juustoa (esim. Gouda tai muu rasvainen juusto)
1 tl jeeraa (tai muuta lempimaustettasi)
ripaus suolaa ja pippuria

1. Vatkaa kaikki aineet nopeasti sekaisin taikinaksi. Voitele ja jauhota madeleinepelti teesiivilän avulla. Nostele kukkurainen teelusikallinen taikinaa madeleinepellin syvennyksiin.

2. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä 12-13 min. Yläpuoli jää vaaleahkoksi, mutta alapuolen simpukkakuviointi on kivan ruskearaidallinen.

3. Sipaise voita pinnalle tai dippaa kivaan creme fraiche -dippiin ja nauti viinilasillisen kera.

Vaiheet:


1. Voitele ja jauhota madeleinepelti jauholla.

2. Vatkaa voi, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste pehmeäksi.

3. Lisää molemmat munat ja sekoita vain nopeasti yhteen. Ei tarvita kuohkeutta.

4. Lisää jauhoseos ja sekoita ainekset nopeasti sekaisin.

5. Laita kukkurainen teelusikallinen taikinaa pellin syvennykseen.

6. Enempää ei vuokiin tarvitse laittaa, eikä taikinaa tarvitse siloitella.

7. Paista 180 asteessa 9-10 min.

8. Juustomadeleine-ainekset: sekoita kaikki aineet sekaisin vatkaimella.

9. Laita kukkurainen teelusikallinen kuhunkin voideltuun ja jauhotettuun vuokaan.

10. Paista 200 asteessa 12-13 min.

11. Makeita ja suolaisia herkkupaloja.

12. Koristelussa voi käyttää sitä mitä kaapista löytyy: meiltä löytyi valkosuklaata ja kevätnonparelleja.

13. Mukavat minikokoiset herkut vaikkapa vappukahvien kera.





2 kommenttia:

  1. Pitää hankkia tuo madeleinepelti ja täältä löytyy hyvät reseptit. Harmi, etten voi heti sitä tilata, kun ollaan lähdössä reissuun ensi viikolla. Todella kaunis tuo sun tarjoiluastiasi, onko mahdollisesti jostain nettiputiikista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija, tuo tarjoiluastia on ihan paikallisesta K-Vetohallista ostettu. Noita Madeleinepeltejä näyttää olevan ainakin kolmen kokoisena myynnissä: ihan minimini-kokoisia silikonisia (suunnilleen teelusikan kokoisia), 12 kpl metallinen pelti (ison ruokalusikan kokoisia), 6 kpl metallisia peltejä (2 rkl kokoisia)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne