tiistai 18. maaliskuuta 2014

Kardemummamuffinssit

Kardemummamuffinssit ovat perheemme suosikkimuffinsseja. Muffinssit ovat isoja, korkeita, vahvasti kardemummanmakuisia. Pinnalla rapsahtelee mukavasti hasselpähkinärouhe ja väriraesokeri. 

Kardemummamuffinssit löysin Kinuskikissan leivontablogista täältä ja nykyisin niitä leivotaan meillä viikottain. Resepti ei koskaan petä, eikä niissä oikeastaan voi epäonnistua. 

Muffinssit voivat joskus olla kuivia ja tiiviitä rakenteeltaan. Nämä eivät ole kumpiakaan. Kardemummamuffinsseista tulee aina isoja, pehmeitä, hyvin meheviä ja kosteita. Muffinssit tuoksuvat ja maistuvat ihanasti kardemummalle - mausta tulee mieleen herkullinen pulla. Yllättävän paljon makua tulee myös pinnalle ripoteltavasta hasselpähkinärouheesta ja väriraesokerista. Kardemumman ja hasselpähkinän maut täydentävät hienosti toisiaan.

Muffinssit kohoavat aina yhtä upeasti uunissa ja paistuvat 15 minuutissa. Itse leivon nämä muffinssit paperisiin amerikanmuffinivuokiin, jotka asetan muffinssipellille. 

Kardemummamuffinssit onnistuvat hienosti myös gluteenittomana ja laktoosittomana versiona: vehnäjauhot vaihdetaan gluteenittomaan jauhoseokseen ja maitotuotteet laktoosittomiin. 

Itse olen tehnyt näitä moniin juhliin gluteenittomana ja laktoosittomana, jolloin olen korvannut vehnäjauhot Semperin tai Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. Laktoositon voi tai laktoositon margariini sekä laktoositon maitojuoma tekevät ohjeesta myös laktoosittoman. 

Gluteenittomat kardemummamuffinssit ovat ulkonäöltään aivan samanlaisia kuin vehnäjauhoista tehdyt, sillä yleensähän gluteenittomista leivonnaisista tulee hyvin kuohkeita ja ilmavia. Maku poikkeaa ihan vähän vehnäjauhoilla tehdyistä, mutta ero on niin pieni, että useimmat eivät edes huomaa sitä. Monien mielestä gluteenittomat kakut ja muffinssit ovat parempia kuin vehnäjauhoilla tehdyt :)



KARDEMUMMAMUFFINSSIT
12 kpl isoja muffinsseja

Muffinssitaikina:

150 g pehmeää voita tai margariinia (tai 1,5 dl Flora Culinessea)
1,5 dl sokeria
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta esim. Sunnuntai
2 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa
1,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Pinnalle:

0,5 dl hasselpähkinärouhetta
0,5 dl väriraesokeria

1. Vaahdota voi ja sokeri. Rasvana voi käyttää myös Flora Culinessea tai vastaavaa pullorasvaa.

2. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten.

3. Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään ja sekoita ne hyvin. Lisää kuivat aineet taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita mahdollisimman vähän, ettei taikinaan ala muodostua sitkoa.

Asettele 12 paperista amerikanmuffinivuokaa muffinssipellin koloihin. Jaa taikina kahta lusikkaa apuna käyttäen tasan muffinssivuokiin. Laita ensin jokaiseen vuokaan kukkuraruokalusikallinen taikinaa ja jaa sen jälkeen loppu taikina tasaisesti vajaampiin. Ei tarvitse tasoitella, sillä taikina siliää itsestään uunissa.

Sekoita hasselpähkinärouhe ja raesokeri ensin keskenään ja ripottele seosta kunnon hyppysellinen muffinssien keskelle. Paina pähkinä-raesokeriseosta varovaisesti kiinni muffinssin pintaan, ettei rakeet irtoa muffinssien kohotessa.

Paista 225 asteessa 12-15 min uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä. Omalla uunillani nämä isot muffinssit paistuivat 15 minuutissa. Oma uunini on iso ja lämpö melko leppeä, joten paistoaika voi olla lyhyempikin. Kannattaakin tarkistaa oman uunin paistoteho paistamalla ensin 12 min. Jos muffinssi näyttää kypsältä, pistä muffinssin keskelle puisella coctail-tikulla. Jos tikku on tahmea, paista vielä 2-3 min. Normaalikokoisten muffinssien paistoaika on noin 12 min ja minimuffinssien noin 8-10 min. 

Minimuffinsseja varten löytyy leivontakaupoista minimuffinssipeltejä, joilla saa 24 kpl minimuffinsseja kerralla. Minimuffinssit sopivat kokonsa puolesta erinomaisesti juhlapöytään, jossa on monenlaista tarjottavaa. Leivontakaupoista löytyy myös paperisia minimuffinssivuokia. 

Omat minimuffinssipeltini olen tilannut Ullanunelman ja Leipurinputiikin nettikaupoista, samoin minimuffinssipaperivuoat. Linkit näihin molempiin nettikauppoihin löytyy sivuni oikeasta laidasta. Leipurinputiikilla on myös oma myymälä Lapualla. Näiden lisäksi leivontatarvikkeita löytyy mm.  Bake & Partyn ja Confettin nettimyymälöistä, joihin myös linkit sivullani.

Vaiheet:

1. Vatkaa rasva ja sokeri kunnolla yhteen. Tässä on käytetty Flora Culinessea ja kardemummat heitetty jo sekaan. Voilla tai margariinilla seos on paksumpaa. Lopputulos on kuitenkin sama.

2. Vatkaa munat seokseen yksitellen ja kunnolla sekoittaen. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen. Itse lisään molemmat kolmessa osassa. Mahdollisimman vähän vatkausta, vain jotenkuten aineksia sekaisin.

3. Lusikoi taikina muffinssivuokiin. Ei tarvitse siloitella pintaa.

4. Sekoita väriraesokeri ja hasselpähkinärouhe ensin keskenään.

5. Lisää tukeva annos rakeita muffinssien keskelle ja paina kerran kevyesti kahdella sormella pintaan kiinni.

6. Paista 225 asteessa noin 12-15 min. Muffinsseista tulee aina upeita.




Normaali muffinssipelti 12 muffinssille.

Paperisia minimuffinssivuokia. 
Minimuffinssipelti 24 minikokoiselle muffinssille.

10 kommenttia:

  1. Nam nam :) Herkullinen blogi! Tuota 7 minuutin kakkua pitää päästä kokeileen tässä joskus ja tuo hopeatoffeejutskakin houkuttelis kyllä valtavasti!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eija! Tervetuloa ja kiva jos löytyy sopivia ohjeita. Tuo hopeatoffeekakkukin on helpompi tehdä, kuin mitä kuvittelisi. Laita viestiä, jos tulee kysyttävää, kun leivot :)

    VastaaPoista
  3. Muffinit uunissa, olen käyttänyt tätä reseptiäsi ennenkin ja jätän aina pähkinät pois koska meidän porukassa on muutamia pähkinä-allergisia.. hyviä tulee :) kiitos !

    VastaaPoista
  4. Hei Riitta <3 Eikö olekin takuuvarma resepti. Kerran tosiaan mittasin yhden desin vehnäjauhoja liian vähän tähän ohjeeseen ja laiskuuttani en enää lisännyt. Silti muffinssit onnistuivat täydellisesti. Tällaiset ohjeet on niitä parhaita :)

    VastaaPoista
  5. Herkullisia muffinsseja tuli, tehtiin muutama 100 kpl, oikein urakalla. Kiitos takuuvarmasta ohjeesta.

    Nyt vasta luin oikein ajatuksella noita sivulaatikoitasikin....ihanaa, jos minäkin vaatimattomalla blogillani olen voinut antaa innoitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimmi, kyllä on pitkään ja hartaasti blogiasi seurattu. Kaikkea kivaa olet aina siellä kokannut ja yllättävän usein samat ruoat on löytyneet meidänkin lautasiltamme. Mitähän kivaa keksit seuraavaksi :)

      Poista
  6. Herkullisia maustoin viimeksi karvasmantelilla ja nyt äsken oli vuorossa sitruuna. Hyvä perus resepti.

    VastaaPoista
  7. Wau, tulipa hyviä muffinseja. Raesokeri ja hasselpähkinä rouhe oli päällä mukava. Laitoin sokerista osan fariinisokeria. Ehkä sokeria ois pitänyt laittaa vähemmän koska kaappiin oli jäänyt kymmenkunta kuivattua aprikoosia jotka pilkoin taikinan joukkoon. Luulin että muffinsi olis ollut tylsän makuinen. Kaardeumma on hyvä mauste.Jauhoina olikin karkeita grov mix semperiä. Kiitos ohjeesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkoikin nyt tehdä mieli näitä muffinsseja. On niin hyviä ja helppoja pyöräyttää. Itsellä nyt omenapiirakka uunissa Muhkean omenapiirakan ohjeella -on hyvää sekin!

      Poista
  8. Tein näitä kardemumma muffinsseja.Jätin pähkinärouheen pois.Niin älyttömän hyviä.Nam.Näitä teen toistekin ja päälle voi laittaa mistä itse tykkää.Tein gluteenittomia.Eira

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne