perjantai 12. syyskuuta 2014

3 pataleipää




Facebookissa oli viime viikolla kuumimpana villityksenä pataleipä. Ohje löytyi mm. Cebicin keittiössä -blogista täältä. Pitihän minunkin kokeilla tätä kaikkien helpoksi ja herkulliseksi ylistämää leipää.

Taikinan sai sekoitella illalla ja jättää huoneenlämpöön 12-18 tunniksi, ei vaivausta eikä vaivannäköä, ainekset vain sekaisin kulhoon ja kohoamaan pienellä hiivamäärällä, vain yhdellä teelusikallisella kuivahiivaa. 

Seuraavana aamuna uuni 225 asteeseen, ritilä toiseksi alimmalle tasolle ja 3-5 litran kannellinen pata tai teräskattila kylmään uuniin kuumenemaan reiluksi puoleksi tunniksi. Uunin ja padan lämmetessä leipätaikina kipattiin jauhoitetulle pöydälle, taiteltiin pallon muotoon ja laitettiin vielä kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi - tunniksi. Kohotuksen jälkeen leipä pataan, padan kansi kiinni ja paistoa puoli tuntia, kansi auki ja paistoa vielä 15 min. Ja ihana leipä oli valmis. Kolme leipää olen jo paistanut, ja kaikista tuli hyviä. Tänään laitoin taas kaksi erilaista leipää kohoamaan.









PATALEIPÄOHJEITA

1 leipä

Perusohje, josta oma versioni täällä (jossa mukana myös valkosipulilevitteen ohje):

7 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä (42-44 asteista)

Oma leipäni:

4 dl Myllärin sämpyläjauhoja 
3 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
1,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä (42-44 asteista)

Oma leipäni 2:

3 dl hiivaleipäjauhoja
2 dl sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl pellavansiemeniä
1 - 1,5 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3,5 dl lämmintä vettä (42-44 asteista)

Oma leipäni 3 (1,5-kertainen ohje)

7,5 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja
vajaa 3 tl suolaa
1-2 tl kuivahiivaa (laitoin itse 2 tl ja kohotin vain 4 tuntia)
1/3 tl valkosipulijauhetta
1/3 dl kuorittuja seesaminsiemeniä
0,5 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
5,25 dl lämmintä vettä (42-44 asteista)
(Paistoin tätä isompaa leipää 45 min kansi päällä + 20-25 min kansi auki viiden litran teräskattilassa)

1. Sekoita kulhossa jauhot, kuivahiiva ja suola. Kaada lämmin vesi sekaan ja sekoita ainekset. Laita tiivis tuorekelmu kulhon päälle, itse laitoin vielä pyyheliinan painoksi. Jätä kulho huoneenlämpöön 12-18 tunniksi.

2. Itse leivoin ensimmäisen leivän 12 tunnin kuluttua, toisen leivän annoin nousta 15 tuntia ja kolmatta leipää nostatin 5 tuntia (laitoin viimeisimpään 1,5 tl kuivahiivaa) - ja tuosta nopeimmin kohotetusta leivästä tuli se paras. Osasyynä voi olla myös se, että ensimmäiset leivät tein kokonaan karkeista sämpyläjauhoista, mutta kolmanteen sekoittelin vehnäjauhoja mukaan.

Kaada taikina jauhoitetulle pöydälle. Taittele taikinan reunoja keskelle taikinaa, että taikinasta muodostuu pallo. Laita taikinapallo jauhotettuun kulhoon tai jauhotettuun leipäkoriin kohoamaan vielä 45 minuutiksi - tunniksi. Itse laitoin leivän jauhoitettuun leivän nostatuskoriin nousemaan, kelmu ja pyyheliina uudestaan päälle. 

3. Laita tällä välin kannellinen kattila (3-5 litran) tai kannellinen uunipata kylmän uunin toiseksi alimmalle tasolle. Itse tein leivän viiden litran teräskattilaan. Säädä lämpö 225 asteeseen, anna tyhjän padan kuumeta niin kauan kuin leipä nousee - itselläni oli 45 min.

4. Laita hieman jauhoja kuuman kattilan pohjalle (tai leivinpaperiympyrä), pudota leipä kohonnut puoli ylöspäin kattilaan (äläkä ota paljain käsin kattilan korvista kiinni, kuten minä tein...). Jos kohotat leivän leipäkorissa, käännä leipä nurinpäin ennen kuin pudotat sen pataan. Viillä vähän leivän pintaa terävällä veitsellä. Laita kansi kiinni ja pata takaisin kuumaan uuniin 30-35 minuutiksi. Ota kansi pois paiston jälkeen ja paista ilman kantta 15-20 min. Kumoa leipä pyyhkeen päälle, käännä kauniimpi puoli ylöspäin, ja anna jäähtyä ja kuorettua pöydän päällä. Jos teet leivän pelkistä vehnäjauhoista, paistoajaksi riittää 30 min kansi päällä + 15 min kansi auki.

Vaiheet: 

1. Omassa leivässäni käytin näitä sämpyläjauhoja.


2. Sekoita kuivahiiva, suola ja jauhot ensin kulhon pohjalla. Lisää lämmin vesi.

3. Sekoita vain nopeasti aineet yhteen.

4. Peitä taikinakulho kelmulla, laita vielä pyyheliina päälle. Jätä huoneenlämpöön 12-18 tunniksi. Ensimmäistä leipää kohotin 12 tuntia.

5. Seuraavana päivänä: laita tyhjä, kannellinen pata kylmään uuniin, säädä uunin lämpötilaksi 225 astetta ja anna kattilan kuumeta niin kauan kun leipä nousee toisen kerran eli 45 min - 1 tunti.

6. Jauhota pöytä ja kohotusastia.

7. Leipätaikinassa on vahva, jopa hapan tuoksu -ainakin tummemmilla jauhoilla tehtynä. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, taittele palloksi.

8. Laita taikinapallo kohoamaan uudelleen noin 45 min - 1 tunniksi. Peitä astia kelmulla ja pyyheliinalla.

9. Taikina kohoaa hieman.

10. Ripottele kuumaan pataan hieman jauhoja ja pudota leipä pohjalle. Viillä hieman pintaa terävällä veitsellä tai leivänviiltimellä. Laita kansi päälle ja paista leipää 225 asteisessa uunissa 30-35 min. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15-20 min.

11. Valmis pataleipä.

12. Kippaa leipä padasta pois ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Älä laita pyyheliinaa päälle, jos haluat rapean kuoren.

13. Ensimmäinen pataleipäkokeilu onnistui ja laitoin heti uuden taikinan tulemaan.

14. Kokonaan karkeista sämpyläjauhoista tehtyä leipää - tuoksui ihanan rukiiselle ja oli hyvää.

15. Seuraavana aamuna leipä nro 2, pitemmällä 15 tunnin kohotusajalla, anopille viemisiksi.

16. Pataleipä nro 3. Tällä kertaa hieman enemmän kuivahiivaa, sekaan vehnäjauhoja, ja vain yhteensä 5 tunnin nostatus ja leipä uuniin

17. Viimeisin pataleipä oli ihanan rapeakuorista ja vielä paremman makuista kuin kokonaan karkeilla sämpyläjauhoilla tehty leipä. Leivät nro 4 ja 5 ovat kohoamassa :)

18. Leipä nro 4. Hiivaleipä- ja vehnäjauhoista tehty, valkosipulilla maustettu, puolitoistakertainen taikina. Paistoaika kannen kanssa 40 min + ilman kantta 20 min.

19. Leipä nro 5. Hiivaleipä- ja vehnäjauhoista tämäkin, puolitoistakertainen taikina, neljän tunnin kohotus.

13 kommenttia:

  1. Pataleivät ovat hyviä. Itsekin muutaman erilaisen olen testannut. Ja korvamerkkaan kyllä nämä sun ohjeetkin. Kiva testailla vähän erilaisia leipiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä olivat :) Ja kivan muuntautumiskykyisiä - sekä vaaleat että tummat leivät olivat hyviä ja erilaisia, paistoaikaa sai tummilla vähän lisätä, että sai rapeamman kuoren. Ihana ohje, ja sopii minulle, että saa jättää yöksi kohoamaan ja leipoa vasta aamulla tai päivällä, miten ehtii :)

      Poista
  2. Ha, haa....mulla samat jutskat menossa. Olen aikonut ja aikonut ainaskin 1½ vuotta tehdä pataleipää...ensin oli olevinaan syy ettei ollu pataa...sitten lainasin ystävältä padan mikä oli käyttämättä lähes ½ vuotta keittiön pöydällä odottamassa pääsyä toimintaan....no, meillä ei sitä päivä koskaan tullu, sillä sain viimeinkin oman ihanan punaisen padan. Paljon on ruokia sillä padalla valmistunut, vaan ei yhtään leipää....vaan illalla laitan paistumaan siihen ekan. Mulla käytössä nyt jostain lehdestä otettu ohje kauraisalla sämpyläjauholla ja vehnäjauholla. Kovin samanlaisia huo ohjeet näyttävät olevan.... sinun tekevmäs leivät ovat ihanan näkösiä...tykkään että on muutakin kun ihan vehnää jauhona. Olen myöskin jo kauan himoinnut tuollaista koriaaaaa mihin vois leivän tehä kohoamaan...jostain nettikaupasta katoinkin, vaan oli järkyttävän kallis. Pitäsköhän vihjasta lahja-ideasta....aion suvun kesken juhlia 55 -juhlia marraskuussa Tahkolla eräässä ihanassa "mökissä" missä on juhlatilatkin noin 40 vieraalle. Sittenpä saakin taasen leipoa ja tehä ruokaa....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Pakkohan tähän villitykseen oli lähteä mukaan, kun aihe on kuuma. Pöydän päällä nousee tällä hetkellä vaalein pataleivistä, jossa on hiivaleipäjauhoa, vehnäjauhoa, seesaminsiemeniä ja auringonkukansiemeniä puolitoistakertaisella taikinalla, maustettuna valkosipulijauheella. Hyväähän siitä varmasti tulee nytkin.
      Minä otin vain ensimmäisen kattilan, jossa oli teräskahvat, paistopadakseni, sen kummemmin miettimättä. Olisihan noita valurauta- ym. patoja ollut, mutta kattila oli jotenkin niin helppo. Ja toimii erinomaisesti. Laita nyt blogiin kuva uudesta padastasikin :)
      Ja totta, hirmuisen hintaisia nuo leipien nostatuskorit - omani maksoi 25 euroa, joten en hennonut ostaa kuin yhden. Toisen kyllä tarvitsisin, voisi olla hyvä joululahjavinkki...
      Sinullahan alkaa olla kuumeiset synttärien valmisteluajat käsillä, on niissä urakkaa. Itse yhdistin omat viiskymppiseni pojan valmistumisjuhliin, kun puoliso oli täyttänyt 50 ihan vain joitakin kuukausia ennen ja pidettiin juhlat. En jaksanut kaikkia juhlia erikseen, kun osuivat ikävästi nämä merkkipäivät samaan kasaan kaikki. Mutta kivoja juhliahan nämä aina ovat.
      Mukavia synttärivalmisteluja :)

      Poista
  3. Heippa! Täällä yksi joka ei todellakaan ole leipuri (enää), nuorempana olin kyllä. On se jumankekka kumma, jos ei tämäkin täti tolla ohjeella saa syötävää leipää aikaiseksi. Aivan upeannäköistä leipää, kiitos seikkaperäisestä ohjeesta ja ennen kaikkea kuvista, joista selviää helposti minkä tyylisiä astioita kannattaa käyttää! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija, ei ne sinun leipurintaitosi mihinkään ole hukkuneet, otat vaan ne uudelleen käyttöön :)
      Tämä oli kyllä niin kiva leipäohje: viiden minuutin käsityötä, loppuaika odottelua. Sopii mulle :) en ollut uskoa aamulla silmiäni, kun näin, että isäntä oli pistellyt eilisillan aikana 3/4 tuosta neljännestä leivästä. Ja oli sentään puolitoistakertainen taikina...täytyi sen olla hyvää :)

      Poista
  4. Ja aivan ihana pataleipä syntyy ihan tuolla perusohjeella, jossa on vain vehnäjauhoja. Itse lorautin sekaan vielä vähän vaahterasiirappia ja ruokaöljyä - ja voi miten hyvää ja rapsakkakuorista leipää tuli. Valkosipulilevitteen kanssa superhyvää - valkosipulilevitteen ohje löytyy 18.10. blogipostauksesta.

    VastaaPoista
  5. Tein kaksi pataleipää, ekaan laitoin myös rusinoita ja taikina lepäsi 17 h, toiseen laitoin kuivattuja karpaloita ja mantelirouhetta ja sai levätä 22h. Jälkimmäinen kohosi paremmin kuin eka rusinoiden kanssa, nyt kysynkin mestarileipojilta, olisiko rusinat yms pitänyt lisätä vasta taikinan lepäämisen jälkeen, jotta lopputulos olisi ollut kohonneempi leipä? Maku molemmissa oli kyllä fantastinen!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole todellakaan mikään mestarileipoja :) Villinä arvauksena voin vain arvella, että tuo ero kohotusajassa olisi ratkaisevampi. Jos hiivaa on kovin vähän, muutaman tunnin ero kohotusajassa voi selittää toisen satsin paremman kohoamisen. Ja ei ne minunkaan leipäni aina kohoa samalla tavalla: pieni ero nesteen lämpötilassa, isompi lurahdus siirappia toiseen, huoneen lämpötila jne. pieniä muuttujia, mutta vaikuttaa. Itse laitan leivän makuaineet mukaan samaan aikaan muiden aineiden kanssa :)

      Poista
  6. Tehty on monasti sekä padassa,että teräskattilassa. Toimii kummassakin, mutta minusta parempi tulos kattilassa ehdottomasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, kattilasta tykkään minäkin. Kattila on kevyt ja sitä on jotenkin mukavampi käsitellä.

      Poista
  7. Hei!
    Nyt tää on kyllä hämäläisenkin pakko testata:) Ja taidan kans nakata sen kattilan uuniin.. Kiitos muuten hyvästä blogista & maukkaista ohjeista!
    T: kotileipuri Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Mari :) Toivottavasti on jo monta pataleipää testattuna. Minä aion tehdä viikonloppuna valkosipuli-juusto-pataleipää...

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne