maanantai 8. joulukuuta 2014

Joulunodotusta, hyasintteja ja punaista samettia (Red Velvet Cupcakes)










Olen jouluihminen. Nuorempana ehkä vielä enemmän kuin nykyisin. Parikymppisenä ripustelin värikkäitä jouluvaloja kaikkiin ikkunoihin, leikkelin lumihiutaleita lasiruutuihin ja tontturivistöjä pöydille. Joulukoristeita ja joululiinoja löytyi jokaiselta pöydältä. Ja jokaisen liinan päällä oli joulukukka. Viisikymppisenä eivät joulukoristeet ole enää niin tärkeitä, värivalotkin ovat vaihtuneet värittömiin, mutta joulukukat ja joululiinat ovat säilyneet.




Lapsuudenkodissani joulun odotus alkoi vasta itsenäisyyspäivästä. Itsenäisyyspäivänä lippu liehui salossa, ja vasta silloin laitettiin rivi sähkökynttilöitä tuvan ikkunaan. Joulukortit kirjoitettiin itsenäisyyspäivän jälkeen ja me lapset, kolme tyttöä, kirjoitimme joulupukille pitkät listat lahjatoiveita. Joulupukin kirjeet laitettiin kuistin ikkunalaudalla olevan känkyräisen naulan alle odottamaan tonttujen käyntiä. Äiti ja isä taisivat navettareissullaan korjata toiveikkaat kirjeet parempaan talteen :)

Ei ne joulut ole omalta osaltani muuttuneet kovinkaan paljoa 40-50 vuoden aikana. Jouluvalot ilmestyvät pihamaalle joulukuun ensimmäisellä viikolla ja äitini tapaan joulukortit kirjoitetaan itsenäisyyspäivän jälkeen. Tänä vuonna kerroin joulupukille olleeni melko kiltti (isännän mukaan oikeastaan aika tuhma :)) ja toivovani uutta järjestelmäkameraa, kun olen kovin kyllästynyt pimeisiin valokuviin blogissani. Aika näyttää, mitä pukki vastaa...




Rakkain joulukukkani on lapsuudesta asti ollut hyasintti. Lapsuudenkodissani hyasintit olivat aina vaaleanpunaisia ja voimakkaasti tuoksuvia. Vieläkin tuntuu siltä, että oikea joulu ei voi tulla ilman tuota hyasintin tuttua tuoksua. Minulla onkin tapanani pitää koko joulunajan yöpöydälläni yhtä hyasinttia: sen tuoksuun on ihana herätä. Oma suosikkini on valkoinen hyasintti: sen yksinkertainen kauneus ja vaatimattomuus sopii koristeelliseen jouluun täydellisesti.



Myös joulukukkien hankinnassa kannattaa muistaa kotimaisuus ja suomalaisen työn tukeminen - siksi olikin hienoa päästä mukaan Kauppapuutarhaliiton joulukukkakampanjaan kampanjoimaan kotimaisten joulukukkien puolesta yhteistyössä Blogiringin kanssa. Ostamalla kotimaisia joulukukkia, tuet suomalaista työllisyyttä sekä vastuullista tuotantoa.






Kotimaiset joulukukat tunnistaa joulukukkapakkauksessa näkyvästä sirkkalehtimerkistä. Ostaessasi sirkkalehtimerkityn puutarhatuotteen, tiedät ostavasi luotettavasti sataprosenttisen kotimaista. Tuotteiden laatuun on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä sirkkalehtimerkkiä saa käyttää vain ekstra- tai ykkösluokan tuotteissa. Sirkkalehtimerkki onkin luotettavin kotimaisuuden tunnus.


Sirkkalehtitunnusta tuotteissaan käyttävät viljelijät ja pakkaamot ovat sitoutuneet sopimuksella noudattamaan Laatutarha-ohjeistoa, jossa kiinnitetään erityisesti huomiota tuotannon ympäristövaikutuksiin, henkilöstön hyvinvointiin ja tuotteiden turvallisuuteen. 

Voit vierailla myös Kauniisti kotimainen Facebook-sivulla, josta löytyy ideoita vaikkapa omiin joulukukka-asetelmiin.





Joulukukat ovat erittäin helppohoitoisia. Joulukukkien hoito-ohjeet sekä muuta tietoa kotimaisista joulukukista ja sirkkalehtimerkistä löydät sivulta http://www.kauniistikotimainen.fi.  

Lopuksi kerrataan vielä lempijoulukukkani, hyasintin, hoito:

- Kastele hyasinttia varovasti, jotta varsi ei veny liian pitkäksi.
- Hyasintti kukkii pidempään, jos se siirretään yöksi viileään paikkaan.
- Pitkäksi venähtänyttä vartta voi tukea kepillä, jonka voi huoletta tuikata suoraan sipulista  läpi.
- Pitkät hyasintit voi leikata maljakkoon leikkokukiksi. Leikkaa mahdollisimman läheltä sipuleita ja asettele kukat niukkaan, kylmään veteen.













Jouluisten kukkaistutusten jälkeen leivontapöydällä valmistui joulunpunaisia samettimuffinsseja (Red Velvet Cupcakes) Red Velvet Cake -kakkutaikinasta - ohje on hyväksi havaittu yhdistelmä useammasta eri ohjeesta. Red Velvet Cake  eli punainen samettikakku on saanut nimensä voimakkaalla punaisella värillä värjätystä kaakaotaikinasta, josta valmistetaan joko pienehkö täytekakku tai kuorrutetut muffinssit. 

Red Velvet -kakkutaikinaan tulee piimää, etikkaa ja kahvia sekä Wiltonin Red Red -pastaväriä (hyvin voimakkaan punaista). Etikan lisäys on jäänne menneisyydestä, jolloin kakun punainen väri syntyi etikan ja kaakaon kemiallisella reaktiolla. Nykyisin kaakao on erilaista, joten punaista väriä ei synny etikkaa lisäämällä - siksi taikinaan on lisättävä myös punaista väriainetta. 

Kakusta tulee hyvin kostea ja mehevä, joten sitä ei tarvitse kostuttaa. Itse kostutan joskus kakkua hieman (jos on tullut pidettyä pohjaa liian kauan uunissa) ja laitan ohuen kerroksen aprikoosimarmeladia kakkupohjien väliin tuorejuusto-voikreemin alle. 

Red Velvet Cake on tällä hetkellä Amerikan suosituin hääkakku. Meillä tätä tarjoiltiin pojan insinöörijuhlissa ja omilla viiskymppisilläni. Tällä kertaa kokeilin kuitenkin tehdä muffinssiversion kakusta ja hyviähän näistä tuli. Kuorrutukseksi tein amerikkalaiseen tapaan makean tuorejuusto-tomusokerivoikreemin, jonka päälle ripottelin valko-puna-vihreitä jouluisia koristerakeita.








RED VELVET CUPCAKES (CAKE)

20 kpl isoja, pahvivuokiin

5,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
4 rkl tummaa kaakaojauhetta

5,5  dl sokeria
2,75 dl kasvisöljyä (käytin Keiju rypsiöljyä, mutta esim. sulatettu voi, margariini tai auringonkukkaöljy käy yhtä hyvin)

2 kananmunaa (huoneenlämpöisiä)
2,75 dl piimää
2 tl vaniljauutetta tai 1 vaniljatangon siemenet tai 2 tl vaniljasokeria (itse käytin uutetta ja hieman vaniljajauhetta)
1-2 tl Wiltonin Red Red -pastaväriä (hyvin voimakkaan punainen) tai enemmän muuta punaista väriainetta

2 tl valkoviini- tai omenaviinietikkaa
1,5 dl haaleaa tai kylmää kahvia


1. Sekoita keskikokoisessa kulhossa siivilöidyt vehnäjauhot, sooda, leivinjauhe, suolaripaus ja tumma kaakaojauhe keskenään. Laita kulho sivuun.

2. Ota esiin iso kulho ja laita kulhoon sokeri ja öljy (rasva). Vatkaa seosta hetki.

3. Lisää sokeri-öljyseokseen munat, piimä, vanilja ja punainen väriaine. Sekoita aineksia ja tarkista seoksen väri. Lisää väriä, jos haluat voimakkaamman punaisen värin.

4. Lisää punaiseen taikinaan etikka ja kahvi. Sekoita kunnolla. 

5. Lisää viimeisenä kuivia aineksia taikinaan. Lisää aineksia vähitellen, varovaisesti sekoitellen, kunnes kaikki kuivat ainekset on lisätty.

6. Jos haluat tehdä kakun, voitele ja jauhota kaksi pientä kakkuvuokaa ø 22-23 cm (laita hieman pohjaa pienempi leivinpaperiympyrä ensin pohjalle). Jaa taikina tasan molempiin vuokiin ja paista uunin keskitasolla 165 asteessa noin 30-40 min ylä/alalämmöllä (oman uunisi paistotehojen mukaan). Älä paista kuivaksi, sillä kakun pitää jäädä hyvinkin kosteaksi. Tee silti tikkutesti, eli pistä kakun keskellä cocktailtikulla, jos tikku on puhdas, kakku on kypsä.

Jos teet muffinsseja, jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunin keskitasolla 165 asteessa noin 18-20 min ylä/alalämmöllä (normaalikokoiset muffinssit), omat muffinssini olivat isoja ja vaativat minun uunillani 25-30 min paistoajan. Testaa pistämällä cocktailtikulla muffinssin keskelle, jos tikku on puhdas, muffinssit ovat kypsiä. Huom! Muffinssit ja kakut jatkavat kypsymistä vielä jäähtyessään.

P.s. Paras tapa syödä tätä muffinssia pahvisesta muffinssivuoasta, on syödä suoraan kiposta kuorrutteen läpi lusikalla. Nammmm!


TUOREJUUSTO-TOMUSOKERIVOIKREEMIKUORRUTE 

200 g maustamatonta tuorejuustoa tai vaniljatuorejuustoa huoneenlämpöisenä
0,5 dl maitoa 
115 g pehmeää voita
1 vaniljatangon siemenet tai 2 tl vaniljasokeria
noin 12-13 dl tomusokeria

1. Vatkaa ensin tuorejuusto pehmeäksi. Lisää maito, pehmeä voi ja vanilja sekaan - vatkaa ainekset sileäksi.

2. Siivilöi seokseen puolet tomusokerista ja vatkaa hyvin. Lisää loput tomusokerit siivilän läpi ja vatkaa seos kuohkeaksi.

3. Käytä täytettä kakun väliin ja pinnalle,  tai käytä täyte muffinssien kuorruttamiseen. Kuorrute kovettuu hieman pinnalta, eli ei jää tahmeaksi pinnastaan, mutta jää sisältä pehmeäksi. Ripottele koristeet pinnalle viivyttelemättä, sillä kuorrutteen pinta kuivahtaa nopeasti.



Vaiheet:

1. Sekoita kuivat aineet siivilän kautta keskikokoisessa kipossa. Jätä kuivat aineet odottamaan.  Laita suurempaan kulhoon öljy ja sokeri. Sekoita hetki öljy-sokeriseosta sähkövatkaimella.

2. Lisää öljy-sokeriseokseen munat, piimä, vanilja ja punainen väriaine. Vatkaa seosta hyvin. Minulla punainen väriaine loppui kesken, joten väristä ei tullut niin punaista. Purkinpohjalta sain kaavittua vajaan teelusikallisen väriainetta. Jossain oli kyllä toinen purkki väriä, mutta missä...


3. Lisää punaiseen seokseen kahvi ja etikka. Sekoita hyvin.


4. Lisää kuivat aineet, 3-4 erässä, punaiseen seokseen. Sekoita vain sen verran, että jauhot sekottuvat taikinaan.


5. Taikinasta tulee tumman ruskeanpunaista väriltään ja hyvin vetelää. Kaatonokallinen kulho on hyvä, sillä tätä taikinaa on vaikea lusikoida muffinssivuokiin.

6. Kaada pahviset isot muffinssivuoat vain puolilleen, sillä taikina kohoaa paljon. Itse sain tämänkokoisia muffinsseja 20 kpl.


7. Paista 165 asteessa uunin keskitasolla isoja muffinsseja 25-30 min, normaalikokoisia muffinsseja 18-20 min ja kakkupohjia 30-40 min. Pitkä paistoaika johtuu taikinan nestemäisyydestä - mutta siksi leivonnaisista tuleekin niin ihanan kosteita ja meheviä. Älä siis paista liikaa, vain juuri ja juuri kypsiksi. Anna muffinssien jäähtyä täysin ennen kuorrutusta.

8. Kuorrutuksen huoneenlämpöisiä aineksia: vaniljatuorejuustoa, voita, vaniljajauhetta ja tomusokeria. Tomusokeria menee vajaa 1,5 pkt.

9. Kuorruta jäähtyneet muffinssit, tyyli on vapaa...

10. Kokeilin kahdenlaisia koristeita: tässä joulukuusen muotoisia valko-puna-vihreitä sokerikoristeita...

11. ...ja tässä jouluisia valko-puna-vihreitä koristerakeita ja nonparelleja.

12. Herkullista ja makeaa :)

13. Tämä herkku kannattaa syödä lusikalla, ainakin tällaisista pahvivuoista.







Yhteistyössä Blogirinki ja  Kauppapuutarhaliitto ry
P.s. Muihin joulukukkakampanjaan liittyviin teksteihin voit käydä tutustumassa täällä.
















4 kommenttia:

  1. Minäkin hain ensimmäiset hyasintit tänään. Kyllä se hyasintin tuoksu enteilee joulua ja tuo niin paljon muistoja mieleen! Kiitos muuten hyvistä vinkeistä koskien hyasinttien hoitoa :) ihanaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan hyasinttia! Nytkin nuuhkin olohuoneessa tätä ihanaa tuoksua - muistan joskus lapsena toivoneeni, että löytyisi hyasintin tuoksuista hajuvettä :) Annan myös paljon kukkalahjoja jouluna läheisille, niillä on hauska ilahduttaa.
      Oikein ihanaa joulunodotusta myös sinulle ja perheellesi <3

      Poista
  2. Heh minä tässä juuri koitin netistä etsiä hyasintin hajuvettä =) tuo tuoksu on jotain niin sanoin kuvaamattoman ihanaa ♡♡♡♡♡♡ kuinka monesti sitä onkaan nenänsä tunkenut hyasinttiin ja vetänyt täysin siemauksin sitä tuoksua sisuksiin. Se tuoksuu ihanalle. Miten sitä kestää taas ensi jouluun, kun nuo nykyiset tuosta kulahtaa? Ei ole joulu, joulu, ilman huumaavaa hyasinttia ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi taas kesäkuulla saa nauttia syreenin tuoksusta, joka on minulle lähes yhtä mieluinen kuin hyasintti. Tämän joulun hyasintit ovat meillä kukintansa kukkineet, nyt pohdin säästäisinkö sipulit ja katsoisin mitä niille tapahtuu vuoden aikana :) Vuosi tuntuu menevän tässä iässä ihan hirmuisen nopeasti!

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne