perjantai 21. marraskuuta 2014

Jouluinen punssi-hedelmäkakku






Viime joulun suosikkihedelmäkakkuni oli Myllyn Paras sherry-hedelmäkakku -ohjeella tehty punssi-hedelmäkakku. Kakkuja tuli kokeiltua useammalla mausteella ja sherrylläkin höystettynä, mutta parasta kakkua tuli (omasta mielestäni) punaisten cocktail-kirsikoiden liemellä ja punssilorauksella maustetusta kakusta. Kannattaa huomioida se, että punaisten ja vihreiden cocktail-kirsikoiden maku ja liemi ovat täysin erilaisia - punaisten kirsikoiden liemessä on ihana pieni karvasmantelinen vivahde, joka sopii täydellisesti hedelmäkakkuun - vihreiden kirsikoiden maku ja liemi on jotenkin tunkkaista omaan makuuni.

Tämä hedelmäkakku ei ole niin raskas kuin perinteiset englantilaiset hedelmäkakut, ja kakku maustuukin jo parissa päivässä ihan herkulliseksi. Parhaimmillaan hedelmäkakut ovat kuitenkin muutaman viikon maustumisen ja mehevöitymisen jälkeen. Kakku täytyy kääriä tiukasti folioon ja säilyttää jääkaapissa mehevöitymisen ajan. 

Kakkuun tuo kivaa jouluista tunnelmaa punaiset ja vihreät kirsikanpalat, puna-vihreät kuivahedelmäpalat, jouluinen kakkupaperi, ja loppusilaus tietenkin lumisella tomusokerihunnulla tai tomusokerikuorrutteella. Kivoja jouluaiheisia kakkupapereita saa leivontaputiikeista.























PUNSSI-HEDELMÄKAKKU
1,75 litran vuokaan

100 g pehmeää voita
100 g pehmeää margariinia
2,5 dl sokeria
4 kananmunaa
3,5 dl erikoisvehnäjauhoja tai karkeita vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl mantelirouhetta tai kookoshiutaleita (itse käytin mantelirouhetta)
100 g punaisia cocktail-kirsikoita pilkottuna (säästä liemi)
100 g Dr. Öetkerin puna-vihreää kuivahedelmäsekoitusta tai muuta vastaavaa
noin 0,5 dl punssia, sherryä, rommia, sitruunamehua tai punaisten cocktail-kirsikoiden säilöntälientä (oma suosikkini on tuo kirsikkaliemi ja loraus punssia!)


1. Pilko cocktail-kirsikat pieniksi paloiksi, kaada kirsikoiden liemi desin mittaan ja lisää punssia niin, että saat yhteensä 1/2 dl nestettä. Sekoita mantelirouhe kuivattujen hedelmäpalojen sekaan. Voitele ja korppujauhota 1,75 litran kakkuvuoka, kakusta ei tule kovin suuri. Lämmitä uuni 175 asteeseen (ylä/alalämpö), laita ritilä alatasolle.

2. Vaahdota pehmeät rasvat ja sokeri hyvin. Lisää sekaan 3 kananmunaa yksitellen (1 muna lisätään myöhemmin), vatkaa hyvin lisäysten välillä. Lisää kirsikkaliemi-punssiseos ja sekoita kunnolla taikinan sekaan.

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään, lisää sitten noin 1 rkl jauhoseosta sihdin läpi taikinaan ja sekoita. Vatkaa viimeinen kananmuna sekaan. 

4. Laita ruokalusikalliset jauhoseosta hedelmäpalojen sekaan ja kosteiden kirsikkapalojenkin päälle. Sekoita jauhot hedelmäpaloihin.

4. Sekoita loput jauhot taikinaan siivilän läpi. Lisää kuivahedelmä-mantelirouheseos ja kirsikkapalat, sekoita kunnolla. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 1,75 litran rengasvuokaan ja tasoita pinta.

5. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50-60 min. Omassa uunissani kypsyi 55 min. Anna kakun jäähtyä 15-20 min ennen kumoamista. Kääri kakku tiiviisti folioon ja anna mehevöityä pari viikkoa kylmässä - pakko ei ole odottaa niin kauan, sillä tämä kakku on melko hyvää parissa päivässäkin.


Vaiheet:


1. Valuta säilykekirsikoiden liemi (lisää punssia), laita kuivahedelmät kulhoon, pilko säilykekirsikat pieniksi paloiksi.

2. Lisää mantelirouhe kuivahedelmäpalojen sekaan.

3. Vatkaa rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

4. Lisää kolme kananmunaa yksitellen, vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen välillä (yksi kananmuna lisätään vasta myöhemmin).

5. Lisää kirsikkaliemi-punssiseos ja sekoita hyvin.

6. Sihtaa ruokalusikallinen jauhoseosta taikinaan ja sekoita.

7. Lisää viimeinen kananmuna ja sekoita vielä kunnolla vatkaten.

8. Lisää ruokalusikalliset jauhoseosta kuivahedelmäpalojen ja kirsikkapalojen sekaan ja sekoita jauhot hedelmäpalojen kanssa.

9. Lisää loput jauhot taikinaan ja sekoita.

10. Lisää viimeisenä taikinaan hedelmäpalat (kaikki kerralla). Kääntele hedelmät nuolijalla taikinan sisään.

11. Valmista hedelmäkakkutaikinaa.

12. Kaada kakkutaikina voideltuun ja korppujauhoitettuun rengasvuokaan. Paista hedelmäkakkua 175 asteessa uunin alatasolla 50-60 min ylä/alalämmöllä. Pistä tikulla kakun keskelle paiston lopussa, jos tikku on puhdas, kakku on kypsä.

13. Anna kakun jäähtyä ritilällä 15-20 min ennen kumoamista. Lisää tomusokeria vasta jäähtyneen kakun pinnalle.

14. Punssi-hedelmäkakun leikkauspintaa. Jauhoituksen ansiosta hedelmäpalat eivät putoa  pelkästään kakun pohjalle.

15. Mukavan jouluinen kakku.

16 kommenttia:

  1. Mä en yleensä ole englantilaisten hedelmäkakkujen ylin ystävä, mutta tämä saattaisi olla se versio, josta pitäisin. Pidän tuosta vienosta karvastmantelin aromista noissa punaisissa cocktailkirsikoissa. Piti oikein käydä tarkastamassa, näytti olevan sama vuoka kuin sulla paketissa, jonka hain postista!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että minäkin pidän kuohkeammista kahvikakuista enemmän, mutta jouluun nämä hedelmäkakut sopivat. Olen aina tykännyt karvasmantelin mausta, ja tässä kakussa se maistuu alussa vienosti, mutta tekeytyessään alkaa maistua enemmän. Punssia lorauttaisin mielelläni lisää (ja joskus olen lorutellutkin, huonolla lopputuloksella eli kakku ei jaksa kypsyä...). Viime vuonna tein näitä kakkuja monta ja yksi unohtui kylmiön ylähyllylle folioon kiedottuna ja muovipussin sisässä - ja jestas miten hyvää se oli, kun jouluviikolla avasin kääreet.
      Tuo kakkuvuoka on isännän joululahja parin vuoden takaa, ja on todella ihana vuoka. Teflonpinta ja nätti kuviointi, lisäksi riittävän iso, muttei liian kookas - tällä hetkellä ihan lempivuokani. Hyvän ostoksen olet tehnyt!

      Poista
    2. Mistä hankittu tuo vuoka...valmistaja?

      Poista
    3. Mimmi, kysyin isännältä, mistä osti tuon vuoan - ei muistanut enää, muuta kuin että tilasi sen netistä. On italialainen La Dolcetteria di Marisa Laurito -vuoka.

      Poista
  2. Ihana kaakku. Jonkin sortin kirsikkainen kakku on ollut meillä usein joulukakkuna esim. Pähkinä-kookos-kirsikkakakku. Huomenna leipomispäivä....jospa saisin tätäkin kakkua aikaiseksi. Tuo vuoka on kyllä ihana....vaan lupasin ittelleni ettei enää yhtään kakkuvuokaa tähän huusholliin tule. Tosin niin lupasin pikkuisista koneistakin ja tuossa pöydällä nyt nököttää viimeinkin oma eka pastakoneeni....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on työlistalla hedelmäkakku, jokin uusi ohje hakusessa, pikkuleipiä ja tortellinipiirakkaa...on vaan niin kiirus, ettei ehdi kuvailla leipomuksia.
      Minullakin noita kakkuvuokia löytyy joka lähtöön, mutta ehkä neljä vuokaa on sellaisia, joita käytän koko ajan.
      Meidän pastakone on isännän tuliainen Italiasta työmatkalta. Silloin, kun poika oli vielä kotosalla, miehet väänsivät aina itse pastat keittiönpöydällä. Nyt kun kokit ovat talossa vähentyneet, pastakonetta käytetään harvemmin - etenkin kun talon emäntä ei juurikaan pastoista piittaa :)

      Poista
    2. Käytän pastakonetta enemmän muihin hommiin mitä itse pastan tekoon. teen aika usien karjalanpiitrakoita, perunapiirakoita, tsultsinoita yms karjalaisia piirakoita. Hiivataikinasta tehtyjen suolaisesten pinet pohjat tekee nopeammin pastakoneella mitä käsin lituskaiseksi yms.... pitää keksiä lisää käyttökohteita.

      Poista
  3. Ihan huippukakku. Tein jo toisen, vaikka en yleensä pidä kakuista ollenkaan.
    Kiitos. Kaikki toimii reseptissä. Nesteenä puolet punaisten kirsikoiden lientä, puolet arrakkipunssia. Paistoaika 50 minuuttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa tosi hyvältä :) Tuo punaisten kirsikoiden liemi kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sen ihana karvasmantelinen maku toimii tosi hyvin tässä hedelmäkakussa. Kiva, kun kerroit myös paistoajan - se kun on kaikissa uuneissa kovin erilainen <3
      Ihanaa joulua sinulle <3

      Poista
    2. Oho. Vuosi vierähtänyt.
      Tein taas ihanaa kakkuasi. Pilkulleen teen reseptin mukaan.
      Tällä kertaa alumiinisiin leipävuokiin tupla-annoksen ja jäi vielä pieni foliovuoka maistiaiskakuksi. Leipävuokien paistoaika tunti. Tasan.

      Poista
    3. Ihan liian nopeasti aika kuluu... Samoissa hommissa ollaan oltu :) Minäkin tein tänään tämän kakun. Kokeilin Disaronno-mantelilikööriä punssin sijaan ja lisäsin vielä 1,5 dl rusinoita sekaan. Toki tuo kirsikkaliemi tulee aina mukaan, se on koko kakun sielu. Nyt kokeilin vielä juottaa kakulle mantelilikööriä, saas nähdä miten käy.
      Paistoajoilla ja vuoilla on eroa. Ostin uuden Nordic Waren Party-vuoan, johon tein kakun, ja kakku kypsyi alle 40 minuutissa. Nordic Waren raskaissa valualumiinivuoissa kannattaa huomioida aina tämä, että paistoaika on reilusti lyhyempi, ja saa pudottaa paistolämpötilaakin.
      Mukavia jouluhetkiä sinulle <3

      Poista
  4. Onkohan kukaan kokeillut tätä konjakilla? 😬

    VastaaPoista
  5. Laitoin punssin tilalle tummaa Motörhead-rommia niinkuin viime vuoden oikeaan englantilaiseen joulukakkuunkin. Toimii muuten järjettömän hyvin.

    VastaaPoista
  6. Tämä ohje menee kokeiluun. En ole ikinä käyttänyt leivonnassa punssia. Onko tässä käytetty ruokakaupasta saatavaa rommiaromia vai alkosta saatavaa punssilikööriä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan ehtaa Alkon punssia on käytetty, ja on hyvää tässä kakussa. Punssia saa myös niissä 2 desin pikkupulloissa, niin ei tarvitse suurinta pulloa ostaa leipomiseen :)

      Poista
  7. Kiitos pikkupullo vinkistä :) Juu ei tarvi isoa pulloa ostaa :D

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne