keskiviikko 7. tammikuuta 2015

Kummisedän lakukakku





Hyvää uutta vuotta 2015 kaikille! Tuli se talvi, ainakin hetkeksi, tännekin. Joululomalla oli ihana vain laiskotella enkä leiponut yhtään mitään. Eilen keittelin viimeisistä kinkunrippeistä kaksi keittoa, hernekeiton ja lihakeiton, joten joulu on siltäkin osin virallisesti ohi. Joulukuusi lähti pihalle loppiaisaamuna. 

Joulun syömingeistä on jäljellä enää lakukakkua, joka on säilynyt kylmiössä herkullisena. Tämän päivän ohjeena onkin tämä herkullinen lakritsinmakuinen Kummisedän lakukakku, jonka ohje löytyi Facebookista Susanna Niemiseltä. Kakku on pienehkö kahvikakku, jonka sisälle upotetaan neljä Kick-patukkaa, hieman suklaata ja kermaviiliä (creme fraichea pistin itse) - pintaan kaadetaan kaupan valmista lakritsikastiketta, tai kastikkeen voi tehdä itsekin lakupatukoista, hopeatoffeesta ja kermasta.

Uusi vuosi ja uudet stressit odottaa :) Alkuvuodesta pari kuukautta menee taas kirjanpito- ja tilintarkastusasioiden parissa. Mappien järjestelemistä, kirjanpito-ohjelmien päivitystä, pikkuyhtymien kirjanpitoja ja omat maatilakirjanpidot ym. Alv-laskelmia ja -ilmoituksia, tilinpäätöksien tuloslaskelmia ja taseita - niistä on Annen alkuvuosi tehty. Leipomiset saattavat jäädä vähän vähemmälle pariksi kuukaudeksi, samoin uuden järjestelmäkameran ja kuvausvalaistuslaitteiden opettelu (Anne oli kuin olikin ollut jouluna kiltti :)). Uudet Wüsthofin veitsetkin odottavat koeajoa ja lähipäivinä on tulossa uusi yleiskonekin - 22 vuotta uskollisesti palvellut Bosch saa jäädä vielä vierelle palvelemaan leipätaikinakoneena. Kaikkea kokeillaan ajallaan ja päivityksiäkin varmaan tulee...





KUMMISEDÄN LAKUKAKKU
pienehköön 1,5 - 1,75 litran kahvikakkuvuokaan

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
4 kpl Kick-patukoita (lakritsi-salmiakkipatukoita)
50 g tummaa suklaata
1,5 dl juoksevaa rasvaa, tai sulatettua voita tai margariinia (itse laitoin Flora Culinessea)
1 prk kermaviiliä tai 1,5 prk creme fraichea
3 kananmunaa

Pinnalle

lakritsikastiketta
lakritsiströsseliä


1. Sekoita jauhot, sokerit, leivinjauhe ja kaakao sekaisin omassa kulhossaan. 

2. Rouhi suklaa ja pilko Kick-patukat pienen pieniksi kuutioiksi. Kaada suklaa ja Kick-kuutiot eri kulhoon ja kaada juokseva rasva sekaan. Sekoita rasva-suklaa-Kick -seosta hetki.

3. Lisää kermaviili ja munat rasvaseokseen, sekoita kunnolla. Lisää lopuksi kuivat aineet sekaan ja sekoita aineet nopeasti yhteen.

4. Voitele ja korppujauhota pienehkö rengasvuoka tai 1,5 litran suorakaiteen muotoinen pieni leipävuoka, kaada kakkutaikina vuokaan.

5. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 50-65 min, riippuen uunin paistotehosta. Itselläni kakku sai olla uunissa 60 min.

6. Anna kakun jäähtyä 15 min ja kumoa ritilälle. Anna jäähtyä hyvin. Kaada kakun pinnalle raidoiksi valmista lakritsikastiketta (itse laitoin tuubista) ja ripottele päälle lakritsiströsseliä.


Vaiheet:



1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Voitele ja korppujauhota pienehkö kakkuvuoka.

2. Kakkuun käyttämiäni aineksia.

3. Pilko Kick-patukat pieniksi kuutioiksi, rouhi suklaa.


4. Lisää suklaa- ja Kick-rouheet juoksevan rasvan sekaan ja sekoittele.


5. Lisää rasvaseokseen munat ja kermaviili (creme fraiche), sekoita hyvin.


6. Lisää viimeksi rasvaseokseen kuivat aineet tai kuiva-aineisiin rasvaseos - ihan kumminpäin haluat...


7. Tämännäköistä taikinaa minulla syntyi.


8. Ei olisi tarvinnut 2 litraista vuokaa...siis 1,5 -1,75 litran vuoka riittää.


9. Paista 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 50-65 min ylä/alalämmöllä, oman uunisi tehojen mukaan. Minulla oli tunnin uunissa.


10. Kumoa hieman jäähtyneenä. Jäähdytä ennen lakritsikastikkeella valelua.


11. Itse puristin tuubista valmista lakritsikastiketta raidoiksi.


12. ...ja lisäsin lakritsiströsseleitä pinnalle. Kakku oli todella hyvää, ja kuvun alla kylmässä säilöttynä on vielä kahden viikonkin kuluttua todella herkullisen maustunutta!

13. Ja tällaisen purin juuri paketista. Kyllä nyt sormia syyhyttää...

3 kommenttia:

  1. Oikein hyvää alkanutta vuotta 2015! ♥
    Sulla on sit aika kiireinen alkuvuosi. Mullakin on tiedossa aika paljon ylitöitä tähän alkuvuoteen, mutta sit voi taas hyvillä mielin lomailla kun on paiskinut ensin töitä! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin <3 Kiirettä on tiedossa: pitäisi ostaa iso nippu mappeja ja järjestellä kuitit kirjausjärjestykseen - liput ja laput on tietysti vanhalla ekonomilla aina tiukasti mapitettuna. Aloittaminen on aina työlästä ja tilikarttojen muutokset - monen vuonna sain ylimääräisiä harmaita hiuksia jokavuotisista alv-kantojen muutoksista, joita piti päivitellä erilaisiin yksinkertaisiin ja kaksinkertaisiin kirjanpito-ohjelmiin. Ihan silkkaa kiusantekoa nuo eestaas muuttelut! Tänään olen jo aloittanut paperihommat, kyllä tämä tästä etenee, kunhan ei päästä ajatusta karkaamaan ja unohda EVL:n vero-ohjeita :)

      Poista
  2. Hyvältä näyttää! Itseäni aina mietityttää nuo tilitarkastusasiat. Tuttu kertoi, että hän aikoo tilitoimiston etsiä, joka hänen yritystään auttaisi. Itselleni ainakin kun nuo kuulostavat hankalilta, hienoa huomata että joiltain se vain sujuu!

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne