torstai 21. elokuuta 2014

Herukka-mansikkarahkakakku kauratäytekeksipohjalla




Alkoi tehdä mieli juustokakkua, kun katselin blogien herkullisia kakkukuvia. Käväisin hakemassa puskista viimeisiä marjoja ja ajattelin mansikkarahkan sopivan mukavasti maultaan kauratäytekeksipohjaan - eli kakusta tuli rahkakakku. Kaivoin hyllyltä pölyttymästä kukanmuotoisen reunavuoan, ja toivoin täytteiden riittävän kookkaaseen, 29 cm:n vuokaan. Ja pohjasta halusin paksun, koska täytekekseistä tehtynä pohja on ihan parasta :)







HERUKKA-MANSIKKARAHKAKAKKU KAURATÄYTEKEKSIPOHJALLA
29 cm:n reuna- tai irtopohjavuokaan

Pohja:

300 g kaura-vaniljatäytekeksejä
100 g Digestive-keksejä (7 kpl)
100 g sulatettua voita tai margariinia

Täyte:

2 dl mustaherukoita
1 dl punaherukoita
1 dl hillo-marmeladisokeria
3 dl vispikermaa
1-2 tl vaniljasokeria
2 prk (yht. 400 g) mansikkarahkaa
1 rkl mansikkatomusokeria (ei välttämättä tarvita)
8 liivatelehteä
noin 1/2 dl vettä

Pinnalle koristeeksi:

valkuaisessa ja sokerissa kieriteltyjä herukoita

1. Sipaise hieman öljyä irtopohjavuoan sivuille ja laita liivatteet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen.

2. Laita herukat ja hillo-marmeladisokeri pieneen kulhoon ja sekoittele marjat ja sokeri sekaisin. Kuumenna seosta mikrossa täydellä teholla 3 min, sekoittele seosta, ja kuumenna vielä toiset 3 min. Soseuta kuuma seos sauvasekoittimella ja kaada siivilään. Hierrä siivilän kautta hieno marjahillo astiaan; kannat, siemenet ja kuorenpalaset jäävät siivilään. Käytä vain sileä marjasose täytteeseen. Vie sose jäähtymään jääkaappiin 15-20 minuutiksi.

3. Murra täytekeksit ja Digestivet teholeikkuriin ja pyöräytä muruseokseksi. Kaada sulatettu rasva sekaan ja pyöräytä vielä muutaman kerran seosta. Painele muruseos irtopohjavuoan pohjalle ja vie vuoka jääkaappiin hetkiseksi. Jos teet 24-26 cm:n irtopohjavuokaan, jätä Digestive-keksit pois ja käytä rasvaa noin 70 g.

4. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää sekaan mansikkarahkat ja mansikkatomusokeri. Vatkaa seos tasaiseksi.

5. Lisää kerma-rahkaseokseen jäähtynyt herukkahillo. Kuumenna vesi mikrossa kahvimukissa, purista liivatteista vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Sekoittele lusikalla, kunnes liivatteet ovat täysin sulaneet. Lisää liivateseos rahkaseokseen 3-4 erässä ja vatkaa seos kunnolla sekaisin. 

6. Kaada rahkaseos keksipohjan päälle irtopohjavuokaan. Levitä varovaisesti seosta kohti reunoja. Heiluttele vuokaa sivusuunnassa, että saat täytteen levittäytymään vuokaan tasaisesti. Vie kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

7. Kun kakku on hyytynyt, poista vuoka ja koristele kakku esim. valkuaisessa ja sokerissa pyöritellyillä herukoilla. Muista antaa herukoiden sokerikuorrutteen kovettua kovaksi ennen kakun päälle laittoa.

Vaiheet:

1. Sipaise öljyä vuoan reunoihin. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen.

2. Laita herukat ja marmeladisokeri kulhoon. Kuumenna 3 min mikrossa, sekoita ja kuumenna toiset 3 min.

3. Soseuta kuuma herukkahillo sauvasekoittimella.

4. Siivilöi hillo, painele lusikalla hilloseosta mahdollisimman paljon siivilästä läpi. Käytä vain siivilöity seos. Vie hillo jäähtymään 15-20 minuutiksi jääkaappiin.

5. Näitä kauratäytekeksejä käytin koko ison paketin sekä 7 kpl Digestive-keksejä. Käytä pienempään pohjaan vähemmän keksejä ja rasvaa.

6. Murra keksit teholeikkuriin ja surauta murusiksi leikkuuterällä.

7. Lisää muruseokseen sulatettu rasva ja pyöritä vielä hetki leikkuuteriä.

8. Kaada kostea muruseos vuoan pohjalle ja levittele ensin tasaisesti koko pohjalle.

9. Painele muruseos tiiviiksi, mutta ei liian kovaksi kerrokseksi.

10. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää rahkat ja mansikkatomusokeri, vatkaa kunnolla.

11. Lisää jäähtynyt hillo sekä kuumaan veteen liotetut liivatteet rahkaseokseen.

12. Kaada rahkaseos vuokaan. Levittele varovaisesti reunoja kohti. Heiluttele pienin liikkein vuokaa sivusuunnassa, jotta rahkaseos levittyy tasaisesti joka puolelle. Vie vuoka jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

13. Kierittele herukoita valkuaisessa ja hienossa sokerissa. Jätä paperin päälle kovettumaan. Marjojen päälle tulee kova sokerikuori, joka ei värjää tai litisty kakun päällä.

14. Kun kakku on hyytynyt, irroita vuoka ja siirrä kakku kakkupahvin päälle isolle lautaselle.

15. Koristele sokeroiduilla musta- ja punaherukoilla, tai tuoreilla marjoilla.

16. Nämä kakunkoristeet maistuvat hyvälle :)

10 kommenttia:

  1. Hieno kakku, mutta erityisesti mua kiinnostivat nuo sokeroidut marjat, ne on tosi kauniita kakun päällä! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Nuo marjat on kivoja sokeroituina, ja maistuvat hyvälle. Niihin tulee kova sokerikuori valkuaisen ansiosta, joten niitä on helppo asetella kakkujen ja muffinssien koristeeksi. Samalla laillahan moni sokeroi syötäviä kukkia ja niiden terälehtiä. Kyllähän tuo sokerikuorikin tietysti sulaa jääkaapissa ajan kanssa :)

      Poista
  2. Voi kun olis syöjiä, niin tekisin heti tällaisen kakun.... pienempänä voisin loppuviikosta tehdäkin. herukoita olis vielä puskissa meilläkin.... kaunis vuokamalli. Noita huurrutettuja marjoja tehtiin uutteraan joskus 80-luvulla....sittemmin olleet mullakin unholassa. Viinirypäleitä oli vasta jossain joku tehnyt samalla tapaa... mukava tapa, kun ei aina ole tuoreita marjoja käytettävissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vei puoliso osan kakkua töihin ja maistatin muutamalla talossa poikenneella ystävällä, ja siinähän se kakku sitten katosikin. Puolison mielestä kakku oli "ihan riivatun hyvää" ja olikin, ei ollut liian makeaa ja koska kakku oli rahkasta, ei tuntunut sitä välillä pistävää juustonmakua.
      Tykkään itsekin tuosta Dahlia-vuoasta. Lisäksi sillä tulee aina kauniit ja sileät reunat juustokakkuihin.

      Poista
  3. Iiiihana!! Mistä toi vuoka on? :)

    Http://ellysinbakemyday.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuota Dahlia - reunavuokaa näyttää olevan ainakin Kakkusankareilla http://www.kakkusankarit.fi/epages/OVK.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/06082009-151229/Products/490116 ja löytyy varmasti muistakin nettiputiikeista

      Poista
    2. Kiitos! Täytyykin katsoa jos vaikka laittais tilaukseen :)

      Poista
    3. Tuo on kyllä kaunis vuoka. Ainoa haitta oikeastaan on, että se on vähän turhan suuri - ei tahdo löytyä riittävän isoja lautasia alle :)

      Poista
  4. Tämäkin kakku (kuningatarversiona) nyt jääkaapissa hyytymässä huomisia juhlia varten. Rahkankin vaihdoin kuningatarrahkaan. Harmi vain kun ei ole tuoreita marjoja päälle.Olisi ollut hieno koristeluidea nuo huurteiset marjat. Täytyy keksiä jotain muuta päälle.-Elisa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elisa :) Kakustasi tulee varmasti ihana kuningatarrahkalla. Noita sokerikuorrutettuja marjoja voi tehdä myös pakastetuista marjoista. Esim. Mustaherukkamoussetäytekakkuun olen tehnyt nuo marjakoristeet jäisistä mustaherukoista, onnistuu hyvin. Jäisenä vaan marja kerrallaan kastetaan munanvalkuaiseen ja pyöritellään sokerissa. Marjoista tulee kovia kuin karkit.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne