perjantai 13. kesäkuuta 2014

Annen juhannuskakku eli raparperi-pitsikakku


Juhannukseksi teen aina raparperipitsikakkua, joka kätkee sisäänsä ihanaa raparperi-vaniljahilloa, banaania ja mascarpone-raparperimoussea. Kesän raparpereista keitin päivää etukäteen vanilja-raparperihillon ja annoin sen jähmettyä kylmässä. Pintaansa kakku sai toffeelta maistuvan, ihanan paistetun pitsin, jonka ohjeen olen lainannut Kurikan maa- ja kotitalousnaisilta.

Kakkupohjaksi tein viiden munan levykakkupohjan, jonka leikkelin ympyröiksi ja kostutin sitruunamehu-vaniljasokerivedellä hyvin vähän. Kakku on koottu oikeinpäin 22 cm:n irtopohjavuokaan. Raparperi-pitsikakku onnistuu hyvin myös gluteenittomana ja pitsin tekokin onnistuu gluteenittomalla jauhoseoksella hyvin.

Kakku on aivan ihana. Se on hyvin pehmeä, kostea (vaikka ei paljon kostuteta), paljon täytettä -banaanit tasapainottavat mukavasti makean raparperi-vaniljahillon makua ja mascarpone-raparperimousse on miedosti raparperille maistuva kermainen ihanuus kaiken tämän päällä. Mielenkiintoisinta on, että useimmat eivät tunnista kakkua raparperikakuksi -kakkua maistaneet esittävät villejä arvauksia kakun täytteestä päärynästä lakkaan :)










ANNEN JUHANNUSKAKKU ELI RAPARPERI-PITSIKAKKU
22 cm kakkuvuokaan

Raparperi-vaniljahillo:

1 litra raparperipaloja (1/2 sentin viipaleita)
3 dl hillosokeria
1 vaniljatanko
0,5 dl vettä + loraus sitruunamehua

Levykakkupohja: 
50-60 senttiseen uuniin (itselläni on 60 senttinen uuni)

5 isoa kananmunaa
2 dl Siro erikoishienoa sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja (gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta)
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Ellet halua tehdä levykakkupohjaa - tässä Ullanunelman ohje 6 ja 7 munan pyöreään kakkupohjaan (täytteet ja pitsi riittävät myös näihin ohjeisiin, kakkuja on kostutettava reilusti enemmän kuin levykakkua!):

6 munan pyöreä kakkupohja:
22 cm:n kakkuvuokaan

6 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja (gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta)
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

7 munan pyöreä kakkupohja:
24 cm:n kakkuvuokaan

7 kananmunaa
2,5 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja (gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta)
0,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta


Pitsi kakun pinnalle:

3 rkl vehnäjauhoja (gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta)
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl vaniljasokeria
0,5 dl sokeria
0,5 dl mantelirouhetta tai hasselpähkinärouhetta
1 rkl maitoa
1 rkl tummaa siirappia
0,5 dl voisulaa


Kostutus (levykakkupohjaan):

1 dl vettä
pikku loraus sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
(pyöreään kakkupohjaan kostutuslientä voi valmistaa 3 dl)

Täyte:

3 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria
3 rkl vaniljakreemijauhetta (tai 3-4 liivatelehteä sulatettuna 2 rkl sitruunamehua)
2 dl vanilja-raparperihilloa
1 prk mascarpone-juustoa

Väliin lisäksi:

Loput vanilja-raparperihillosta (noin 10 rkl)
4 pientä banaania viipaloituna (sitruunamehua)

Pinnalle:

5 dl vispikermaa
2-3 tl vaniljasokeria

1. Keitä ensin raparperi-vaniljahillo: laita raparperipalat, hillosokeri, vesi ja sitruunamehu kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet tangonpuolikkaista kattilaan mukaan. Heitä myös tyhjä vaniljatanko sekaan makua antamaan. Keitä hilloa noin 15-20 min. Painele lusikalla raparperipaloja hajalle ja vie kylmään. Ei tarvitse odottaa vuorokautta, riittää että hillo jähmettyy jäykäksi muutamassa tunnissa.

2. Leivo levykakkupohja uunipellille. Tällä kertaa paistoin 220 asteessa keskitasolla noin 7 min. Vaihekuvat ja ohjeet voit katsoa vaahtokarkkikakun ohjeesta tästä. Jätä uuni päälle pitsin tekoa varten ja säädä lämpötila 200 asteeseen. Kelmuta 22-24 cm:n irtopohjavuoka ja leikkaa juuri sopivan kokoinen leivipaperiympyrä pohjalle, kelmun päälle. Valmista kostutusliemi. Kostutuslientä tarvitaan hyvin vähän, sillä jos laittaa kostean pyyheliinan levykakkupohjan päälle paiston jälkeen, kakku imee kosteutta siitä ja kakkua ei tarvitse välttämättä kostuttaa ollenkaan.

Jos teet pyöreän 6 munan kakkupohjan, vatkaa ensin muna-sokerivaahto huoneenlämpöisistä munista hyvin kuohkeaksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi ja kääntele lastalla munavaahtoon. Kaada taikina 20-22 cm:n voideltuun ja jauhoitettuun  vuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa ylä/alalämmöllä noin 40 min, kunnes kakun reunat alkavat irrota vuoasta. 7 munan kakkupohja halkaisijaltaan 24 cm:n vuokaan, paistoaika on sama 40 min. Näitä kakkupohjia pitää muistaa kostuttaa enemmän!

3. Valmista kakkupitsi uunissa. Sekoita pitsin kuivat aineet ensin pienessä kulhossa sekaisin. Lisää voisula, siirappi ja maito sekaan ja sekoita lusikalla ainekset paksuksi tahnaksi. Laita isolle uunipellille leivinpaperi. Sujauta irtopohjavuoan pohjalle leikkaamasi leivinpaperiympyrä leivinpaperin alle muotiksi pitsille. Levitä pitsitaikina ruokalusikan pohjalla tasaisesti ympyrän muotoiseksi, tasaiseksi, ohueksi kerrokseksi. Älä tee kerroksesta liian paksua, että pitsiin tulee paistettaessa reiät. Itse jätin reilun ruokalusikallisen taikinaa käyttämättä, sillä kakku ei ollut kovin suuri. Ota ympyrämuotti leivinpaperin alta pois ja laita takaisin irtopohjavuokaan. 

Paista pitsi 200 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 8 min. Itselläni oli tasan 8 min. Vartioi 6 minuutin jälkeen uunin vieressä, että pitsi ei pala. Pitsistä pitäisi tulla toffeenruskea. Huomaat kyllä, kun pitsin keskusta alkaa kypsyä ja pitsiin tulee haluttuja reikiä, kun taikina kypsyy kunnolla. Reunojen tummuminen liikaa ei haittaa, sillä pitsistä tulee aina vähän liian iso. Pitsi leikataan myöhemmin oikean kokoiseksi kakun päällä ja tumma reunat lähtevät pois.

4. Valmista raparperimousse. Vatkaa vispikerma ja vaniljasokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää sekaan vaniljakreemijauhe ja vatkaa vielä hetki. Lisää seokseen 2 dl tekemääsi raparperi-vaniljahilloa ja mascarpone-juustopurkki. Vatkaa vielä oikein hyvin kaikki sekaisin.

5. Viipaloi 4 pientä banaania kulhoon ja lorauta reilusti sitruunamehua päälle. Sekoittele mehua joka palalle, ettei banaani tummu.

6. Kokoa kakku oikeinpäin kelmutettuun irtopohjavuokaan, leivinpaperiympyrän päälle. Laita toinen kokoympyröistä vuokaan, älä kostuta, lisää päälle puolet vanilja-raparperihillosta, laita banaaniviipaleita koko pohjalle. Lisää banaaniviipaleiden päälle paksu kerros mascarponemoussea, ei ihan puolta tekemästäsi moussesta. Pitsin alle pinnalle pitää jättää noin 4-5 rkl. Jos teet normaalista kakkupohjasta: leikkaa kakku kolmeen osaan, kokoa oikeinpäin samaan vuokaan, jossa paistoit kakun -tee muutoin ihan samalla tavalla kuin levykakkuohjeessa, mutta kostuta enemmän.

8. Tee kakun seuraava kerros samalla tavalla, voit kostuttaa ihan muutaman teelusikallisen verran. Tee keskikerros puoliympyröistä ja lisää irtopalasia tarvittaessa. Laita kakun päällisin kerros täytteen päälle. Kostuta päällimmäistä kakkulevyä hieman. Laita loput raparperimoussesta päälle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ota paistettu kakkupitsi pelliltä ja paina kakun päälle siten, että valkoista moussea näkyy pitsien väleistä. Pitsi on liian iso, mutta jätä se sellaiseksi ja vie kakku kylmään vuorokaudeksi tai jos aamulla teet, voit illalla kuorruttaa ja leikkoa pitsin oikean kokoiseksi. Kylmässä pitsi muuttuu pehmeäksi ja pitsin reunat on helppo taitella tai leikata saksilla muotoonsa.

9. Seuraavana päivänä: vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Taittele varovaisesti pitsin reunat oikean kokoiseksi tai leikkaa saksilla. Pitsi on nyt pehmeää ja kakkua on helppo leikata. Ota kakku vuoasta ja siirrä kakkupahvin päälle tarjoilualustalle. Pehmeää kakkua ei ole helppo siirtää, ellei ole kakunnostinta. Leveällä paistinlastalla onnistuu, kun pitää kakkupahvin heti valmiina ja sujauttaa sen suoraan kakun alle. Suosittelen kyllä lämpimästi  täytekakkujen alle pahvisia alustoja. Leivontaputiikeista voi tilata niitä sekä pyöreinä että neliskanttisina, monenkokoisina. Kuorruta kakku kermavaahdolla ja muita koristeita kakku ei pitsin lisäksi tarvitsekaan. Tänään pursotin kakun sivut lehtityllalla ja päälle tein tähtityllalla yhdeksikköjä kiertämään pitsiä.

Vaiheet:

1. Laita raparperi-vaniljahillon ainekset kattilaan ja kuumenna.

2. Keitä hilloa noin 15-20 min. Riko lopuksi lusikalla raparperipalat soseeksi. Vie kylmään hyytymään.

3. Leivo levykakkupohja ja laita kostean pyyheliinan alle, leikkele ympyröiksi ennen täyttöä. 

3. Laita ympyrä malliksi leivinpaperin alle pitsiä tehdessäsi.

4. Sekoita pitsin ainekset kulhossa.

5. Levitä lusikan pohjalla tasaisesti leivinpaperille, älä tee liian paksua kerrosta.

6. Paista pitsiä 200 asteessa noin 8 min. Keskiosan pitää paistua ruskeaksi, että pitsiin tulee reikiä.

7. Viipaloi 4 pientä banaania viipaleiksi ja lorauta sekaan sitruunamehua.

8. Vatkaa raparperimoussen kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää vaniljakreemijauhe.

9. Lisää seokseen 2 dl raparperi-vaniljahilloa ja mascarpone. Vatkaa ainekset hyvin.

10. Kokoa kakku oikeinpäin vuokaan. Alle kakkulevy, älä kostuta alinta kerrosta, päälle puolet jäljelle jääneestä raparperihillosta.

11. Lado banaaniviipaleita hillon päälle.

12. Levitä vajaa puolet moussesta banaaniviipaleiden päälle. Jätä moussea  4-5 reilua ruokalusikallista myös pitsin alle.

13. Kokoa keskikerros kakkupaloista ja kostuta ihan vähän. Itse laitoin noin 5 tl kostuketta.

14. Levitä loput raparperihillosta keskikerrokseen.

15. Lado banaaniviipaleita hillon päälle ja saman verran moussea kuin ensimmäiseen kerrokseen. Levitä mousse tasaiseksi kerrokseksi.

16. Paina viimeinen kakkulevy paikalleen. Painele varovasti pintaa tasaiseksi. Kostuta hieman.

17. Laita jäljelle jättämäsi mousse kakun pinnalle ja levitä tasaisesti.

18. Kakun pinnalle painetaan pitsi. Minulla oli vähän reunakalvoa tukemassa reunaa, se pitää tässä vaiheessa nypätä pois :)

19. Asettele pitsin keskikohta kauniisti kakun pinnalle ja paina vähän kiinni, että pitsien raoista tulee vähän moussea näkyviin. Vie kylmään useammaksi tunniksi, mielellään seuraavaan päivään. Tässä vaiheessa melko kova pitsi pehmenee kylmässä täysin pehmeäksi ja leikattavaksi. Voit trimmata reunat seuraavana päivä.
20. Leikkaa pehmeän pitsin reunat saksilla tai taittele varovaisesti käsin kakun kokoiseksi.

21. Valmiiksi leikattu pitsi. Ota vuoka pois ja siirrä kakku pahvin päälle tarjoilulautaselle.

22. Voit siloitella reunoja veitsellä ennen kermavaahdolla kuorruttamista.

23. Vatkaa kerma ja sivele kermavaahtoa palettiveitsellä kakun reunoille.

24. Pursotuksissa käytin tänään isoa tähtityllaa (vasen) ja isoa lehtityllaa (oikealla), jota kutsutaan joskus myös röyhelötyllaksi.

25. Lehtityllan jälkeä kakun sivuilla.

26. Kakun sivut pursotettu (jotenkin...)
27. Kakun päälle tein tähtityllalla yhdeksikköjä peräkkäin (osin päällekkäin), kiertämään kakun reunoja.

28. Valmis kakku ei tarvitse muita koristeita.







7 kommenttia:

  1. Komea ja varmasti hyvä täytekakku. Tuo pitsi päällä on mielenkiintoinen ja oikein kaunis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija :) Kakku oli hyvää ja meni parempiin suihin nopeasti, kun tarjoilin sen yhdessä palaverissa. Näitä levykakkupohjalla tehtyjä täytekakkuja on niin helppo ja nopea kasata, että niitä tulee tehtyä usein. Minäkin tykkään tuosta pitsistä, helppoa kakunkoristelua :)

      Poista
  2. Ai juu, voinko linkittää sut blogiini niin löydän tänne takaisinkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tottakai voit linkittää minut blogiisi, kiitos siitä. Minäkin linkitän sinut.

      Poista
    2. :) Tämä Bloggerin viestikenttä toimii välillä miten huvittaa...kaikki viestit eivät taida tulla perille asti, mutta ei haittaa - asia tuli ymmärretyksi :) Kiitos viestistäsi, kiva jos kakku pääsee muidenkin kokeiltavaksi.

      Poista
  3. :) Ja kivoja kirjoitusvirheitäkin meikäläisellä ! Sen siitä saa kun yrittää olla nopea :) Kerron sitten kuinka onnistuin kakun kanssa, kunhan kerkiän sitä kokeilemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva sitten kuulla, miltä kakku maistuu sinun mielestäsi. Tänä vuonna taidettiin maistella meidän juhannuskakut etukäteen, kun pääsen leipomaan kotikeittiööni vasta juhannusaattona (pojan luona Helsingissä vietetään 'talvilomaa'). Enköhän jonkun täytekakun kuitenkin ehdi pyöräyttää viikonlopulle :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne