sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Muna-anjoviskakku hapankorppupohjalla






Tänään piti tehdä cake popseja eilisen täytekakun kääretorttulevyn rippeistä. Aamulla kaivelin rasiaan pakkaamiani kääretorttulevyn palasia ja huomasin, että rippeet olivat kadonneet -vain pari kulmaa nökötti rasian pohjalla. Kuulustelin syyllisen näköistä isäntää raaka-aineen häviämisestä, johon mies totesi äkeissään, että hän kun ajatteli ihan hyvän hyvyyttään syödä jätteet pois, ettei tarvitse roskiin heittää :) Tuli siinä hetki hihitettyä yhdessä, kun ihmettelin, että miten herranen aika mies syö mauttomia kääretorttulevyn paloja, kun kylmiössä odottaa täytekakku, Eijan kaurakeksejä ja mascarpone-puolukkapiirakkaa...
Joten suunnitelma numero kaksi oli tehdä hyydytettyä muna-anjoviskakkua Pirkan parhaan leivontakirjan ohjeella. Kakku on todella miedon makuinen ja maistuu myös muutoin anjoviksia karsastaville. Todella helppo ja herkullinen ohje - tätä kakkua voi tarjota vieraillekin.
Kakun pohja tehtiin hapankorpusta ja voista. Täyte hyydytettiin liivatteen avulla Philadelphia-juustosta, anjoviksista liemineen, tillistä, keitetyistä munista, kermasta ja sitruunamehusta. Lisämakua kaipaavan kannattaa kaataa lisää lientä toisesta anjovispurkista, sillä ainakin kaupan omien merkkien anjovisfileiden liemi oli tosi pliisun makuista.
Tuli siinä kakkua näperrellessäni monta kertaa hymy suupieleen, kun ajattelin miehen "hyvän hyvyyttään" suuhun pistelemiä tortunpalasia :)














MUNA-ANJOVISKAKKU HAPANKORPPUPOHJALLA
Pohja:
150 g hapankorppuja (15 kpl) tai gluteenittomia hapankorppuja tai glut. näkkileipää
80 g voita sulatettuna


Täyte:
1 pkt Philadelphia-tuorejuustoa, maustamaton
1 prk (100 g) anjoviksia liemineen
1 nippu tuoretta tilliä
1/3 tl mustapippuria
ripaus suolaa
4 keitettyä munaa
2 rkl maitoa
4 liivatelehteä
1/2 dl sitruunamehua
2 dl vispikermaa


Päälle:
4 - 5 keitettyä munaa
1 prk (100 g) anjoviksia
tuoretta tilliä ja persiljaa


1. Murskaa hapankorput teholeikkurissa rouheeksi ja lisää sulatettu voi. Anna koneen pyöriä hetki, kunnes massa on kostunut tasaisesti. Saa jäädä vähän karkeaksi.
2. Laita kelmu tai leivinpaperiympyrä irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24-26 cm, omani oli 26 cm ). Sipaise sormella hieman ruokaöljyä vuoan sivuille. Painele hapankorppurouhe tiiviisti vuoan pohjalle, ei sivuille. Vie pohja hetkeksi kylmään jähmettymään.
3. Sekoita tuorejuusto, silputtu tilli, silputut kananmunat, pieniksi hienonnetut anjovikset liemineen, mustapippuri, suola ja maito vatkaimella tasaiseksi seokseksi.
4. Kuumenna sitruunamehu mikrossa kahvimukissa ja lisää 10 min. vedessä pehmenneet liivatteet sekaan. Purista ensin liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sekoita lusikalla, kunnes liivatteet ovat täysin liuenneet mehun sekaan. Lisää liivateliemi noin viidessä erässä tuorejuustoseoksen sekaan. Vatkaa huolellisesti koko seosta.
5. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää täyteseokseen. Sekoita vielä kaikki aineet huolellisesti.
6. Kaada täyteseos hapankorppupohjan päälle. Tasoittele sileäksi. Heiluttele vuokaa muutaman kerran sivusuunnassa ja taputa pöydänkanteen, että seos tasoittuu ja leviää joka puolelle sileäksi kerrokseksi.
7. Laita vuoka jääkaappiin hyytymään muutamaksi tunniksi.
8. Ota hyytynyt kakku vuoasta lautaselle. Viipaloi päällysteen keitetyt munat munaleikkurilla ohuiksi viipaleiksi. Valuta anjoviksista liemi pois. Nypi tillistä ja persiljasta kauneimmat lehdet. Koristele kakku mielesi mukaan.
Vaiheita:

1. Kakun aineksia.
2. Murskaa hapankorput ja voi.
3. Sekoita tuorejuusto, muna, anjovikset liemineen ja tilli sekä mausta.
4. Sekoita liivateseos ja viimeisenä kermavaahto.
5. Painele hapankorppupohja vuokaan ja kaada juustoseos päälle.
6. Anna hyytyä vähintään 3 tuntia jääkaapissa.
7. Koristele ja herkuttele.



12 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen kakku, tota voisi tehdä vaikka pääsiäisenä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli todella herkullinen kakku. Ehdottomasti meilläkin tehdään uusiksi pääsiäisenä taas.
      Noiden anjovispurkkien maussa on suuria eroja. Kouraan osunut Rainbown anjovispurkki ja sen liemi oli ainakin tosi mietoa ja pliisua, joten sitä saa laittaa toisesta purkistakin ruokalusikallisen lisää. Abban liemet on toista luokkaa. Harmi, kun pienemmät kaupat on alkaneet jättää merkkituotteita pois hyllyistä ja jättäneet vain kaupan omat merkit, jotka valitettavan usein on paljon huonompilaatuisia. Samoin petyin Rainbown paprikasäilykkeeseen, kun liemi oli kuin vettä, etikkaisuuden sijasta. Merkkituotteet takaisin hyllyihin!

      Poista
  2. Hei, jos tämän valmistaa tänään ja juhlat on lauantaina, säilyykö hyvänä siihen asti? Tarkoitan nyt pohjaa varsinkin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilyy oikein hyvänä, jopa paranee muutaman päivän säilytyksellä entuudestaan ja maut tekeentyvät kunnolla! Hapankorppupohja on niin karkea, ettei tarvitse pelätä ainakaan pohjan pehmenemistä. Koristeet kannattaa laittaa päälle vasta juhlia edeltävänä iltana

      Poista
  3. Mahtava idea! Loistava blogi. Löysin tänne kun etsin hyvää mustikkapiirakan ohjetta. Aion todellakin fanittaa jatkossakin ja etsiä ohjet täältä. KIITOS <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kakku on siis niin hyvää :) Noihin anjoviksiin tulee aivan himo. Meillä kaikki yrittävät kaapia päällä olevia anjoviksia mahdollisimman paljon omalle lautaselleen :)

      Poista
  4. Jos anjoviksen korvaa sardiineilla, pitääkö laittaa enemmän sardiineja? Miedompi maku niissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile maistella täytemassaa sitä mukaa, kun lisäät sardiineja. Varmasti saa laittaa enemmän, jos haluaa reilusti kalanmakua. Itse tykkään anjoviksesta ja laitan yleensä vielä kakun pinnankin täyteen anjovisfileitä. Niitä sitten kukin vuorollaan yrittää rohmuta oman kakkulohkonsa päälle :)

      Poista
  5. Kiitos Anne! Olin messuilta ostanut sardiineja ja ne pitäisi hyötykäyttää. Oljy varmaan kannattaa valuttaa pois. Pitääköhän sitten laittaa nestettä tilalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Massaan voi lisätä pari ruokalusikallista maitoa lisää, jos tuntuu liian raskaalta täyteseos. Öljyt tosiaan kannattaa kaataa sardiineista pois huolellisesti. Öljyistä makua voi yrittää freesata sitruunamehulla, jos tuntuu maistuvan öljy läpi.

      Poista
  6. Hei. Meillä piti tänään olla kokous, joka peruuntui. Tein eilen tämän ihanan muna-anjoviskakun sitä varten. Kokous siirtyi viikolla eteenpäin. Menettääkö tuote makunsa ja koostumuksensa jos pakastan sen? Vai uskaltaisiko säilyttää kylmiössä tuon viikon ja se olisi vielä tarjoilukelpoista?

    VastaaPoista
  7. Uskaltaa pakastaa vuoassa. Kannattaa ottaa edellispäivänä jääkaappiin sulamaan ja freesata koristeet pinnalle.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne