perjantai 17. huhtikuuta 2015

Trooppista kiisseliä 90-luvun tyyliin



Perheemme vanha suosikkiherkku 90-luvulta muistui mieleeni, kun vietimme maaliskuulla joitakin viikkoja Helsingissä poikamme ollessa vakavasti sairaana. Pojan päästyä sairaalasta kotiin, keittelin suosikkikiisseliä lapsuusvuosilta, ja miniän kehoituksesta laitoin ohjeen myös tänne. Trooppiseen kiisseliin ei lisätä sokeria lainkaan, mutta maku on silti mukava ja pehmeä. Meillä kiisseliä on totuttu syömään jäätelön kaverina.

Moni varmaan ihmetteli, miksi blogin päivitykset loppuivat kuin seinään helmi-maaliskuun ajalta. Helmikuu meni tilinpäätösten paperitöissä täysipäiväisesti, maaliskuulla tuli elämään äkkipysäys pojan sairastuessa tuntemattoman viruksen aiheuttamaan aivo/aivokalvontulehdukseen. Meilahden sairaala tuli näiden viikkojen aikana erittäin tutuksi, samoin kuin hotelli Flamingo ravintoloineen. Poika voi onneksi jo hyvin, ja on toipumassa pikkuhiljaa sairaudestaan. Kunpa äitikin toipuisi jo huolestaan... :)


Tie neurologiselle osastolle oli pitkä...


Parempina hetkinä pystyi sentään kahviossakin käväisemään,vaikka suurin osa ajasta meni kauheiden päänkipukohtauksien ja pahoinvoinnin kourissa. Ja perhe oli huolesta suunniltaan.

Pahinta oli epätietoisuus: mikä siellä päässä oikein jyllää? Eikä syy taida selvitä koskaan.



Isälläkin oli mittavat silmäpussit viikkojen unettomien öiden ja huolehtimisen takia.



Silmiä vääntää ja valo ottaa vielä kovasti silmänpohjiin - "Tietä kauneudelle!" oli pojan kommentti vetäessään naisten aurinkolasit päähän kotisohvalla toipumislomalla :)








TROOPPINEN KIISSELI
1,5 litraa

1 litra trooppisten hedelmien tuoremehua (appelsiinituoremehukin käy)
3/4 dl perunajauhoa
1 prk cocktail-hedelmiä liemineen (410g/240g)
1 pieni prk ananaspaloja vaniljalla tai kookoksella maustetussa liemessä (235g/140g)

1. Kaada kattilaan tuoremehu sekä säilykepurkkien liemet. Jätä hedelmät vielä purkkeihin odottamaan - ne lisätään vasta valmiiseen kiisseliin. Itse en lisää kiisseliin yhtään sokeria, mutta jos haluaa makeampaa, voi laittaa 2 rkl sokeria sekaan.

2. Vatkaa sekaan perunajauhot ja laita vasta sitten seos liedelle lämpiämään. Hämmentele vispilällä koko ajan kuumenevaa seosta, varo ettei se ota pohjaan kiinni ja ruskistu. Älä keitä täydellä teholla - itse kuumennan seosta induktion 7 lämmöllä (asteikko 1-9). Anna seoksen pulpahdella kunnes kiisseliin tulee läpikuultavuutta eli pari minuuttia.

3. Nosta kiisseli liedeltä ja lisää sekaan cocktail-hedelmät sekä ananaspalat. Sekoita kiisseli ja anna jäähtyä kylmäksi kansi tai kelmu kattilan päällä, ettei seos kuoretu. 

4. Tarjoa kiisseli tiikeri- tai vaniljajäätelöpallon tai kermavaahdon kera.

1. Trooppiseen kiisseliin tarvitaan trooppisten hedelmien tuoremehua, cocktail-hedelmiä, ananaspaloja ja hieman perunajauhoja. Sokeria ei tarvita.

2. Kaada mehu ja säilykepurkkien liemet kattilaan. Lisää perunajauho ja sekoita vispilällä, kunnes perunajauho on liuennut kylmään seokseen. Hedelmäpalat lisätään vasta kiisselin valmistuttua sekaan.

3. Seokseen ei tarvitse lisätä sokeria. Vie kattila liedelle lämpiämään, seos on himmeää.

4. Vatkaa seosta hitaasti pohjasta seoksen kuumentuessa. Älä kuumenna täydellä teholla.  Anna kiisselin pulpahdella muutama minuutti, kunnes seos alkaa muuttua hieman läpikuultavan näköiseksi ja on saennut kunnolla.

5. Ota kiisseli liedeltä ja lisää cocktail-hedelmät ja ananaspalat sekaan.

6. Anna seoksen jäähtyä. Laita kattilan päälle kansi tai tuorekelmu, ettei kiisseliin tule kuorta. Tämä kiisseli ei tosin kovin paljoa kuoretu.

7. Tarjoa jäähtynyt kiisseli jäätelöpallon tai kermavaahdon kera.

8. Tällä kertaa herkuteltiin kermavaahdon kanssa.



16 kommenttia:

  1. Ihanaa,että poikasi voi paremmin ja kiitos ihanista resepteistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3 Kovia aikoja oli, ja uskomattoman rankka tauti vaikeine oireineen. Onneksi nuoret on sitkeitä sissejä :)
      Nyt tuntuu taas mukavalta kokkailla kotona. Oli se sellainen äkkilähtö kesken uuninpesun Helsinkiin maaliskuulla, että uuninpesuaineetkin jäivät uuniin ja herätyskellot huutamaan päiväkausiksi tyhjään taloon :)

      Poista
  2. Hienoa, että poikasi voi jo paremmin! Mukavaa, että olet myös palannut blogimaailmaan. Tätä ihanaa jälkkäriä on pakko kokeilla, sillä kaikki aineksetkin löytyy kotoa.:) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heidi <3 Kotona on paljon töitä rästissä ja kasvihuoneeseenkin pitäisi saada asukkaita - mutta pieniä murheitahan nämä.
      Tämä oli pojan lempiherkkua lapsuudesta, siksi varmaan sitä piti tehdä. Mukavaa on myös tuo sokerittomuus, jos säilykehedelmät on säilötty mehuun - eikä se kyllä yhtään sokerittomalle maistu! Tänään söin kiisseliä aamupuuron päällä, ja olipas niin hyvää. Toivottavasti teilläkin tykätään :)

      Poista
  3. Hienoa, että poikasi on jo toipumassa! Voimia teille kaikille - muista itsekin jo levähtää!
    Onpa kiisseliresepti ihana - tätä on pakko kokeilla :) Kiitos että jaoit sen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pia <3
      Kokkaaminen on ihan parasta terapiaa mielen murheisiin. Oikein ihanaa vapun odotusta sinulle :)

      Poista
  4. Tätä reseptiähän on kokeiltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elämän ruuhkavuosina piti kaiken olla nopeasti valmistuvaa, mutta silti hyvää. Ja piti saada vielä lapsikin syömään :) Hyvältä tämä silti yhä maistui kaikkien mielestä :)

      Poista
  5. Monta monta kertaa kävin katsomassa blogiasi ja mietinkin, että missähän Anne on?Vaikka emme tunnekaan toisiamme, niin jotenkin minusta tuntui, että jotain on ehkä tapahtunut. Teillä on elettykin tosi rankkoja aikoja. Onneksi nyt kuitenkin poika on toipumassa ja varmasti suurin huoli jo vähän helpottaa. Jaksamista Teille kaikille.Ja kiisseliohje...sitä joskus aikoja sitten olen itsekin keitellyt:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tässä blogin kautta tutustuu moniin ihmisiin, vaikka ei olisi koskaan livenä tavattukaan :) Sähköpostiini tuli niin paljon huolestuneita yhteydenottoja, että ajattelin, että täytyy muutamalla sanalla kertoa mihin Anne hävisi. Vaan nyt ollaan taas keittiössä ja poika tervehtyy :) Iloista vapunodotusta ja aurinkoista kevättä sinulle <3

      Poista
  6. Edellä kommentoinut anonyymi oli Heli, huomasin että nimi jäi pois.
    Terveisiä vielä ja Hyvää kevättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Hyvää kevättä! Täälläkin on jo kevääntuntua, kun Lappajärvi lainehtii taas vapaana...eilen taisivat jäät lähteä!

      Poista
  7. Helpottavaa kuulla että siellä poikasi voi jo paremmin <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 kyllä, poika voi jo paljon paremmin. Pikkuhiljaa alkaa itsekin uskoa, että kyllä tämä tästä iloksi muuttuu. :)

      Poista
  8. Onneksi poikasi toipuu/on toipunut. Kyllä tuollaiset asiat pysäyttävät. Minulla itselläni on ollut OYs käyntejä nyt kevään aikana useinta ja paljon on vielä tulossa.... tämän tapaista kiisseliä olen minäkin aikoinaan keitellyt useinkin. Enpä ole hoksannut että ananasta on tuollaisissakin liemissä...pitää katsastaa olisko meidänkin kaupoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kaikki selviää parhain päin sinunkin kohdallasi <3 Ja hyvässä sairaalassa olet seurannassa. Terveys tahtoo jäädä huomaamattomaksi asiaksi, kunnes sairastuu ja se normaali arki muuttuu.
      Nuo makuananakset on tosi kivoja myös piirakoissa - kookoksen, vaniljan ja sitruunan makuisissa liemissä löytyy. Itse nappaan aina purkkeja mukaan löytäessäni :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne