sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Tiramisu punssitwistillä









Pyhäinpäiväksi saimmekin yllättäen jälkikasvun kotiin. Edellisiltana poika paineli syyttävästi grillille syömään, kun äidillä ei ollutkaan ruoka odottamassa iltamyöhällä, lapsen saapuessa kotiin (syytän Vain elämää -ohjelmaa...) :). Aamulla äiti sitten korjasi harha-askeleensa ja nousi kokkaamaan kunnon aamiaista: ciabattaa, paistettuja munia, viinisuolaheinää ja kirsikkatomaatteja, pellava-ruispuuroa ja leikkeleitä, suolakurkkuja, kahvia ja edellispäivän ihania porkkanamuffinsseja (ne olivat kyllä parhaimpia porkkanamuffinsseja, mitä olen ikinä syönyt!). 



Ihana poikani ❤️


Ja poika sai tietysti heti pestin äidin työpöydän ääreen: dropboxit täynnä, icloudit täynnä, hp:n kone härillään, pöytä-macistä ei saa tulostettua, uutta valokuitua piti testata...



Päivä tuntui hupenevan kokatessa, ja hautausmaakierroskin odotti. Pyhäinpäivän päivälliseksi tarjoilin perheelleni perunamuusia, rakuuna-porkkanoita, punajuurisalaattia, puolukkaa ja härän sisäfilepihvejä. Jälkiruoaksi tein punssilla terästettyä tiramisua, kun tiesin molempien miesten pitävän siitä. Puhumattakaan siitä, että tiramisu on emännän lempijälkiruokia.

Minulla tahtoo nuo tiramisut olla aina vähän turhan kosteita, joten tällä kertaa pidin varani, ja dippasin "neidonsormet" pikavauhtia kahviin ja toivoin parasta. Ja nyt tuli hyvää, kosteus oli sopiva. Tässä tuleekin ohje melko perustiramisuun, jolla tulee hyvänmakuinen jälkiruokaherkku. Parhaimmillaan tiramisu on, kun se saa tekeytyä vuorokauden kylmässä.

Rakastan punssia - moni tunnistaa varmasti punssin maun liköörikarkeista. Voin suositella kyseista ainetta myös jouluglögiä maustamaan, joten pullon hankinta tähän vuodenaikaan ei mene hukkaan.


Pyhäinpäivän kauneutta Alajärven hautausmaalla.

Isä ❤️


Hautausmaatkin tuli kierrettyä ja mieheltä irtosi melkein sormenpää hautakynttilän terävään metallikanteen - tuli siis aivan omasta takaa halloweenin veritahrat, ja aitoa tavaraa...





Mutta sitä tiramisua...













TIRAMISU
noin 10-12 hengelle


noin 200 g Savoiardi-keksejä (Vicenzovo no1 Italian Ladyfinger)

4 isoa kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
1 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
500 g mascarpone-juustoa
4 rkl punssia Carlshamns Flaggpunsch (tai mantelilikööri, Marsala, Vin Santo, sherry käy myös - alkoholin voi jättää myös kokonaan pois)

keksien kostutus:
1,5 - 2 dl jäähtynyttä espressoa tai kahvia (itse laitoin 1,5 tl instant espresso -pikaespressojauhetta + 2 dl kuumaa vettä)

väliin ja pinnalle:
100 g tummaa suklaata raastettuna tai rouhittuna

pinnalle:
1 rkl tummaa kaakaojauhetta sihdattuna


1. Tee ensin espresso tai kahvi. Jäähdytä kahvi syvällä lautasella. 

2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset eri kulhoihin. Vatkaa ensin valkuaiset kunnolliseksi vaahdoksi. Jätä valkuaisvaahto odottamaan.

3. Lisää toisessa astiassa olevien keltuaisten sekaan sokeri ja vaniljasokeri. Vatkaa seos mahdollisimman kuohkeaksi. Lisää joukkoon mascarponet ja punssi, vatkaa vielä ainekset kunnolla.

4. Yhdistä mascarpone-vaahto ja valkuaisvaahto, vatkaa aineksia hetki. 

5. Levitä ohut kerros mascarponevaahtoa vuoan pohjalle (itselläni oli iso lasagnevuoka, mutta vähän pienempikin riittää) ja ripottele päälle vähän suklaarouhetta. Pyöräytä todella pikaisesti sormikeksi kahvissa ja lado 1 pikkupaketillinen (=100 g) keksejä vuokaan vieretysten. Lisää mascarponevaahtoa keksien päälle. Ripottele vaahdon päälle yli puolet  jäljelläolevasta suklaarouheesta.

6. Kostuta toinen pikkupaketillinen keksejä kahvissa (pikaisesti, kosteutta vain vähän pintaan) ja lado keksit vuokaan mascarponevaahdon ja suklaarouheen päälle. Lisää keksien päälle loput mascarponevaahdosta ja loput suklaarouheet. 

7. Laita iso ruokalusikallinen tummaa kaakaojauhetta teesiivilään ja siivilöi kaakao tiramisun päälle tasaisesti. Kaakaota saa tulla ihan reilu kerros. Nauti ihana jälkiruoka hyvässä seurassa :)


Vaiheet:


1. Tiramisun aineksia

2. Vatkaa ensin valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi, siirrä sitten vatkain toiseen kulhoon ja vatkaa keltuaiset ja sokerit vaahdoksi.

3. Lisää keltuais-sokerivaahdon sekaan mascarponet ja punssi. Vatkaa vielä aineksia kunnolla. Lisää valkuaisvaahto sekaan ja vatkaa ainekset sekaisin.

4. Jätä kahvi jäähtymään syvälle lautaselle (tuo instant espresso on hyvää tiramisussa - itse löysin sitä S-marketista), rouhi suklaa ja ota sormikeksit esille. Omaan tiramisuuni käytin nuo kaksi pikkupakettia.

5. Laita tarjoiluvuoan pohjalle hieman mascarponeseosta, ei tarvitse olla paljoa.

6. Ripottele päälle kolmasosa suklaarouheesta.

7. Kostuta keksien kumpikin puoli (pinta) todella pikaisesti kahvissa, älä liota...

8. Lado puolet kekseistä mascarponevaahdon päälle.

9. Kaada päälle mascarponevaahtoa. Jätä vaahtoa jäljelle niin paljon, että saat pinnan keksit peittoon. Lisää päälle reilu puolet suklaarouheesta.

10. Kostuta toinen paketillinen keksejä pikaisesti kahvissa ja lado toiseksi kerrokseksi.

11. Kaada loput mascarponevaahdosta keksien päälle. Ripottele loput suklaarouheesta pintaan.

12. Laita ruokalusikallinen tummaa kaakaota teesiivilään ja siivilöi tiramisun pinnalle kunnon kerros, pinta kokonaan peittoon.

13. Valmis. Vie tiramisu kylmään muutamaksi tunniksi, sitten voi jo maistaa.

14. Parin tunnin kuluttua...

15. Aivan ihanan makuista tuli punssilla maustettuna - ei yhtään liian alkoholimaista makua, vain pieni vivahde. 

16. Nam!




10 kommenttia:

  1. Se on kyllä kiva, kun lapset käyvät kotona äidin lihapatojen ääressä. Mä sain vanhemman pojan yökylään mennen tullen, kun hän kävi täältä päin katsoen tosi kaukana Joensuussa opiskelevan tyttöystävänsä luona. Nuorempaa poikaa sai ihailla vain telkkarista, hän kun oli pelaamassa Keski-Suomessa. Kyllähän sekin vähän ikävää lievittää!♥ Tykkään tiramisusta, mutta jostain kumman syystä en ole sitä itse tehnyt (vielä), hyvältä näyttää tuo sinun "misusi".☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin eletään teilläkin tätä samaa elämänvaihetta :) ihanaa, kun nuo pojat, niin teidän kuin meidänkin, käyvät kuitenkin niin usein kuin kiireiltään ehtivät.
      Tiramisu on kyllä yksi minun lempijälkkäreistäni, teen sitä usein. Ihanan nopea ja helppo herkku, ja kiva tarjota vieraillekin.

      Poista
  2. Onkohan mulla sivistyksessä aukko...mä en ole edes koskaan maistanu tiramisua!?! ☺ Tämä asia pitää siis pikimmiten korjata. Ja tiramisuhan vaikuttas aineiden perusteella sopivan jouluunkin erittäin hyvin, joten miksei tässä olisi vaikka ainesta joulupöydän jälkkäriksi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinua odottaa ihana makuelämys , kun teet tiramisua ensimmäistä kertaa :) Tosi helppo jälkiruoka, ja monien suosikki. Meillä oli muuten viime joulunakin tiramisua pöydässä, joten ilman muuta sopii joulun makuihin. Perustiramisuun ei oikeastaan kuulu kuin munat, sokeri, mascarpone, sormikeksit ja kaakao pintaan, kaikki muu on vain maun mukaista lisämaustamista. Minun suosikkimausteeni on tuo punssi. Usein teen tiramisun jo edellispäivänä maustumaan ja seuraavana päivänä nautiskellaan.
      Ja tosiaan, nuo keksit kannattaa vain pikaisesti kieräyttää espressossa ja heti latoa vuokaan - ne keksit on sellaisia sieniä, että imevät kosteuden joka puolelta, joten helposti tulee kostutettua liikaa ja tiramisusta tulee turhan vetinen.

      Poista
  3. Tiramisu on hyvää ja ehdottomasti mieluummin pikkasen liian kosteana kuin kuivana kapukkana. Eipä olla aikoihin meilläkään syöty, joten voisikin lähiaikoina tehä. Punssi kuuluu mullakin lempparimakuihin...yhteen aikaan oli punssikäärötorttu (ja sitä voi myös laittaa kakun päälle) lemppareita... vieläkin joskus teen vaihteeksi hillo yms täytteisille kääriksille. http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2008/03/punssikaarotorttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minulla tosiaan useimmin on tullut tuota liiankin kosteaa tiramisua, kun olen liotellut liikaa keksejä - etenkin tavalliseen kahviin tehtynä. Muut ei ole valittaneet, mutta itse en tykkää ihan litkuksi lionneista kekseistä :)
      Tuo punssikääretorttu kuulostaakin hyvältä, täytyypä kokeillakin. Täytekakkuihin ja jälkiruokiin tuota punssia lurauttelen, ja muffinssikuorrutteisiin - näin joulun lähestyessä voi joskus viikonloppuna terästää vähän glögiäkin. Tulee myös ihananmakuinen kiille juustokakun pintaan tuolla punssilla, eikä ole niin voimakasta kuin esim mantelilikööri. Vaikka tykkään kyllä manteliliköörinkin mausta leivonnassa - juuri sain keskimmäiseltä sisareltani tuliaispullon mantelilikööriä, ihan leivontaa varten :)

      Poista
  4. Oi oi, olen isänpäiväksi tekemässä juuri vuokaan kadottua tiramisua. Olipa todella kiva löytää näin hieno postaus aiheesta. Pitäisi vaan tehdä 16 hengelle, että kerros lisää varmaan pitäisi laitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos teet 16:lle hengelle, kannattaa ostaa tuo iso paketti Savoiardi-keksejä ja tehdä tupla-annos tällä ohjeella. On niin hyvää, että kaikki häviää - liiankin nopeasti... :)

      Poista
  5. Saisikohan tämän tiramisun laktoosittomana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Tietysti tuo mascarpone kuuluu olennaisesti tiramisuun, eikä sitä ole laktoosittomana - mutta kyllä mascarponen tilalle voi laittaa laktoositonta, maustamatonta tuorejuustoa ja vaikka hieman laktoositonta kermavaahtoa sekaan. Eihän se ihan saman makuista ole, mutta melkein :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne