perjantai 9. tammikuuta 2015

Mallasleipää ja kotikaljaa -ja uudet veitset!






Jouluksi piti tietenkin tehdä kotikaljaa perheelle. Aivan turhaan moni pelkää oikeiden maltaiden käyttöä kaljanteossa - kotikaljan teko maltaista ei ole yhtään sen suuritöisempää kuin uutteistakaan. Itsekin teen kaljan joskus uutteista, mutta maku jää paljon ohkaisemmaksi, vaikka käytän yleensä tuplamäärän (joskus triplamääränkin) uutetta ohjeen nestemäärään. Vaan makuasiahan tuo on, kukin tekee tavallaan.

Kotikaljan tekoon ei tarvita kuin kiehuvaa vettä, puhdas astia, maltaita, sokeria ja hiivaa. Ja vähän odottelua. Itse laitan kotikaljan käymään lämpimään paikkaan 1,5-2 vuorokaudeksi ja odotan, että kalja todella käy kunnolla. Parin päivän kuluttua siivilöin kaljan puhtaaseen sankoon ja siirrän kylmiöön - sieltä kalja sitten otetaan kannuihin tarpeen mukaan. Sokeria voi lisätä kannuun kunkin maun mukaan: minä tykkään, että kaljassa saa olla makeutta - mies puolestaan ei välitä makeudesta :)

Kotikaljan teosta jää siivilöinnin jälkeen litran verran mallasmäskiä, jota ei kannata heittää pois. Mäskistä saa ihania mallasleipiä tai mallassämpylöitä - useammankin satsin. Minä ilahdutin perhettäni jouluaatonaattona lämpimillä mallasleivillä. Leivät ovat todella yksinkertaisia tehdä, edes mitään koneita ei tarvita - käsin sekoittelu riittää aineksille - ja pari tuntia kohotusta. Paistoaika on pitkä, noin 2 1/2 tuntia, mutta se kannattaa. Nämä leivät ovat aivan ihania: eivät aivan niin mustanpuhuvia ja tiiviitä kuin saaristolaisleivät, mutta maku on sama.

Ja blogin lopussa vielä kuva uusista Wüsthofin veitsistäni, joihin olen todella ihastunut. Veitset ovat kyllä todella hyvät ja käteensopivat!







SANGOLLINEN KOTIKALJAA
n. 8 litraa

8 litraa kiehuvaa vettä
5 - 5,5 dl ruismaltaita (Tuoppi-kaljamaltaita)
4 - 4,5 dl sokeria
2 tl tuorehiivaa (1 tl (reilu) kuivahiivaa)

1. Pese vain elintarvikekäytössä oleva sanko huolellisesti. Keitä vesi kiehuvaksi. Itse keittelen parissa isossa kattilassa veden kunnolla kuplivaksi.

2. Mittaa sangon pohjalle maltaat ja sokeri. Kaada kiehuva vesi päälle, sekoittele vähän kunnes sokeri sulaa. Anna liemen jäähtyä 37 asteiseksi tai hieman alle tuorehiivalle (liemi saa olla 40-42 asteista kuivahiivalle). 

Ota kuppiin vähän lämmintä mallaslientä ja liuota tuorehiiva liemeen. Kaada liemi sankoon, muun liemen sekaan ja sekoita hieman. Laita sangon kansi kiinni (on yleensä sopivan löyhä) ja vie sanko lattialämmön päälle lämpimään käymään noin 1,5-2 vuorokaudeksi. Kalja tuntuu makealta, mutta hiiva käyttää liiallisen sokerin pois. Kurkista välillä näkyykö liemessä yhtään poreilua ja maista 1,5 vrk:n kuluttua onko happoa tarpeeksi ja kalja käynyt riittävästi - ellei, anna käydä vielä lisää, voit lisätä hieman sokeriakin (1 rkl) piristämään käymistä, kaljan pitäisi sihahtaa sokerilisäyksen jälkeen.

3. Kun kalja on sopivan käynyttä, siivilöi maltaat pois - itse siivilöin kaljan toiseen puhtaaseen sankoon ja vien koko sangon kylmiöön. Kaljan voi tässä vaiheessa pullottaa puhtaisiin pulloihin. Vuorokauden viilenemisen jälkeen kalja on valmista. Lisää kaljaan sokeria tarjoiluvaiheessa, jos tarvitaan. 

Ota kaljasta siivilöity mallasmäski talteen ja tee siitä mallasleipiä tai sämpylöitä. Säilytä kosteaa mallasmäskiä jääkaapissa. Mallasleipien ohje seuraa tuossa kotikaljaohjeen alapuolella.

Vaiheet:


1. Kaljan tekotarpeita: ruismaltaita, sokeria, puhdas sanko, vettä ja hiivaa.

2. Keitä vesi kiehuvaksi.

3. Mittaa maltaat ja sokeri puhtaan sangon pohjalle.

4. Kaada kuuma vesi sekaan. Anna jäähtyä 37 asteiseksi, jos käytät tuorehiivaa.

5. Ota vähän haaleaa lientä kuppiin ja liuota hiiva sekaan. Kaada hiivaliemi sankoon ja sekoita hyvin. Anna käydä lämpimässä paikassa 1,5-2 vrk. Siivilöi maltaat pois ja pullota. Anna jäähtyä vrk kylmässä.
 

6. Lisää maun mukaan sokeria kannuun ja nauti!


Ja kaljasta siivilöityjä maltaita ei kannata heittää hukkaan, sillä niistä syntyvät nämä ihanat, vähän vaaleammat, mallasleivät!


Ja otin käyttöön uudet Wüsthofin veitsetkin. Sopii käteeni täydellisesti.




MALLASLEIVÄT
3 kpl vuokaleipiä

1 litra piimää (50 asteiseksi lämmitettyä)
2 rkl (isoja) suolaa (suolaisemmasta tykkäävät voivat lisätä vielä 2 tl suolaa)
3 dl tummaa siirappia
3 dl ruisjauhoja
2,5 pss kuivahiivaa (à 11 g)
4,25 - 4,5 dl kotikaljasta siivilöityä mallasmäskiä, huoneenlämpöistä
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl kauralesettä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl kaurahiutaleita
noin 18-19 dl erikoisvehnäjauhoja


1. Lämmitä piimä kattilassa 50-asteiseksi. Kaada lämmin piimäseos isoon, vähintään 5-6 litran, taikinakulhoon. Lisää piimän sekaan siirappi ja suola. Sekoita.

2. Sekoita kuivahiiva ruisjauhojen sekaan ja kaada jauhoseos piimän joukkoon. Sekoita kunnolla.

3. Mittaa huoneenlämpöinen, kostea mallasmäski seokseen mukaan. Sekoita.

4. Mittaa taikinaseoksen päälle siemenet, leseet ja kaurahiutaleet sekä 10 dl erikoisvehnäjauhoja. Sekoita ainekset. Tähän ei tarvita mitään koneita - puukauhalla tai puuhaarukalla sekoittelu riittää. 
Taikinaa ei tarvitse vaivata. 

5. Lisää loput vehnäjauhot. Itse tarvitsin noin 18-19 dl jauhoja, vaan voi vaatia vähän enemmänkin jauhoja. Ei tarvitse vaivata, sekoitus riittää. 
Taikina jää hyvin raskaaksi ja tahmeaksi. 

6. Laita pyyhe kulhon päälle. Säädä uunin lämpötila 30 asteeseen ja laita kulho uunin alimmalle tasolle nousemaan tunniksi (tai laita kulho 35-40 asteiseen vesihauteeseen tai muuhun lämpimään paikkaan kohoamaan).¨. Tärkeintä on, että taikina ei saa vetoa ja kohoaa vähintään kaksinkertaiseksi. Pitkä kohotusaika lisää myös aromia leipään.

7. Laita leivinpaperit kolmeen vuokaleipävuokaan (minulla oli kaksi 1,5 litran vuokaa ja yksi hivenen pienempi). Lusikoi taikina kaikkiin vuokiin, jätä vuoat hieman vajaaksi. Nosta vuoat uunin alimmalle tasolle, uunin lämpötila saa olla 30 astetta edelleen, ja kohota leipiä vuoissa vielä tunti.

8. Paista 160 asteen lämmöllä noin 2½ tuntia, uunin alimmalla tasolla ylä/alalämmöllä. Leipiä ei tarvitse välillä nostaa pois uunista, vaan säädä lämpötila 160 asteeseen ja anna leipien olla koko ajan uunissa (myös uunin lämpiämisen ajan). Itse laitoin ajanoton käyntiin vasta, kun uuni saavutti 160 asteen lämpötilan. Tasan 2,5 tunnin kuluttua leivät olivat täydellisen kypsiä.

Vaiheet:

1. Ensimmäisen kohotuksen jälkeen taikina lusikoidaan kolmeen vuokaan, vuoat noin 2/3 - 3/4 täyteen. Laita vuoat uunin alimmalle tasolle, lämpötila 30 asteeseen ja anna taikinan kohota uunin sisällä vielä tunti. 

2. Tunnin kuluttua näyttää tältä...säädä uunin lämpötila 160 asteeseen, leipiä ei tarvitse siirtää välillä pois, ja kun lämpötila on saavutettu, paista noin 2,5 tuntia (alimmalla tasolla).

3. Kohta valmista...itse otan loppuvaiheessa leivän muutaman kerran uunista ja kumoan kädessäni olevalle patakintaalle ja koputtelen pohjaa kypsyyden tutkimiseksi.

4. Ja tältä näyttää ihana, lämmin, mallasleipä - astetta vaaleampi kuin saaristolaisleipä, mutta yhtä hyvää :)


5. Lämmin leipä on parasta. 

6. Näitä mallasleipiä leivoin joululahjaksikin.

7. Ja jouluaattona kuorin uuden leipäveitseni paketista ja testasin...tykkään, tykkään ❤️

8. Nämä ihanuudet odottivat aattona paketissa, itse olin kyllä testannut ja valinnut osan (veitsiä ei kannata ostaa ihan sikana säkissä, sen verran kallis ostos...) - mukavana yllätyksenä yksi veitsistä tuli pojalta ja miniältä joululahjaksi. Miten sattuikin, että olivat päätyneet samaan merkkiin :)



17 kommenttia:

  1. Hei! Aion kokeilla kotikaljan valmistusta. Kiitos hyvästä ohjeesta ja mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvää viikonloppua :) Toivotaan, että kaljasta tulee hyvää. Ja kannattaa kokeilla noita leipiäkin, on todella hyviä. Juuri söin palan kaksi viikkoa kylmiössä ollutta mallasleipää ja oli herkullista. Mallasleipien valttina on tuo hyvä säilyminen, kun laittaa pussiin ja säilyttää jääkaapissa.

      Poista
  2. Nyt täytyy kyllä kokeilla kotikaljan tekoa ensimmäistä kertaa elämässä, niin helpolta saat tuon kuullostamaan. Jääkaappiin en saa ämpäriä mahtumaan, joten pullottaa täytyy. Kuinka tiiviisti korkit saa laittaa pullotuksessa kiinni, oletko testannu? Toisaalta kun ei taida edes yöllä olla pakkasia, voisi ämpärin nostaa ulos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppoahan tuo kaljan teko on :) Eikun aineet sankoon ja anna käydä huoneenlämmössä. Kun pullotat siivilöidyn kaljan, älä kierrä korkkia täysin kiinni. Itse laitan hieman sokeria sekaan ennen pullotusta. Joskus, kun teen oikein tujua kaljaa, lisään pikkunokareen hiivaa nesteen seassa toisen kerran kaljaan sekä hieman sokeria lisää ja laitan kylmiöön käymään hitaasti uudelleen. Tämä vaatii useampia päiviä, mutta lopputulos onkin sitten kuohuvaa sorttia :)

      Poista
  3. Tätä pitää testata. Äitivainaani teki ihanaa kaljamallaslimppua, tosin hän käytti "käyttämättömiä" maltaita eli ne ei olleet mitään kaljan teosta jääneitä. Mutta resepti on hukkunut, joten testaan tätä, ainakin kovasti näyttää samanlaiselta limpulta kuin mitä äiti teki. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma äitinikin teki hyvää mallaslimppua, muistaakseni sekä näistä kaljanteosta jääneistä mäskeistä että kuivista maltaista. Yleensä mäskistä tulee pehmeämpi maku leipään.
      Jos tekee ihan suoraan maltaista, kannattaa käyttää leipämaltaita (ovat paljon paremman makuisia leivänteossa), mutta onnistuu kyllä kaljamaltaillakin. Minulla on täällä blogissa saaristolaisleivän ohje, jonka ohjeella tulee hyvää mallasleipää. Usein teenkin saaristolaisleivän ohjeella, mutta leivon mallasleivän tyylillä ja teen vaaleampana (lisään enemmän vehnä- tai hiivaleipäjauhoja) ja nostatan suoraan uunissa ja paistan heti perään- en siis ota leipiä pois uunista lämmön kohoamisenkaan ajaksi. Leivät paistuvat noin kahdessa tunnissa herkullisiksi.

      Poista
  4. Ihania ohjeita! Täytyy laittaa korvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Toivottavasti löytyy uusia suosikkeja. Tämä leipä on ainakin ihanaa :)

      Poista
  5. Täytyy kokeilla tuota sinun mallasleipäohjetta kun osui silmään. Näyttää tosi hyvältä, nam! ja vaihteeksi voisi tosiaan tehdä vähän miedomman makuista.
    Pari saaristolaisleipää on parhaillaan uunissa ja tuoksu keittiössä on mahtava! Tein nyt samalla ohjeella kun tähänkin mennessä. On tosiaan kiva kun leivät säilyy jääkaapissa hyvin ja maku vain paranee, tosin ei ne kauan ehdi siellä koskaan olla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rakastan kaikenlaisia leipiä, ja nuo mallasleivät on aivan ihania! Ja säilyvät jääkaapissa vaikka kuinka kauan. Nuo saaristolaisleivät on minulla olleet kuukaudenkin jääkaapissa ja pysyneet todella maukkaina.

      Poista
  6. Joka kerran keksitään, sitä aina epäillään.. sen yhen lohikaatikon jälkeen tuntuu google usein tuovan tänne ja nyt pistin mallasleipiä tehden. Ainoo huono puoli että on liian hyviä! Söin melkein kokonaisen heti uunista tultua.. mutta onneksi tästä taikinasta riitti mulla 4 leipään joten riitti vielä naapurillekki. Kiitos taas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain <3 Nämä on meidänkin herkkua. Ja pienellä vaivalla syntyvät, vähän kun viitsii uuniin luurailla :)
      Mukavaa joulua sinulle <3

      Poista
  7. Aivan taivaallista leipää, kiitos ohjeesta! Juuri maistelen uunituoreena kolmatta palaa :)Ihanaa joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivotan myös iloista joulua ja onnea tulevaan vuoteen<3 Meillä syödään samaa leipää, mutta leivinjauheella ja soodalla kohotettuna (hiiva kun ärsyttää joidenkin perheenjäsenten vatsaa). Todella hyvin onnistuu myös näillä kohotusaineilla.

      Poista
  8. Hei ja kiitos perusteellisista leipäohjeista.Paljonko tuorehiivaa laittaisit, entä sooda- ja leivinjauhemäärät leipätaikinaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Tuorehiivaa laitan 1 - 1.5 palaa, vähän sen mukaan, miten paljon on käytettävissä. Puolitoista palaa upotin edelliskerralla.
      Soodaa olen laittanut 1.5 tl ja leivinjauhetta 2 tl (näitä molempia siis yhtä aikaa). On niin raskas taikina, että tarvitsee kunnolla pönkkää :)

      Poista
  9. Noniin! ny löytyy hyvät sivut! mallasleipää ja kotikaliaa ainaki pitää teherä. kiitoksia hyvistä sivuusta! Asustelen nykyään lapis, mutta oon ilimajoelta kotoosin.
    t:mikko

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne