lauantai 8. marraskuuta 2014

Puolukkapiirakkaa muruseoksella pellillinen









Isänpäivä on tulevana viikonloppuna ja ensimmäisenä leipomuksena valmistui pellillinen mehevää puolukkapiirakkaa muruseoksella. Pohjan ohje on lainattu mehevästä omenapiirakasta, millä ohjeella kaikista marjapiirakoista tulee herkullisia. Tällä kertaa ripottelin piirakan pintaan vielä muruseoksen, joten piirakka on siis todella paksu ja pehmeä, aivan ihanan makuinen.

Isänpäivää juhlimme kaksin, sillä jälkikasvu on tulossa vasta seuraavana viikonloppuna kotiin, isän syntymäpäiville. Marraskuulla riittää meidän perheessä jokaiselle viikonlopulle juhlimisen aihetta :)

















PUOLUKKAPIIRAKKAA MURUSEOKSELLA PELLILLINEN 
50-60 cm:n uuniin (iso ja paksu piirakka)

Piirakkapohja:

4 isoa kananmunaa
4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
2 dl kermaa (voi käyttää myös maitoa)
200 g sulatettu voita tai margariinia (tai 2 dl pullorasvaa, esim. Flora Culinesse tms.)
7 dl vehnäjauhoja
4 isoa tl leivinjauhetta
2 tl kardemummaa

Pinnalle:

5-6 dl puolukoita (jäiset käy hyvin)

Muruseos:

1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
50 g kylmää voita


1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munavaahtoon maito, kerma ja sulatettu, jäähtynyt rasva (itse laitoin pullorasvaa). Vatkaa seosta hetki.

2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma ensin keskenään ja lisää muuhun seokseen. Sekoita ainekset kunnolla. Itse sekoittelin sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella ainekset nopeasti sekaisin, älä vatkaa liikaa.

3. Kaada taikinaseos leivinpaperilla vuoratulle, reunalliselle (isolle) uunipellille ja tasoita pinta. Piirakkapohja on kooltaan tosi muhkea. Ripottele piirakkapohjan päälle 5-6 dl puolukoita.

4. Mittaa muruseoksen ainekset kulhoon ja nypi seos murumaiseksi. Ripottele muruseos tasaisesti puolukoiden päälle.

5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min ylä/alalämmöllä, kunnes piirakan reunat on saaneet väriä ja piirakkapohja on keskeltäkin kypsä. Itse pidin piirakkaa uunissa täydet 30 minuuttia, sillä uunissani on leppeä lämpö.


Vaiheet: 


1. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet toisessa kulhossa.

2. Lisää muna-sokerivaahtoon maito, kerma ja rasva. Vatkaa hetki.

3. Lisää kuivat aineet ja sekoita vatkaimen hitaimmalla nopeudella ainekset sekaisin.

4. Levitä taikina reunalliselle uunipellille, leivinpaperin päälle.

5. Ripottele puolukat pintaan.

6. Nypi muruseoksen ainekset keskenään.

7. Ripottele muruseos puolukoiden päälle tasaisesti.

8. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 min.

9. Piirakka on ihanan paksu, pehmeä ja maistuu hieman kardemummalle.

10. Tämä piirakka on puolukkapiirakoiden kärkeä.


102 kommenttia:

  1. Tätäkin pitää kokeilla. Näyttää huippu herkulliselta 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kati :) Ja piirakka oli ihan liian hyvää. On kertakaikkiaan tuo pohjan ohje aivan paras piirakkapohja. Puoli piirakkaa jo hävinnyt...

      Poista
    2. Aivan mahtavaa piirakkaa! En ole pitkään aikaa syönyt näin hyvää puolukkapiirakka :)

      Poista
    3. :) Puolukat on juuri nyt niin hyviä! Anoppi toi minulle puoli sangollista puhdistettuja puolukoita - ai että, oli niin hyviä - ja tätä piirakkaa aion tänään leipoa. Onkin tullut lähiaikoina tehtyä lähinnä omenapiirakoita, joten vaihtelu virkistää.

      Poista
    4. Oi ihana kiitos sain juuri laitettua uuniin kohta maistelemaan😝🤤

      Poista
    5. Tosi hyvää. Valmistin uusista puolukoista. Maistuipa päiväkahvin kanssa.

      Poista
    6. Meillä ei ole kukaan vielä käynyt puolukassa. Viime vuonna kävin Lidlin pihassa puolukassa, kun myytiin puhdistettuja puolukoita :) Saaliina 4 sangollista. Puolukkapiirakka on niin kirpsakan hyvää <3

      Poista
  2. Tällä hetkellä uuni sylkee ulos porkkanakakkuja... leivon lauantaista ravintolapäivää varten :) Taidanpa leipasta myös tätä piirakkaa... ainekset löytyy sopivasti kaapista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi ihania nuo porkkanakakut onkin :) Minulla on myös kova leivontaviikonloppu edessä, ei tosin ravintolapäivää, mutta isot tarjoilut kuitenkin odottamassa. Vaan mukavahan se on leipoa, kun joku muu siivoaisi jäljet ja pesisi uunin...

      Poista
    2. Pohja on ihana, mutta laittaisin kolminkertaisesti tai ainakin tuplaten puolukoita ohjeeseen nähden. Kyseessä kuitenkin _puolukka_piirakka ;-)

      Poista
    3. Uuniin just. Iso pellillinen. Mustikalla :b

      Poista
    4. Monta kertaa olen tehnyt tällä reseptillä ja niin hyvää, ettei sanotuksi saa😋

      Poista
  3. Pohja on pohjien aatelia.... pitääpä puolukkaversiona minunkin tehdä, kunhan viikonlopun "ähkyistä" on selvitty....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juhlien jälkeen ei paljoa huvita herkkuja katsella, tai paljoa leipoakaan :) Jouluksikin pitäisi kohta ehtiä leipoa ja laittaa kaikenlaista, vaan vuosi vuodelta tuntuu kaikki jäävän myöhempään ja myöhempään.
      Ja todellakin, tämä piirakkapohja on kyllä erinomainen. Ja puolukoihin en kyllästy koskaan...

      Poista
  4. Hetken mielijohteesta (jääkaapissa puolukkaa) päätin kokeilla tätä reseptiä. Touhusin keittiössä ja taikina oli jo hyvässä vauhdissa, kun tajusin, ettei sitä puolukkaa enää ollutkaan, vain tyhjä purkki hyllyssä. No, ei hätää, pakastimesta punaherukoita tilalle. Seuraavaksi huomasin maidon loppuneen ja korvasin maidon + kerman purkilla ranskankermaa ja ruokakermaa. Pohjataikina pellille, marjat päälle ja vielä muruseos. Juuri kun olin laittanut pellin uuniin, tajusin, että sulatettu voi jäi lisäämättä. Siinähän se oli kattilassa vuoroaan odottamassa. Että tällaista sähläystä täällä...no, päätin odotella mitä tuleman pitää ja juuri maistoin piirakasta palan. Punaherukat sopivat loistavasti, pohja on kuohkea ja kaiken kaikkiaan koko piirakka erittäin herkullinen! Rasva jäi siis käyttämättä kokonaan ja lopputulos silti erinomainen, ainakin minun makuuni. Ongelmaksi jäi siis aimo annos sulatettua voita, niinpä kokeilin kultarannan pumpulikakkua. Tällä kertaa kaikki aineet meni taikinaan säädetyssä järjestyksessä ja kakku on vielä uunissa. Mielenkiinnolla odotan lopputulosta. Kiitos kivoista ohjeista, löysin sivusi vasta viime viikolla ja täällä on vaikka mitä mukavaa kokeiltavaa:).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tekevälle sattuu :) Vaan tuolla lailla ne uudet reseptit syntyvät - väliäkös sillä, vaikka rasvaa ei tarvittukaan. Kyllä minäkin soveltelen ohjeita ronskilla otteella, ja yleensä onnistuvat aivan hyvin korvaavilla tuotteilla. Kiva, kun jaoit kokeilusi - uskaltaa jättää itsekin joskus rasvan pois, kun tekee keveämpää :)

      Poista
  5. Moi Anne !
    Isäntä näin juhannuspäivänä tuumasi, että kun ei ole pullaa aamukahville.
    Tuumasin, että jos vaikka pannarin tekisin hän siihen, että ei ole mansikkahilloa.

    Muistin, että meillä oli pakasteessa vielä yksi pussi puolukoita, ei kun googlettaan.

    Hetimiten löysin sinun ohjeen. Nyt on piirakka valmis ja isäntä aamulla tyytyväinen. Kiitos hyvä ohje ja hyvää juhannusta sitä mitä jäljellä on . Terv. Maija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvää juhannuksen loppua myös sinulle :) Kiva, kun piirakka maistui - tuolla ohjeella on kiva tehdä niin omena-, raparperi- kuin marjapiirakatkin. Ja tulee aina muhkea piirakka. Minullakin pakastin pursuaa vielä kaikenlaista marjaa, ja uutta on tulossa, joten kohta meilläkin paistetaan marjapiirakoita.

      Poista
  6. Näyttääpä reseptiltä jota on pakko kokeilla, mustikoilla tosin. Niitä on tullut rohmuttua parin viimeisen viikon aikana jo 60litraa! :) muutamaan piirakkapellilliseen pitäisi riittää..
    Terveiset Keski-Suomesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikoilla tulee varmasti aivan ihana tällä ohjeella. Millähän keppi-porkkana-systeemillä meidän sakin saisi mustikoita noukkimaan :) Puolukat, puutarhamarjat ja sienet kyllä noukitaan, mutta mustkoiden noukkiminen tuntuu olevan täysin nou-nou :)

      Poista
  7. Käytin pohjan ohjetta, mutta täytteeseen tein pieniä muutoksia: laitoin mustikkaa + vadelmaa ja jätin murun pois, koska vähän ennen ku otin kokonaan pois uunista, ripsasin päälle suklaalastuja. Tuli kyllä aika herkkua, mutta marjoja olisin voinu lykätä reilusti enemmän. Ja ehkä käyttää valkosuklaata... tai ehkä mä vaan tartten vaniljakastiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti vaniljakastiketta ;) Suklaata en ole vielä tähän kokeillutkaan, kiitos vinkistä :)

      Poista
  8. Oi kiitos reseptistä ihanaa oli! Laitoin piirakkaan sekä puolukkaa (~3dl) että muutaman kotimaisen kirpeän omenan kuutioina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on ollut ihan samat ajatukset: minäkin olen tehnyt viime viikot lähes kokonaan puolukka-omenapiirakoita - ja on kyllä loistava yhdistelmä. Pinnalle kunnolla kanelia (ja vähän pohjataikinaankin), niin taas on aivan uudenmakuinen piirakka :)

      Poista
  9. Hei, kiitos reseptistä. Hyvää tuli.

    VastaaPoista
  10. Kiitos! Tein puolikkaan reseptin kun oli vain kaksi kananmunaa ja hyvää tuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on nykyään vain kahden hengen talous puolison kanssa, joten saa pienentää piirakkapellilliset puolikkaiksi tai vain pyöreiksi pikkupiirakoiksi :) Hyvää tulee kaikenkokoisena :)

      Poista
  11. Mullaei oo ikinä onnistunu piirakat näin hyvin.laitoin puolukoiden tilalle mustikoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Pakko olla herkullista: mustikat ja muruseos kuulostaa vastustamattomalta :)

      Poista
  12. Kiitos hyvästä ohjeesta. Maukasta piirakkaa tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kiva, kun maistui - ja eikö ole ihanan muhkea piirakka :)

      Poista
    2. Olen tehnyt tätä piirakkaa
      jo useimman kerran ja huomenna teen taas. Tänään teen esivalmistelut, mittaan jauhot ym. Jotka voi tehdä etukäteen, sujuu huomenna kätevästi. Tämä on maailman paras puolukkapiirakka ja puolukat ovat juuri poimittuja. 😊

      Poista
    3. Tämä on kyllä omakin suosikkini niin puolukoilla kuin omenillakin. Omenista olen nyt tehnyt parina päivänä, ja kyllä katoaa iso pellillinen sukkelaan :)

      Poista
  13. Tää on niiiiin hyvää! Mulla on vaan niin pikkunen uuni että yhden pellillisen jälkeen jäi puolet taikinasta yli joten sekoitin puolukat suoraan lopputaikinaan ja kaavin muffinssivuokiin. Murua päälle ja nam. Kannattaa kokeilla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hätä keinot keksii :) Ja samat aineethan siinä on, sama se minkä kokoisena piirakat paistaa. Muffinssit kuulostavat herkulliselle :P

      Poista
  14. Kokeilin ja syötävä osa maistui tosi hyvältä, mutta alalämmöllä paistoin ja pohja oli siinä vaiheessa palanut kun päältä näytti hyvältä :( Laitoin lopussa keskilämmön päälle kun näytti päältä niin raa'alta ja aikaa oli jo mennyt lähes 30min. Sitten lopulta pohja paloi. Oli kyllä reilu 30min uunissa mutta päältä sai väriä vasta lopussa. Mutta eiköhän tule tehtyä uudelleen, mehevää on kun pohjan kuorii pois!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa kokeilla uudelleen. Keskilämpö päälle ja piirakka paistumaan keskitasolle (ellei keskitasoa ole, niin toiseksi alimmalle tasolle). Hämäsikö tuo minun tapani merkitä keskilämpö merkinnällä ylä/alalämpö...olen tarkoittanut sillä, että lämpö tulee molemmista suunnista, niin ylhäältä kuin alhaaltakin :)

      Poista
  15. Kiitos! Nyt on kokeiltu sekä raparperilla että punaherukoilla. On mahtavanmakuinen piirakka ja saa aina kehuja. Raparperien osalta vinkkinä, että kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi tai ohuiksi viipaleiksi (alle 5 mm), jotta ehtii kypsyä kunnolla. Punaherukat (jäisinä) painuivat lähes kaikki taikinan pohjalle, joten ensi kerralla sulatan ja perunajauhotan ne kevyesti ensin. Minun uunissanikin vaatii hiukka päälle 30 min. Lasken piirakan yleensä viimeiseksi n. 5 minuutiksi (eli 30 min jälkeen) alatasolle ja tarvittaessa annan pari minuuttia ylätasolla lisää väriä pinnalle vielä tämän jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun kävit kommentoimassa testaamiasi versioita. Minäkin olen tehnyt jäisillä punaherukoilla, mutta ne pysyivät hyvin pinnalla. Raparperia en ole vielä kokeillutkaan.
      Tämä on kyllä hyvää, ja tulee oikein muhkea piirakka. Uuneissa on varmasti kovasti eroja, mutta kiva kun näitä omia lämpötilavalintoja ja paistamiasaikoja, joilla onnistuu :)

      Poista
  16. Hmm... piirakka tuli juuri uunista ulos, tosin punaherukka/mustaherukka versiona. Jotain perin merkillistä on kuitenkin päässyt tapahtumaan sillä marjat ovat uponneet tyystin pohjan sisään, ja muruseos sulanut pintaan. Pinta on siis aivan tasaisen pullan näköinen, eikä marjan marjaa näy. Näytin miehelle täältä kuvaa mitä olin tekemässä, hän katsoi loputulosta ja repesimme molemmat kovaan nauruun. Ohjettakin kun vielä muka niin tarkasti noudatin... No, maku on kyllä hyvä, ja piirakka pehmeä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Juu, näinhän siinä välillä käy. Tuttua on, että oma leipomus ei näytä siltä kuin ohjeessa oli. Vaan välikös hällä :) Tuo muruseos oli varmasti liian rasvaista, jos ei jäänyt kuivaksi muruksi pintaan - mitähän vehnäjauhoa käytit? Taikina olisi varmaan saanut olla paksumpaa, jos oli käytössä vetisempiä marjoja kuin puolukat. Marjojen vetisyys saattoi aiheuttaa myös tuon muruseoksen kostumisen altapäin.
      Vaan mitä väliä, jos piirakka maistuu hyvälle :)

      Poista
    2. Täällä kävi sama. Sinne sukelsivat marjat ja murut.. käytin kerman sijaan maitoa, liekö siinä syy? :/

      Poista
    3. Olen tehnyt kokonaan maidollakin, eikä ole marjat ja murut sukeltaneet. Olisiko ollut syystä tai toisesta liian vetelä taikina? Vehnäjauhojen määrää mitatessakin voi tulla heittoja tilavuusmittoja käytettäessä. Jopa todella isoja heittoja. Jos kauhaisee mitalla pussista tai rasiasta jauhot, jauhot pakkaantuvat tiiviimmin mittaan ja jauhoja tulee grammamääräisesti enemmän kuin jos esim. lusikoi jauhot sievästi mittaan. Itse olen tätä kauhojatyyppiä, eli tämäkin voi aiheuttaa näitä heittoja taikinan paksuuteen. Olenkin pyrkinyt nyt myöhemmin punnitsemaan vaa'alla käyttämieni jauhojen määrän, jolloin näitä heittoja ei tulisi. Moni tosin pitää enemmän näistä desilitramitoista leivonnassa.

      Poista
  17. Kiitos ihanasta reseptistä :) oli erittäin hyvää!

    VastaaPoista
  18. Tuli tehtyä, liian hyvvää :P tosin meidän uunilla piti paistaa tunti :o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Uunit on hyvin erilaisia ja erikokoisia, kannattaa luottaa omaan kokemukseensa uunin paistoajasta ja paistaa sen mukaan.

      Poista
  19. paras piirakkapohja ikinä mitä oon leiponu! ihan huippuhyvää. Kiitos!!:)

    VastaaPoista
  20. Kiitos ihan huipusta reseptistä! Todella hyvää piirakkaa tuli 😍 Korvasin kerman kermaviilillä ja sopii tuohon todella hyvin.

    VastaaPoista
  21. Nam. Hyvää tuli. Ei ehtinyt paljon jäähtymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäs sen parempaa :) Paras kiitos leipojalle, kun piirakka maistuu perheelle.

      Poista
  22. Uuniin nakattu piirakka. Pohjaan ja pinnalle laitoin kookoshiutaleita. Saapas nähdä miltä maistuu (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 Tulee varmasti herkullista. Minä rakastan paahtuneen kookoksen makua ja tuoksua :)

      Poista
  23. Tästä tuli mun lemppari,todella hyväääää👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, on muhkea ja hyvä piirakka :) Puolukka on niin herkullista.

      Poista
  24. Tämä on ihan mahtavan hyvää! On tehty piirakkaa niin mökkivieraille, työpaikan kahvipöytään, synttäreille ja perheelle monta kertaa. Aina saa kehuja. Kerran laitoin itse tehtyä omenasosetta talviomenoista mykyineen ja puloukkaa myös. Oli oikein hyvää yhdessä. Kiitos ohjeesta! Taas on uunissa... T. Kaisu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun on löytynyt mieluinen piirakkaohje <3 Itselläni on jäänyt makean leipomiset nyt ihan kokonaan tauolle. Jospa taas kevättä kohti uskaltaisi jotain leipoa :)

      Poista
  25. Hei! Turpoaako uunissa kuinka paljon? Meillä on aika pieni uuni, niin mietin kuinka täyteen pellin uskaltaa täyttää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee kyllä aika muhkean kokoinen piirakka. Itselläni ei ole kauhean isot pellit, vaikka on 60 cm uuni, ja piirakka sopi vallan hyvin korkeareunaiselle pellille. Vaihekuvista näkyy aika hyvin, millainen taikina on pellillä ennen paistoa ja paiston jälkeen. Jos epäilet taikinan kokoa, jätä vähän taikinaa sivuun ja paista niistä vaikka muffinsseja

      Poista
  26. Hyvää tuli laitoin kerman sijaan maustamatonta jogurttia.

    VastaaPoista
  27. Kardemumma teki aika kivan twistin makuun. Tein mansikka,mustikka,vadelmapiiraana.

    VastaaPoista
  28. Hei,voisikohan vehnäjauhon korvata gluteenittomilla, missähän suhteessa pitäisi silloin laittaa? Kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä gluteenittomilla jauhoilla ihan samoilla ainesmäärillä, kohotusainetta vaan reilusti vähentäen, koska gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaine valmiina mukana.

      Poista
  29. Voiko käyttää ripsiöljyä voin siasta??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole kokeillut rypsiöljyä, mutta jos kokeilet, poikkea kommentoimassa miten onnistui :)

      Poista
  30. Töissä leivoin viikonlopun öissä ja kyllä tuli hyvää! Tein myös gluteenittoman puolikkaalle vuualle vaihtamalla jauhot gluteenittomiin ja paras pehmeä gluteeniton piirakkapohja ikinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Puolukkapiirakka on kyllä kovasti omaan makuunikin, pidän kirpeistä marjoista ja raparperista. Täytekakussa mustaherukka on ihan suosikkini <3

      Poista
  31. Vanhemmilleni halusin jotain leipoa heidän luonaan käydessäni ja löysin tämän ohjeesi. Tein ilman muruseosta ja puolukoita tuli liian vähän, mutta oli hyvää!! Kyllä sai kehuja ja äiti halusi ohjeen myös😊Nyt alan tekemään sitä miehelleni ja mulle😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun löytyi ohje, joka maistui hyvälle :) Ja on ihan kiva tehdä, kun siitä saa isolle joukolle kahvipullaa. Toivottavasti myös miehesi pitää tästä :)

      Poista
    2. Tää on niin parasta piirakka. Itse laitoin vielä ohuita viivoja sulatettua valkosuklaata piirakan päälle ristiin rastiin ja olipas ihanaa��������

      Poista
  32. Voihan himpura! Mulla puolukat ja huolella ripoteltu murupäällinen vajos kaikki pohjaan näkymättömiin!😰 Näyttää pannarilta, ei kiva, juhliin pitäis tuo vielä viedä, mut mitä keksinkää nyt "pullealle pannarilleni" koristeeks...???🤔
    (Johtuikohan päällysten vajoaminen gluteenittomasta Semper jauhoseoksesta?🙄)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos päälliset vajoaa, syynä on varmaan liian ohut taikina pohjassa. Gluteenitonta jauhoa kannattaa käyttää reippaammin.

      Poista
  33. Kuulostaa hyvältä😋 onko tämä ohje sellaiselle isommalle vai pienemmälle uunipellille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma peltini on 60 sentin levyiseen uuniin eli iso pelti.

      Poista
  34. HUOMENNA AJATELLIN TEHDÄ PIIRAKAN TUSKIN MALTAN ODOTAA.. 😀

    VastaaPoista
  35. Tulipa mehevä ja pehmeä piirakka!Kiitos mahtavasta ohjeesta, jotain juuri tällaista etsinkin. Vatkasin 2 pellillistä kerralla ja kiertoilmauunissa kerralla paistuivat hyvin. Aleksin paistolämpöä jonkun 15 astetta. Marjoiksi laitoin punaherukoita ja mustikoita. Kermaa, kermaviiliä ja maitoa laitoin taikinaan kun piti ne saada johonkin käytettyä. Reippaanlaisesti vaniljasokeria ja kardemummaa. Kylläpä oli hyvää!

    VastaaPoista
  36. Uskomattoman pehmeä ja mehevä piirakka! Tälläista olen etsinytkin ja nyt kun löytyi, niin tulee ehdottomasti vakiokäyttöön. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
  37. Olen tehnyt tämän ennenkin ja nyt teen pääsiäiseksi.....

    VastaaPoista
  38. Todella hyvää, tehny monta kertaa. Jostain syystä muruseos ei ikinä mulla onnistu, tulee sellanen taikinapallo josta otan länttejä ja lyöpäsen piirakan päälle. Ei se haittaa eikä vaikuta makuun, ulkonäköön vaan. Myös puolukat välillä painuu sisälle, mutta sekään ei vaikuta makuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisää jauhoja muruseokseen, että taikina muuttuu kuivemmaksi. Vehnäjauhotkin ovat keskenään aika erilaisia, joten joitakin merkkejä saattaa joutua laittaa vähän enemmän.

      Poista
  39. Kiitos vastauksesta! Teen seuraavan kerran noin muruseoksen, eiköhän onnistu :)

    VastaaPoista
  40. Tuleeko enää vastauksia, mutta vaikuttaa tosi hyvältä ohjeelta. Olen kuitenkin kömpelö leipomaan, onnistuuko tästä ohjeesta saada piirakkavuoallinen jos puolittaa taikinan? Tai noin puolikas pelti puolella ohjeesta? :D En tiedä mitoista mitään mikä mahtuu mihinkin haha. Kiitos jos vastaat! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tämä on niin paksu piirakka, että puolikkaastakin tulee liian iso piirakkavuokaan. Puolikas voisi olla esim lasagnevuokaan sopiva. Piirakkavuokaan pitäisi jakaa ainekset kolmella, mikä on vähän hankala, kun on neljä munaa. Suurinpiirtein kolmasosa kokoinen olisi piirakkavuokaan sopiva.

      Poista
  41. Tosi hyvää, taas löysin tämän ohjeen

    VastaaPoista
  42. Hei tämä oli kyllä aivan ihanaa. Minä kyllä tein kevyemmän version Jätin rohkeasti rasvan pois kokonaan, kun luin täältä että joku oli sen unohtanut ja hyvää tuli. lisäksi vaihdoin pohjan sokerin karppisokeriin ja laitoin sitäkin vain 2 dl . Lisäksi 4 kananmunaani olivat pieniä. Kerma oli ruokakermaa. Vähensin jauhoista 1,5 dl kun rasva jäi pois ja munat olivat pieniä sekä sokeri määrä väheni. Hyvää tuli ja paljon kevyempää.:)

    VastaaPoista
  43. Suur kiitos ohjeesta. Kaikki tarvittava löytyikin kermaa lukuunottamatta. Sen korvasin kookosmaidolla. Arvatkaa vain kuinka hyvää tuli, kieli meinas karata.

    VastaaPoista
  44. Niin hyvää ettei sanotuksi saa! Uudestaan täytyy leipoa ja viedä työpaikalle ja laittaa toistenki suut makeaksi!

    VastaaPoista
  45. Paras piirakka aikoihin. Tein eilen pellillisen töihin ja huomenna teen toisen!Kiitos mahtavasta ohjeesta😀

    VastaaPoista
  46. Sattui viime syksynä resepti eteen selaillessani ohjeita. Aivan paras ja nykyisin työpaikallakin joutuu/saan tehdä tätä usein :) Luottoreseptiksi tullut!!! Puolukoita summanmutikassa laitan, reilusti!! Pellillinen uunissä :) (taitaa olla jo ties mones)

    VastaaPoista
  47. Suuri kiitos ❣️ Todella hyvä resepti 🌺

    VastaaPoista
  48. Kiitos paljon.tein tänään ja teen uudelleen.onnistui hyvin ja ukkonen tykkäs kovasti

    VastaaPoista
  49. Etsin puolukkapiirakan ohjetta ja löysin tämän... Todella hyvä ja makoisa piirakka ja onnistui hienosti. Hyvät ohjeet, kiitos hyvästä reseptistä

    VastaaPoista
  50. Tämä pohja onnistuu loistavasti ilman vatkauksiakin eli sekoittaa munat ja sokerin ja ja siihen lisäilee loput aineet. Ei ole eroa valmiin pohjan rakenteessa vatkaako vai sekoittaako ☺️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämähän on hyvä uutinen helpon piirakan ystäville❤️

      Poista
  51. Kiitos ihanasta ja herkullisesta ohjeestasi. Onnistui niin täydellisesti. Tein myös maidottoman version. Laitoin 2.5 dl kookoskermaa ja loput vaaleaa mehua, olisko ollut valion kolme hedelmää. Pullorasva oli maidotonta ja käytin muruseoksen Flora 70% maidoton. Onnistui näilläkin tosi hyvin.

    VastaaPoista
  52. Kiitos ohjeestasi, juuri tällaista puolukkapiirakkaa ajattelin nyt viikonloppuna leipoa 😊

    VastaaPoista
  53. Paisto-ohje koitui piirakan kohtaloksi.... "ala/ylälämpö" hieman ihmettelin, mutta laitoin sitten alalämmön. Paloihan se komeasti karrelle pohjasta 😔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi himputti! Tuo minun merkintä ylä/alalämpö tarkoittaa sitä, että sekä ylä- että alalämpövastukset on päällä elikkä siis keskilämpö. Yleensä käytän aina tuota keskilämpöä, harvoin edes kiertoilma on käytössä. Paras paistotulos tulee keskilämmöllä.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne