keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Riikan ja Harrin hääkakku





Viime viikonloppuna perheemme vietti iloisia ja ikimuistoisia hetkiä: saimme juhlia pienimuotoisia häitä. Perheessämme on nyt sitten nuori rouva Koivisto, meidän kahden vanhemman rouva Koiviston lisäksi ❤️Juhlat olivat lämminhenkiset, iloiset - naurua täynnä, ei turhaa pönötystä tai kankeaa juhlatunnelmaa. 

Vaikka juhlat olivat pienet, piti tietysti pikkuruinen hääkakkukin olla morsiusparin leikattavaksi. Riikan ja Harrin hääkakku oli äidin rakkaudella tekemä, sokerimassalla päällystetty, ja strassitimanttikoristein koristeltu täytekakku. Kakussa maistui sitruuna, kerma, karviaishillo, banaani - ja toivottavasti rakkaus ❤️.







RIIKAN JA HARRIN HÄÄKAKKU ❤️

Kakkupohja (70%:n säännöllä):

7 isoa kananmunaa (380 g = rikottujen munien paino)
266 g sokeria (70% munien painosta)
186 g vehnäjauhoja
80 g perunajauhoja (molempia jauhoja yhteensä yhtä paljon kuin sokeria)
1 tasainen teelusikallinen leivinjauhetta

Kostutusliemi:

5 dl vettä
reilu 0,5 dl sokeria
loraus sitruunamehua
(kostutuslientä kului noin 3,5 - 4 dl koko kakkuun)

Sitruunakiisseli:

2 isoa kananmunaa
1,25 dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
75 g kylmää voita kuutioina

Kermavaahto väliin:
4 dl laktoositonta vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
4 tl sokeria
--> puolet kermavaahdosta yhdistetään sitruunakiisselin kanssa

Väliin:

340 g karviaishilloa
2-3 isoa banaania viipaloituina

Voikreemi kuorrutteen alle:

125 g pehmeää, huoneenlämpöistä voita
250 g tomusokeria (noin 4 dl)
2 rkl vettä

Pinnalle:

1 kg Renshaw:n valkoista kaulintamassaa
koristeena timanttinauhaa ja strassikirjaimet, sokerimassakukkasia




Kakkupohja:

1. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Itse vatkaan yli 5 min, lähemmäs 10 min. Vaahto on valmis, kun vatkaimista tippuva vaahto jättää taikinan pintaan kuvion, joka pysyy useamman sekunnin häviämättä.

2. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahdon sekaan. Itse sekoitan vatkaimen hitaimmalla nopeudella jauhoja ensin vähän muna-sokerivaahdon sekaan, ja jatkan lopuksi kääntelyä nuolijalla. Tarkista, ettei kulhon pohjalle jää kääntelemättömiä jauhoja.

3. Voitele ja korppujauhota (ø25 cm, korkeus 7,5 cm) täytekakkuvuoka, itselläni on alumiininen tasainen vuoka. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 55-60 min, keskilämmöllä, uunin toiseksi alimmalla tasolla. Kakku pitää kohota kunnolla keskeltä ja alkaa irrota vuoan reunoista, kun se on kypsä. Pistä pitkällä grillitikulla kakun keskelle, jos tikku on puhdas, kakkupohja on valmis (muista silti paistaa riittävän kauan, mieluummin 5 min liikaa kuin liian vähän).

4. Toiset pudottavat kakun pari kertaa parinkymmenen sentin korkeudelta esim. tason päälle, että kakku ei painuisi. Itselläni eivät kakut ole painuneet keskeltä, vaikka en ole kakkuja pudotellutkaan - tärkeintä on paistaa kakkua riittävän kauan ja olla maltillinen sen leivinjauheen kanssa, liian hötöiset kakut laskevat helposti. Leivinjauheen voi jättää kokonaan poiskin, sillä hyvin vatkattu muna-sokerivaahto kohottaa yksistäänkin kakkua hyvin.

5. Anna kakun jäähtyä (noin puoli tuntia) ja kumoa vuoasta kakkupahvin päälle kakkukuvun alle. Kakku saisi mielellään olla vuorokauden tekeytymässä ennen täyttöä. Itse kuitenkin täytin kakun heti sen jäähdyttyä.


Kostutusliemi ja sitruunakiisseli:

1. Kiehauta sokeriliemi nopeasti ja siirrä toiseen astiaan jäähtymään. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi tai ihan kylmäksi.

2. Sitruunakiisseliä varten: riko pieneen kattilaan kaksi kananmunaa, lisää sokeri, raasta sekaan sitruunan kuori ja purista sitruunan mehu. Lämmitä seosta varovaisesti, koko ajan hitaasti vispilällä sekoitellen. Älä keitä, mutta anna seoksen kuumeta ja saeta kiisseliksi (varo, ettei seos pala pohjaan, älä lämmitä täydellä teholla). Kun seos on saonnut, lisää kylmät voikuutiot ja sekoita, kunnes voi on sulanut kiisselin sekaan. Ota kattila pois liedeltä, kaada kiisseli pieneen kulhoon ja painele tuorekelmu kiisselin pinnalle kiinni, ettei vesi tiivisty kiisselin pintaan. Vie kiisseli kylmenemään jääkaappiin.

3. Vatkaa kerma ja sokerit kiinteäksi vaahdoksi. Lisää puolet kermavaahdosta kylmän sitruunakiisselin sekaan ja sekoita seokset yhteen - loppu kermavaahto lisätään myös kakun väliin erikseen. Täytekakun väliin tulee siis sitruunakiisseli-kermavaahtoseosta, karviaishilloa, kermavaahtoa ja banaaniviipaleita.


Täytekakun kokoaminen:

1. Kelmuta pitkillä tuorekelmusuikaleilla sama täytekakkuvuoka, jossa paistoit kakkupohjan.

2. Leikkaa täytekakkupohja kolmeen osaan. Ala koota kakkua nurinpäin täytekakkuvuokaan kelmun päälle. Laita ensin kakun yläosa vuokaan, kostuta pintaa riittävästi. Itse käytin kostutuslientä noin 3,5-4 dl koko kakun kostutukseen.

3. Lisää kakun pinnalle puolet sitruunakiisseli-kermavaahtoseoksesta. Lado banaaniviipaleita koko kerros peittoon. Lisää puolet kermavaahdosta banaaniviipaleiden päälle. Itse laitoin kermavaahdon kertakäyttöiseen pursotinpussiin, leikkasin pienen reiän pussin kulmaan ja pursotin kermaa banaaniviipaleiden päälle.

4. Kostuta hieman kakun seuraavaa kerrosta jo ennen vuokaan laittamista. Lisää pinnalle reilusti karviaishilloa (puolet purkista) ja kumoa kakkukerros vuokaan banaani-kermavaahtokerroksen päälle siten, että hillokerros tulee alassuin kermavaahtokerroksen päälle. Vaatii vähän keplottelua hauraan kakkukerroksen kanssa. 

5. Kostuta kakkua vähän reilummin vuokaan, leikatulle pinnalle. Lisää kostutetulle pinnalle loput sitruunakiisseli-kermavaahtoseoksesta ja peitä pinta banaaniviipaleilla, lisää banaaniviipaleiden päälle loput kermavaahdot. 

6. Kostuta taas hieman viimeistä kakkukerrosta, jo ennen vuokaan laittoa, ja lisää loput karviaishillot päälle. Kippaa taas varovasti viimeinen kakkukerros hillopuoli alaspäin vuokaan. Kostuta kakkupohjaa hieman myös päälle. Nosta tuorekelmut tiiviisti kakun päälle, painele kakkukerrokset varovasti toisiinsa kiinni ja tarkista, että kakku on suhteellisen suora pinnalta. Itse en laittanut mitään painoa kakun päälle. Vie kakku kylmään maustumaan. Itse annoin kakun olla noin 6 tuntia maustumassa, mutta paras tulee, kun saa olla vuorokauden kylmässä.

7. Kippaa kakku kakkupahville. Tasoittele kakun sivuja ja pyyhi ylimääräisiä muruja pois. Vatkaa voikreemi pehmeästä voista, tomusokerista ja pikku tipasta vettä. Kreemi toimii eristävänä kerroksena kostean kakun ja sokerimassakuorrutuksen välissä. Levitä voikreemi tasaisesti joka puolelle kakun pintaa. Kosteaan kakkuun olikin melko haastavaa saada paksua voikreemiä tarttumaan, kakun pintaa yritti väkisellä lähteä aina mukaan... kärsivällisyydellä se kuitenkin onnistui, ja sainkin melko tukevan kerroksen kreemiä pysymään kakun pinnassa. Jossain Leivontaryhmässä neuvottiin tekemään kreemi kondensoidulla maidolla ja voilla (1 prk kondensoitua maitoa + 300 g pehmeää voita vatkataan kreemiksi --> on erittäin pehmeää ja levittyy paremmin kuin tavallinen voikreemi), ja sitä aion kokeilla seuraavalla kerralla sokerimassalevyn alle.

8. Siivilöi tomusokeria reilusti leivontapöydälle ja kaulitse kaulintamassa/sokerimassa isoksi, pyöreäksi levyksi, joka ylettyy reilusti kakun päälle. Renshaw'n kaulintamassa on todella hyvää kaulittavaa ja helppoa käsitellä. Varmista, että massalevy on riittävän iso. Rullaa puolet massalevystä takaisin kaulimen päälle ja asettele levy kakun päälle. Älä kaulitse massaa liian ohueksi, oma levyni oli reilut puoli senttiä paksu, ja ehkä vähän vahvempikin. Ajattelin, että pinta pysyy varmemmin hyvänä paksulla sokerimassapinnoitteella, koska jouduin kärrätä kakun Pohjanmaalta Helsinkiin, ja kakun piti olla vielä keskiviikkoillasta perjantaihin iltapäivään massakuoressaan. Laitoin vain sormet ristiin ja toivoin, että kakku pysyy kuosissaan matkustelusta huolimatta.

9. Painele sokerimassa varovaisesti kämmensyrjällä kakkujen sivulle, nostele massaa ylös ja siirtele varovaisesti, ettei tule ryppyjä. Leikkaa lopulta riittävän kaukaa ylimääräiset massat pois ja siisti reunat. Itse kokeilin vähän miltä timanttinauha tulisi näyttämään kakun reunassa, ja nätiltähän se vaikutti. Pakkasin kakun pahviseen kakkulaatikkoon, joka hengitti riittävästi kylmiössä (ettei massapinta kostunut tai halkeillut), ja koristelin kakun vasta perjantaina ennen kahvihetkeä.

10. Perjantaina vedin hieman valmista pikeeriä (valkoista piparkakun kuorrutetta tuubissa) timanttinauhan yläreunaan muutamina raitoina ja laitoin tipan pikeeriä saumakohtaan. Nauha pysyikin nätisti paikoillaan kakun helmassa. Kakun pinnalle painoin strassisydämet ja morsiusparin nimikirjaimet - muutama itsetehty sokerimassakukka vielä paikoilleen ja pääsimme nauttimaan vihkiäiskahvit.

Paljon onnea, Riikka ja Harri ❤️







Vaiheet:


1. Voitele ja korppujauhota ø25-26 cm:n täytekakkuvuoka. Tee kakkupohja 70% säännöllä. Paista pohjaa 175 asteessa noin 55-60 min, keskilämmöllä, toiseksi alimmalla tasolla. Varmista kypsyys tikulla.

2. Kumoa jäähtynyt pohja kakkupahville. Onneksi luotto-ohje ei taaskaan pettänyt ja kakusta tuli tasainen.


3. Kiehauta kostutusliemi sokerista, vedestä ja sitruunamehusta. Jäähdytä. Keitä sitruunakiisseli miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi kylmä voi ja sekoita, kunnes voi on sulanut kiisselin sekaan.

4. Kaada sitruunakiisseli toiseen astiaan, että se jäähtyisi nopeammin. Painele kiisselin pintaan kiinni tuorekelmu, että vesi ei tiivisty kiisselin pinnalle. Vie kylmään jäähtymään. Sekoita puolet kermavaahdosta kylmän sitruunakiisselin kanssa yhteen.

5. Ihana uutuus, karviaishillo, sopi täydellisesti sitruunakiisseli-kermavaahtotäytteen kaveriksi banaaniviipaleiden kera. Kakkuun meni koko purkillinen.


6. Leikkaa kakkupohja kolmeen yhtäsuureen osaan.


7. Kelmuta täytekakkuvuoka ja kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Laita kakkukerros vuokaan, kostuta kunnolla, lisää päälle puolet sitruunakiisseli-kermavaahtoseoksesta. Lisää pinnalle banaaniviipaleita ja banaaniviipaleille puolet kermavaahdosta. Kostuta toista kakkupohjaa jo ennen vuokaan laittoa ja lisää päälle puolet karviaishillosta. Taiteile hillolla päällystetty kakkukerros nurinpäin banaanikerroksen päälle. Kostuta vielä kakkukerrosta vuoassakin. Tee toinen kerros samalla tavalla: sitruunakiisseli-kermavaahtoseosta, banaaniviipaleita, kermavaahtoa ja kakun viimeinen kerros kostutetaan ja laitetaan loput karviaishillot päälle. Viimeinen kakkukerros kiepsautetaan taas hillopuoli alaspäin vuokaan, kelmut vedetään kakun päälle tiukasti. Kakku saa makuuntua mielellään vuorokauden kylmässä.


8. Seuraavana päivänä: siivilöi tomusokeria reilu kerros leivontapöydälle ja kaulitse kaulintamassa isoksi pyöreäksi levyksi. Itselläni oli ihan tavallinen puukaulin ja massa oli erittäin helposti kauliintuvaa ja käsiteltävää. Mittaa tarkasti, että massalevy on riittävän iso. Rullaa puolet massalevystä takaisin kaulimen päälle ja asettele levy kakun päälle. Taittele varovaisesti massa kakun sivuille, varo ettei tule vekkejä. Leikkaa ylimääräinen massa pois, mutta älä liian naftisti -reunoja voi parannella myöhemmin. Sovitin timanttinauhaa kuitenkin heti kakun helmaan, koska halusin nähdä miltä se näyttää :)

9. Tein sokerimassasta muutamia kukkasia, kahta eri kokoa. Liimasin elintarvikeliimalla helmiäissokerihelmiä keskelle ja suihkautin helmiäissprayllä kukkien pinnan. 

10. Kiinnitin timanttinauhan muutamalla pikeeriraidalla kakun helmaan, samoin sokerimassakukkaset. Strassisydämet ja kirjaimet painettiin kakun päälle. Ja niin kakku jäi odottamaan h-hetkeä...

11. Kakku maistui ihanalle. Mieltä lämmitti erityisesti, kun morsian sanoi, että kakku on tosi hyvää❤️






16 kommenttia:

  1. Onpa mahtavaa, että olet palannut blogin äärelle ja vielä näin ihanien uutisten kera!:) Olenkin täällä moneen kertaan käynyt kurkkimassa, että josko se Anne olisi vaikka päivittänyt blogia. Löysin sinut Instagramista, joten sieltä kävin kurkkimassa teidän elämää... Onnea teidän perheelle minunkin puolestani ja todella kauniin kakun teit nuorelle parille.♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Heidi <3 Tähän vuoteen on mahtunut monenlaista. Huono omatuntokin on vaivannut, kun ei ole ehtinyt ja jaksanut blogia päivitellä. Loppuvuosikin tahtoo aina kulua tilinpäätöskiireiden merkeissä. Kiitos, kun olet jaksanut seurailla kuulumisia <3 Instagramissa @annekoivisto voi tosiaan käydä kurkkimassa viimeisimpiä kuulumisia, jos blogin puolella on hiljaisempaa :)

      Poista
  2. Upea kakku! Ja makuyhdistelmät kuulostavat tosi hyviltä :)
    Onnea hääparille - ja läheisille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Pia <3 Hääkakku maistui tosi hyvältä, jopa leipoja itse oli tyytyväinen makuyhdistelmään. Yleensä en kaupan hilloja laita kakkuihin, mutta nyt tuo karviaishillo sopi niin loistavasti yhteen sitruunaisen kermatäytteen kanssa. Ja banaanit tasaavat kivasti muiden täytteiden makeutta. Kakusta tuli mukavan kostea, ja täyte oli pehmeän makuinen eikä yhtään ytelänmakea.

      Poista
  3. Hei pitkästä aikaa täältä toiselta puolelta järveä! Olipas kiva, kun teit comebackit, ihmettelinkin, että onko jotain hullusti edelleen. No eipä ollut ei...
    Komia oli kaakku ja nuoripari, onnea vaan kaikille asianosaisille!
    Terveisin Aisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei <3 On tosiaan ollut blogissa hiljaista, mutta mistään lopettamisesta ei ole ollut kysymys. Sitä vain tulee elämässä tällaisia ajanjaksoja, ettei ehdi eikä jaksa kuvata ja postata kokkailujaan, vaikka ruokia on laitettu entiseen malliin. Iloisissa merkeissä onneksi jatketaan leipomuksia <3

      Poista
  4. Säger bara WAU vilken dröm

    VastaaPoista
  5. Todella kaunis kakku!
    Onnea nuoremmille ja vanhemmille Koivistoille. :)

    VastaaPoista
  6. Yksinkertaisen tyylikäs ja hillityn kaunis kakku. Nätti on tuo morsiuskimppukin.

    VastaaPoista
  7. Ihanat sivut, tarkat ohjeet kaikesta; kiitokset :) Kerrot tämän ohjeen kohdalla vinkkinä, että kondensoitua maitoa ja voita voi vatkata kreemiksi. Haluaisin tietää, käytetäänkö tuossa sitä valmista kinuskimaista maitoa vai sitä, mikä pitää keittää ensin kinuskiksi? Tuttuja tuotteita molemmat, mutten ole koskaan nähnyt kreeminteko-ohjetta näistä, niin kyselen tarkennusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on jäänyt kokeilematta tuo kondensoidun maidon käyttö kreemissä, mutta kyllä siinä käytettiin ihan sitä keittämätöntä kondensoitua maitoa. Hyvin yksinkertainen ohje oli, että pehmeä voi ja kondensoitu maito vain vatkattiin yhteen. Toimii varmasti hyvin, mutta ei ole laktoositon.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne