torstai 18. joulukuuta 2014

Suklaiset pähkinäleivokset



Ulla Svenskiltä löytyi tämä suklaisen pähkinäkakun ohje, jolla päätin tänä vuonna ilahduttaa miehen työpaikan kahviporukkaa ja omaa hammaslääkäriäni. Satuin sopivasti narskauttamaan hampaani korjauskuntoon testaamalla hasselpähkinän kovuutta - ja koska hammaslääkärireissu tuli eteen, ajattelin lahjoittaa huumorintajuiselle hammaslääkärillenikin pari hammaspeikkoa leivosten muodossa :)


Ullan Unelmakakun joulujaksossa tehtiin tällä pähkinäkakun ohjeella kolme pientä kakkua joululahjoiksi - minä tein 1,5-kertaisella annoksella 34 kpl suklaisia pähkinäleivoksia Italian leivosvuokiin. Leivokset sisältävät rouhittua hassel- ja saksanpähkinää, rouhittua mantelia ja tummaa suklaata. Pinnalle sulatin tummaa suklaata kerman seassa, ja ripottelin päälle koriste- ja lumihiutalerakeita.









SUKLAISET PÄHKINÄLEIVOKSET
noin 30-35 kpl

300 g pehmeää voita tai margariinia
3 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
120 g pähkinöitä rouhittuna (laitoin hassel- ja saksanpähkinöitä sekä mantelia)
150 g tummaa suklaata rouhittuna
0,75 dl tummaa siirappia

Suklaakuorrute:

1 dl vispi- tai kuohukermaa (käytin laktoositonta vispikermaa)
250 g tummaa suklaata rouhittuna
2 rkl voita


1. Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa noin 5 min.

2. Lisää munat yksitellen. Vatkaa hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen.

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä siivilän läpi. Itse vatkasin koneella, ihan muutaman kerran pyörähdyttämällä vispilöitä - taikina on aika paksua ja kankeaa nuolijalla käänneltäväksi.

4. Rouhi pähkinät ja suklaa, lisää ne taikinan sekaan yhdessä siirapin kanssa. Kääntele nuolijalla seos tasaiseksi.

5. Laita pahviset Italian leivosvuoat uunipellille. Suihkauta vuokaspraytä jokaiseen vuokaan (tai sipaise vähän öljyä). Jaa taikina leivosvuokiin, täytä vuoat 2/3. Laitoin ison ruokalusikallisen taikinaa jokaiseen leivosvuokaan ja tasoittelin vähän pintaa.

6. Paista 185-190 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 min, oman uunisi tehojen mukaan. Itse paistoin noin 16 min, kunnes leivosten keskiosa alkoi kohota. Paista juuri ja juuri kypsäksi, testaa cocktailtikulla keskeltä muffinssia.

7. Anna leivosten jäähtyä hieman ennen kuorrutusta. Laita pieneen kattilaan kerma, rouhittu suklaa ja voinokareet. Lämmitä seosta varovaisesti ja sekoittele koko ajan nuolijalla. Älä kiehuta. Kun suklaa ja voi ovat sulaneet kiiltäväksi kuorrutteeksi, laita ruokalusikallinen kuorrutetta kunkin leivoksen päälle. Levittele kuorrutetta hieman lusikalla ja ripottele koristerakeita pinnalle.

Vaiheet:

1. Leivosten aineksia.

2. Vatkaa pehmeä rasva ja fariinisokeri kuohkeaksi.

3. Lisää munat yksitellen.

4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää siivilän läpi seokseen.

5. Kakkutaikinasta tulee paksua.

6. Lisää rouhittu pähkinäseos, rouhittu suklaa ja siirappi.

7. Kääntele nuolijalla taikina tasaiseksi.

8. Tällä kertaa käytin näitä vuokia: Italian leivosvuoat.

9. Laita vuoat pellille ja suihkauta vuokaspraytä jokaiseen vuokaan.

10. Laita iso ruokalusikallinen taikinaa kuhunkin vuokaan, 2/3 täyteen.

11. Paista 185-190 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 min.

12. Tee kuorrutus: mittaa kattilaan kerma, suklaarouhe ja voinokareet.

13. Lämmitä seosta varovaisesti ja sekoita koko ajan nuolijalla. Suklaa sulaa todella nopeasti. Älä kiehuta. Ota kattila liedeltä heti, kun seos on tasaista ja kiiltävää.

14. Laita ruokalusikallinen kuorrutetta leivoksen päälle. Levitä kuorrutetta vähän reunoille asti ja ripottele koristerakeet pinnalle.


15. Muutama leivos jäi itselle, loput paketoitiin ystäville <3



6 kommenttia:

  1. Ihana tapa muistaa ystäviä :) Varmasti ovat herkullisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu :) Jouluna on monella paljon muutakin mietittävää kuin leipominen. Ja muistan, miten kivaa on maistella jonkun toisen tekemiä leipomuksia :)

      Poista
  2. Ihanaa olla ystävä, joka saa nauttia herkuista.
    Toivottavasti hampaat säilyvät =)
    Kiitos kahvi-porukkamme makoisista runsaista maistiaisista pitkin vuotta.
    Porukan psta Raija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Raija :) Ja kiitos koko mukavalle kahviporukalle ihanasta joululahjasta <3 Hyvää joulua ja ihanaa vuotta 2015 kaikille!

      Poista
  3. Olen tyosi iloinen, että löysin sinun blogisi. Etsin arabialaisen maustekakun ohjetta, joka muistuttaisi nuoruuteni ohjetta. Et le voila! Kiitokset ja Hyvää joulua! Myös nuo italialaiset pähkinäleivokset tulevat kokeiltavaksi. Taidan etsiä suoraan sinun ohjeitasi jatkossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olipa kiva kuulla <3 Minäkin tein arabialaisen jo kylmään ja kuorrutan sen vasta perjantaina tai lauantaina. Se on ihan poikani lempikakkuja, ainakin nuorempana oli.
      Nyt joululeivonnassa työn alla mallasleivät kotikaljan mäskiin ja pikkuleivät tuli aamulla jo urakoitua.
      Oikein ihanaa joulua sinullekin ja herkkuja vuodelle 2018 <3

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne