perjantai 24. huhtikuuta 2015

Hyvä täytekakkupohja





Silloin kun täytekakkupohja pitää takuuvarmasti onnistua, kannattaa nähdä se vaiva, että punnitsee raaka-aineet. Olen huomannut, että kananmunat ovat kennoissa vaihtelevan kokoisia, ja tällä saattaa olla suuri merkitys siinä, että joillakin kerroilla pohja ei ole niin onnistunut -ja munien täytyy aina olla huoneenlämpöisiä. Kolmas tärkeä seikka on hyvä sokeri! Kannattaa valita laadukas hienompikiteinen sokeri edullisten ja karkeakiteisten sokerien sijaan. Eron huomaa helposti muna-sokerivaahtoa vatkatessa: hienompikiteinen Dansukkerin taloussokeri tai Siro-sokeri sulavat munasokerivaahtoon nopeammin, ja vaahdosta tulee kauniin vaaleaa ja kuohkeaa.

Tämän hyvän ohjeen olen löytänyt leipuri-kondiittori Ulla Svenskin Ullanunelman sivuilta täältäVanha kunnon talousvaaka esiin ja ensin punnitsemaan rikotut kananmunat. Tällä ohjeella voi tehdä pieniä täytekakkupohjia tai suuria täytekakkupohjia, sillä ohje perustuu 70%:n sääntöön, laskemiseen ja punnitsemiseen. Vaikeaa se ei  ole.

Itse halusin tehdä kuuden munan kakkupohjan, sillä se mahtuu sopivasti häälahjaksi saamamme ø 25-26 cm:n alumiinisen lempikakkuvuokaani. Tyhjä kulho vaa'alle, taaraus nollaksi ja kananmunat rikotaan kulhoon. Vaaka näytti munien painoksi 350 g. Tässä ohjeessa sokerin ja jauhojen määrä on yhtä suuri eli 70% munien painosta eli 350 x 0,7 = 245 g. Siis sekä hienoa sokeria 245 g että jauhoja 245 g. Itse jaan vielä jauhojen määrän samalla 70%:n suhteella vehnäjauhoihin ja perunajauhoihin eli 245 g x 0,7 = 170 g vehnäjauhoja ja perunajauhoja 245 g - 170 g = 75 g. Leivinjauhetta voi joko lisätä tai jättää kokonaan pois; itse lisään vajaan teelusikallisen leivinjauhetta. 

Tämä ohje on ollut hyvä ja luotettava: ei ole koskaan epäonnistunut kakkupohjat (pitäisikö koputtaa puuta?). Kakkupohja kestää kostutusta aika paljon, mutta ei ole ihan niin unelmanpehmoinen kuin levykakkupohjasta (kääretorttupohjasta) täytetyt kakut. Ohje toimii myös gluteenittomilla jauhoseoksilla, mutta silloin leivinjauhe pitää jättää pois - gluteenittomissa jauhoseoksissa kohotusaine on valmiiksi lisättynä.






HYVÄ KUUDEN (6) MUNAN TÄYTEKAKKUPOHJA
ø 25-26 cm:n vuoka

350 g eli 6 kananmunaa
245 g Dansukkerin taloussokeria tai Siro hienokiteistä sokeria
170 g puolikarkeita vehnäjauhoja
75 g perunajauhoa
vajaa teelusikallinen leivinjauhetta

Kostutusneste:
3 dl omenamehua
1-2 dl vettä
1 rkl hienoa sokeria

Täyte:
4 dl omenasosetta tai omenahilloa

Täyte2:
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk (200 g) maustettua rahkaa esim. vanilja tai sitruuna
2 rkl hienoa sokeria
(kanelia)
1,5 dl omenasosetta/omenahilloa
1/2 dl omenamehua
5 liivatelehteä

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

2. Sekoita vehnäjauhot, perunajauhot ja leivinjauhe ensin yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja kääntele nuolijalla varovaisesti vaahdon sekaan. Itse kyllä harvoin teen niin kuin opetan; yleensä sekoitan aluksi muutaman kierroksen sähkövatkaimella jauhoseosta munasokerivaahtoon ja vasta lopuksi kääntelen nuolijalla :)

3. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 40-50 min toiseksi alimmalla tasolla keskilämmöllä.

4. Anna kakun jäähtyä ritilällä 15-20 min ja kumoa kakku jäähtymään. Kakku säilyy kosteana, kun käännät kakkuvuoan takaisin päälle ja laitat kakun kakkukuvun sisälle. Kakku on parhaimmillaan täytettäväksi vasta seuraavana päivänä eikä murene niin kovasti leikatessa.

5. Leikkaa kakku kolmeen yhtäsuureen osaan, itse jätän alimman osan aavistuksen korkeammaksi, sillä alaosa saa kantaa painon ja kostuu eniten.

6. Vuoraa sama kakkuvuoka, jossa paistoit kakkupohjan, reilusti tuorekelmulla. Ala koota kakkua nurinpäin vuokaan kelmun päälle eli kakun pintaosa paistopuoli alaspäin ensimmäisenä.

7. Tee kostutusliemi ja täytteen rahkamousse. Vatkaa moussea varten kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi. Liota liivatteita 10-15 min kylmässä vedessä ja liuota puristellut liivatteet mikrossa kuumennettuun omenamehutilkkaan. Lisää kermavaahtoon ensin rahka, sokeri ja omenasose/omenahillo. Voit lisätä hieman sokeria, kanelia ja hilloakin, jos haluat rahkamousseen makua enemmän. Lisää seokseen viimeisenä liivateseos ja vatkaa kunnolla sähkövatkaimella ainekset tasaiseksi.

8. Kostuta kakkua melko reilusti. Laita puolet hillosta ensimmäiseen väliin ja hillon päälle puolet rahkamoussesta. Paina kakun keskiosa varovaisesti moussen päälle. Kostuta reilusti keskiosaa, toista hillo- ja moussetäytteiden laitto. Kostuta viimeistä kakkukerrosta, mutta ei niin paljon kuin edellisiä kerroksia. Paina kakun alaosaksi tuleva osa leikkauspinta alaspäin moussekerroksen päälle. Nosta tuorekelmun reunat tiiviisti kakun päälle ja vie kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään (tai jos aamulla teet, voi iltapäivällä jo kuorruttaa).

9. Kuorrutukseen kannattaa varata riittävästi kermaa, jos pursottaa pinnan. Itse sivelen ensin ohuen kerroksen kermavaahtoa koko kakulle. Sen jälkeen pursotan reunat ja joskus vähän kakun pintaakin. Itse käytän yleensä noin 5 dl vispikermaa, jonka maustan muutamalla teelusikallisella vaniljasokeria.


Vaiheet:


1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Punnitse ensin rikotut kananmunat. Lisää sokeria grammoina 70% rikottujen munien painosta. Tässä tapauksessa 350 g munia ja 245 g sokeria. Lisää jauhoja yhtä paljon kuin sokeria eli yhteensä 245 g (170 g vehnäjauhoja + 75 g perunajauhoja) sekä hieman leivinjauhetta. Siivilöi ja kääntele seos varovaisesti nuolijalla sekaan.

2. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan.

3. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla 175 asteessa 40-50 min keskilämmöllä. Kakun pitää kohota keskeltä kuperaksi ja alkaa irrota vuoasta reunoilta. Pistä kakun keskelle esim. puisella grillitikulla, jos tikku on puhdas, kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä ritilällä 15-20 min ennen kumoamista.

4. Kumoa kakku kakkukuvun alustalle ja laita vuoka takaisin päälle. Laita vielä kakkukupu päälle. Anna kakun levätä seuraavaan päivään ennen täyttämistä.

5. Täytä kakku haluamallasi tavalla. Tähän kakkuun laitoin omenamehusta kostutusnestettä, omenasosetta ja rahkamoussea.

6. Leikkaa kakku kolmeen yhtäsuureen osaan.

7. Kelmuta kakkuvuoka reiluilla tuorekelmupaloilla. Kokoa kakku nurinpäin vuokaan. Laita kakun päällisosa vuokaan, paistopinta alaspäin. Kostuta reilusti. Lisää puolet omenasoseesta.

8. Lisää omenasoseen päälle puolet rahkamoussesta, levitä tasaiseksi.

9. Tee toinen kerros samalla tavalla: kostuta reilusti, laita omenasose/omenahillo päälle ja päällimmäiseksi loput rahkamoussesta. 

10. Kostuta kakun pohjaksi tulevaa kerrosta leikkauspinnalle, ei kuitenkaan niin paljoa kuin edellisiä kerroksia. Paina viimeinen kerros paikalleen leikkauspinta alaspäin. Paina kakkua kevyesti, että kerrokset ottavat yhteen ja kakku hyytyy tasaisesti. Nosta tuorekelmun reunat tiiviisti päälle ja vie kakku kylmään hyytymään, mieluiten yön yli.

11. Tämä kakku tuli väsyneen emännän jouluaatonaattoillan tekeleenä, ja koristelu on tyyliä "kuhan häness' on"...

12. Vaan kakku oli hyvän kostea sisältä, ei vetisen märkä, ja täyte maistui ainakin meidän perheelle.


.







27 kommenttia:

  1. MTV:n sivustolta löytynyt.
    Pelasta kakkusi pudottamalla
    Vaikka kakku ei olisi päässyt tärähtämään kypsennyksen alkuvaiheessa, voi valmis kakku silti laskea jäähdyttyään huomattavasti. Mistä tässä on kyse?

    – Kun kypsä kakku otetaan kuumana uunista, siinä on mukana vesihöyryä. Jäähtyessään kakussa oleva höyry tiivistyy vedeksi ja kakku kutistuu väkisin, Hopia kertoo.

    Kakun voi kuitenkin pelastaa uskomattoman kuuloisella vinkillä. Kakkua ei saa täräyttää kypsennyksen alkuvaiheessa, mutta se kannattaa kuitenkin täräyttää valmiina.

    Ota valmis kakku uunista, ja tiputa se välittömästi pöydälle 30 sentin korkeudelta. Oikeassa vaiheessa tehty tärähdys pitää kakun rakenteet kasassa, eikä kakku pääse kutistumaan.

    – Kun kakun täräyttää kypsänä, kakkuun muodostuu ilmakanavia ja korvaava ilmaa pääse kakun sisälle. Kakku pysyy paremmin kuosissaan, Hopia kertoo.

    Unohda siis kakun varovainen käsittely, ja saat kakkuusi paremman rakenteen.
    Pitääköhän paikansa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Tuotapa en ole koskaan kokeillutkaan, ainakaan tahallani... Kyllähän ne kakut joskus mätkyjä ovat saaneet, mutta tuo ohje on uutta :) itse olen huomannut, että jos kakkua ei paista riittävän pitkään, niin että se tosiaan alkaa vähän irrota vuoan reunoista, hyvinkin keskeltä kohonnut kakku saattaa laskeutua ikävästi - tai jos kohotusainetta on humpsahtanut vähän liikaa, liian kuohkea kakku ei pysy kuosissaan. Tämä ohje ei ole vielä pettänyt :)

      Poista
  2. Hei! Voisitko kertoa paljonko tähän ohjeeseen pitäisi laittaa kaakaojauhetta jos haluaa kaakaokakkupohjan? Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Itse olen korvannut 3 rkl vehnäjauhoja tummalla kaakaolla, mutta voi laittaa enemmänkin.

      Poista
  3. Monelle henkilölle tästä 6 munan pohjasta riittää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siitä meidän juhlissa on riittänyt 15-20 hengelle. Kakku on melko korkea, joten siitä riittää isolle porukalle.

      Poista
  4. En ole ikinä onnistunut täytekakkupohjassa. Kunnes nyt tällä ohjeella! Ehkä taika oli tuossa punnitsemisessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä punnitseminen varmasti edesauttaa onnistumisessa. Itselläni ei tämä ohje ole koskaan pettänyt, ja teen usein myös gluteenittomia kakkupohjia ja kaikki onnistuu yhtä hyvin. Ei mikään ole harmittavampaa, jos juhlat tulossa ja täytekakkupohja lätsähtää keskeltä kuopalle...

      Poista
  5. Hei! Tällä ohjeella tuli ihan kympin kakkupohja! Kiitos, muita ohjeita ei enää tarvitakaan! =D Marjut

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että ohje toimi teilläkin :) Ennen aina hermoilin täytekakkupohjien kanssa, etenkin kun joutui tehdä muille kuin itselle. Mieluiten olisin aina tehnyt levykakkupohjia, mutta nyt ei ole enää väliä...Yhtään kertaa en ole saanut kakkua epäonnistumaan. Ja tosiaan kakun paistoaika pitää olla riittävä, moni hätäilee kakun uunista liian varhain, kun pinta näyttää sopivan väriseltä :)

      Poista
  6. Tällä mennään,ukon 80v päiville teen useamman pienen täytekakun. Vieraat tulee ajallaan, pienet kakut on siistejä eivätkä lämpene liiaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Etenkin, jos vieraita kulkee pitkällä aikavälillä, niin pienet kakut ovat parhaita.

      Poista
  7. Kiitos pohjan ohjeesta, oli toimiva. :)

    VastaaPoista
  8. Olen pari kertaa kokeillut tätä matemaattista kakkupohjaa ja lisäksi tipauttanut sen parinkymmenen sentin korkeudelta kun pohja on kypsä. Aivan mahtavia kakkupohjia on suntynyt! En muista koskaan ennen saaneeni niin tasaisia kakkupohjia. Lähes aina kakkupohjani lätsähtävät montulle keskeltä. Tipautus on auttanut ja tällä reseptillä tulee todella hyvä pohja - kiitos! Tällä kertaa olin etsimässä omena-ansaohjetta ja päädyin tulostamaan muhkean omenapiirakan ohjeen kun kuulosti ja näytti niin hyvältä. Katsotaan miten käy:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en ole koskaan pudotellut kakkupohjia ja aina on onnistunut. Paistoaika ja -lämpötila on myös tärkeitä punnitsemisen lisäksi. Itselläni on iso, mietolämpöinen uuni, jonka lämpötila pitää paikkansa. Jos tietää, että oma uuni on kovin kipakka paistamaan, kannattaa laskea vähän lämpötilaa ja paistaa hieman kauemmin. Itse luotan kyllä tähän ohjeeseen, jos leivon juhlakakkuja :)

      Poista
  9. Tämä on hyvä ohje! Aina ennen kakkupohja lätsähtänyt jossain vaiheessa. Nyt alan valmistaa pohjaa tyttären synttäreitä varten, pakastimeen menee tällä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä ohje, itselläni toimii aina! Joulunakin tein tällä ohjeella 6 munan kakkupohjan, ja tuli iso, muhkea ja kaikinpuolin täydellinen. Luotto-ohje, jolla onnistuu!

      Poista
  10. Lukuisia kakkuja leiponeena sanon, että eipä tuolla sokerin laadulla ole paljoakaan merkitystä. Itte käytän mitä sokeria kulloinkin sattuu olemaan kotona (normaali sokerit) muniakaan en punnitte silmämääräsesti arvioin määrän. Onnistumisen edellytyksistä tärkeimpiä ovat riittävä vatkaaminen, uunin oikea lämpötila ja riittävä paistoaika. Nämä kun on kohdallaan onnistuu kyllä. terveisin kotileipuri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen minäkin paljon kakkuja leiponut tähän 54-vuoden ikään, ja nimenomaan siksi painotan tuota sokerin rakenteen huomioimista: moni vähemmän leipova vatkaa yleensä liian vähän aikaa ja todennäköisesti kotona on vanha, ehkä heikkotehoinen käsivatkainkin. Tällöin hienompikiteinen sokeri vatkaantuu varmimmin ja nopeimmin. Nuo halvat sokerit on todella suurikiteisiä, mutta toki niillä onnistuu, kun tosiaan jaksaa vatkata niin kauan, että saa sokerin sulamaan.
      Taitavat kotileipurit eivät juurikaan ohjeita tarvitse näissä asioissa, näppituntuma on usein niin hyvä. Ohje onkin tarkoitettu sellaisille, jotka harvoin leipoessaan haluavat varmimmin onnistua, jos tuota näppituntumaa ei riittävästi vielä ole. Ja kyllä itsekin mieluummin lasken ainesmäärät tällä ohjeella, tai teen levykakkupohjat, kun teen juhliin kakkupohjia - tiedän, että tulee varmasti tasalaatuisia.

      Poista
  11. Kiitos paljon tästä ohjeesta! Löysin tämän ensimmäisen kerran 2016 keväällä, kun leivoin kakkuja omiin häihini. Palaan tähän ohjeeseen usein ja se on kirjoitettunakin ylhäällä parhaimpien reseptieni joukossa. Nyt tulin syntymäpäivien aattona taas kurkistamaan mitäs kaikkea kirjoittelitkaan ohjeisiin, ja muistin vihdoin kommentoida ja kiittää!

    ♥: KP

    VastaaPoista
  12. Kiitos ohjeesta! Ihmettelen vain, millä jättimunilla oikein teit tämän kakun, omat 6 kananmunaa painoivat muutaman gramman vaille 200 g - ja olivat kokoa L. Ihanko oikeasti jossain on niin isoja kananmunia? :) Muuten ohje on hyvä, tämä kopautus uunista ottamisen lopussa on muuten toimiva kikka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös kananmunan paino ole noin 60 grammaa? 6 munaa painaa siis noin 360 grammaa. Koskaan en ole kyllä munia punninnut, mutu-tuntumalla mennään.

      Poista
  13. Hei voiko tohon kakkupohjaan käyttää ohrakasjauhoaja kiitos vastauksesta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi käyttää ohrakasta. Itse en ole koskaan ohrakkaalla tehnyt, mutta miksikäs ei. Perunajauhoilla ainakin onnistuu ihan ok.

      Poista
  14. Voiko jotenkin tehdä moniallerkikoille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kyllä lähtisi esim. munattomana juuri tällä ohjeella tekemään. Siihen löytyy varmaan ihan omia ohjeita. kannattaa tutkia blogien kaiketon-täytekakkupohjia, millaisia ohjeita löytyy.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne