keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Pieni tiikerikakku




Meidän perheessämme monien suvunjäsenten lempikakku on vanhanajan tiikerikakku. Ja onhan se todella hyvää. Ilahdutin miestä isänpäivänä pienellä tiikerikakulla, jonka ohjeen nappasin kivasta Ranteita myöjen taikinasa -blogista täältä. Itse teen kakut usein vähän isompana, 4 munan kakkuina, mutta tällä kertaa meille oli tämä 3 munan kakku juuri sopiva.

Tiikerikakku on herkullinen: mehevää vaaleaa kakkua raidoittaa herkullinen kaakaoraita. Itse teen raidan pistämällä pitkäpiikkisen haarukan melkolailla pohjaan asti ja kieputan haarukkaa kuin rullaisin spagettia sen ympärille - samalla tietysti kierrän koko vuoan ympäri haarukan piikit pohjassa. Tapanani on pompauttaa haarukkaa vielä pienin välein vähän ylöspäin, että kaakaoraita aaltoilisi vähän enemmän. No, välillä se onnistuu hyvin ja välillä vähän huonommin :)

Tällaista herkkukakkua meillä kuitenkin nautittiin isänpäivänä ❤️








PIENI TIIKERIKAKKU
1,6 - 1,8 litran rengasvuokaan

200 g pehmeää voita
2 dl sokeria
3 isoa kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja (käytin erikoisvehnäjauhoja)
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilja- tai vanilliinisokeria

kaakaotaikinaan:
3 melko tasaista ruokalusikallista tummaa kaakaojauhetta
5 rkl (Savonia ruokalusikallisia) kermaa

Vuoan voiteluun voita ja korppujauhoja


1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

2. Lisää kananmunat, yksitellen, hyvin vatkaten jokaisen lisäyksen jälkeen.

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää seos nopeasti sekoittaen taikinaan. 

4.Ota taikinasta noin kolmasosa (1/3) toiseen astiaan ja lisää tähän kaakao (siivilän läpi) ja kerma. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jos tuli reippaasti kaakaota sekaan, lisää vähän enemmän kermaa, jotta koostumus olisi samanlainen kuin vaaleammassa taikinassa.

5. Voitele ja korppujauhota noin 1,6-1,8 litran rengasvuoka. Oma vuokani oli 1,8 litrainen. Lusikoi noin puolet vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle. Tasoita pintaa. Lisää päälle kaikki kaakaotaikina ja tasoita taas pinta. Laita päällimmäiseksi loput vaaleasta taikinasta ja tasoita pinta tasaiseksi.

6. Paina haarukka taikinaan ja kieputa haarukkaa kuin kiertäisit spagettia sen ympärille, etene tällä tavoin koko vuoan läpi, kunnes tulet samaan kohtaan, mistä aloitit. Voit myös vähän hyppäyttää välillä haarukkaa ylöspäin, jotta saat kuvioa levittäytymään. Tyyli on vapaa.

7. Paista tiikerikakku 175 asteessa noin 40-50 min keskilämmöllä (toiseksi alin taso). Itselläni oli reilut 50 min, ilman kiertoilmaa. Oma uunini paistaa hivenen keskivertoa hitaammin, koska se on korkea, mutta toiset voisivat kurkkia uuniin jo 40 min kohdalla.
Kakusta tuli erinomaisen hyvää.


1. Tiikerikakkuun kannattaa varata heti kaksi kulhoa jauhoille: toinen kaakaotaikinaan (kaakao kannattaa siivilöidä) ja toinen vaaleaan taikinaan. Itse käytän aina leivonnaisissa isoja kananmunia. Vehnäjauhoina tällä kertaa erikoisvehnäjauhot. 

2. Laita vatkauskulhoon pehmeä voi ja sokeri. Sekoita kerma ja kaakao keskenään odottamaan. Sekoita myös vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri keskenään. 

3. Voitele ja jauhota rengasvuoka hyvin. Voiteluun käytin voita ja jauhotukseen korppujauhoja. Tämä vuoka oli 1,8 litrainen, mutta hieman pienempikin olisi riittänyt

4. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää vehnäjauhoseos sekaan, joko nuolijalla tai vatkaamalla muutaman kierroksen sähkövatkaimen hitaalla nopeudella.

5. Laita kolmasosa vaaleasta taikinasta kaakao-kermaseokseen ja vatkaa seos sileäksi.

6. Nyt sinulla on kaksi taikinaa, ja molemmat maistuvat ihan taivaallisen hyvälle...

7. Laita noin puolet (ehkä vähän vajaa) vaaleasta taikinasta vuoan pohjalle ja tasoita pinta.

8. Lisää koko kaakaotaikina vaalean taikina päälle. 

9. Tasoita taas pinta.

10. Lisää loput vaaleasta taikinasta kaakaotaikinan päälle. Tasoittele taas pinta.

11. Tässä vaiheessa kaivan laatikostani pitkäpiikkisimmän haarukan ja...

12. ...tökkään sen keskelle kakkutaikinaa pystyyn. Tästä lähdetään kieputtamaan haarukkaa, kuin spagettia kierrettäessä, ja kierretään koko vuoka siten ympäri - koko ajan haarukkaa pyöritellen.

13. Tasoita vielä kakun pinta ennen uuniin laittoa.

14. Paista 175 asteessa noin 40-50 min keskilämmöllä, toiseksi alimmalla tasolla. Itselläni oli reilun 50 min. Omassa uunissani on aika leppeä lämpö.

15. Kakusta tuli ihan tiikerikakun näköinen ja maku oli erinomainen. 

16. Ja raidatkin saa kelvata. Jouluksi aion paistaa taas sekä tiikerikakun että taatelikakun :)

12 kommenttia:

  1. Tiikerkakku on kyllä oikein retroherkkujen ykkönen! Muistan kuinka sitä lapsena sai joka kyläpaikassa. Nykyään kuivakakkuja on jostain syystä paljon harvemmin tarjolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, Nanne :) Ennen (eli siis minun lapsuudessani hirveän kauan sitten) kakut olivat lähinnä piimä-, taateli- ja tiikerikakkuja. Tykkään niistä kaikista. Oikeastaan ei enää muistakaan, miten hyvää tämä tiikerikakkukin on.
      Yhteen aikaan oli kausi, jolloin juhlapöydissä jäi kahvikakut syömättä. Nyt olen huomannut, että kakut tekevät paluuta ja myös maistuvat vieraille.

      Poista
  2. Mmm, kun näyttää hyvältä ja helpolta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Milla :) Oli kyllä herkullinen ohje, ja tosiaan helppo kakkuhan tiikerikakku on. Yksi niitä kakkuja, jotka onnistuvat aina :)

      Poista
  3. Minullakin on sama taktiikka raitojen teossa, sillä erotuksella etten pyöritä haarukkaa matkalla. Parasta tai pahinta on se, että raitojen onnistumisen näkee vastaa, kun kakusta leikkaa palasia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juuri niin! Aina on yllätys, mitä sinne kakun sisälle on tullut. Mutta onneksi kakku maistuu aina hyvälle, oli raidat vaakasuoria tai aaltoilevia :)

      Poista
  4. Pitäisi kokeilla tänään tehdä äidille tämmönen. Äidilläni on siis syntymäpäivä tänään ja isosiskon leipoo juusto kakun mutta kukaan ei oikein välitä juusto kaikista lapsista niin toivottavasti tämä onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kakku maistui. Itse tykkään kovasti tiikerikakusta, ja tämä kakku on todella herkullinen ja mehevä. Suosittelen!

      Poista
  5. Suosittelen! Tosi hyvän näköinen ja sopii hyvin vaikka myyjäisiin! Itse kaadoin päälle vähän kola kastiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa herkulliselle :)
      Tämä kakku varmaan menee myyjäisissä nopeasti. Itse ainakin etsin aina koululaisten pöydistä tiikerikakkuja.

      Poista
  6. Kerrankin on ohjeessa mitta, kuinka isoon vuokaan leivonnainen mahtuu. Kiitos siitä!
    Olisipa näitä useammin.
    Vielä kun kaikki ruokaohjeensa nettiin laittavat, merkkaisivat määrät kuinka monta henkilöä ohjeen mukaisilla tarvike määrillä ruokitaan - olisin tosi kiitollinen.

    VastaaPoista
  7. Aivan ihanan herkullinen ja kaunis lopputulos. En ole itse leipuri ollenkaan,mutta että onnistuin minäkin ! Eikä yksi pala riitä mihinkään. Kolmas jo menossa,nam.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne