lauantai 24. tammikuuta 2015

3D-tulostusta kotikäyttöön



Di-di-di-di-dyy-dyy-di-di-di-di-dyy-dyy...yksitoikkoinen vaimea jumputus on kaikunut työhuoneen lattialta joulusta asti. Ostin puolisolleni joululahjaksi 3D-tulostimen. Kun on yli 30 vuotta ostanut samalle miehelle lahjoja, alkaa uudet ja mielenkiintoiset lahjaideat olla todella vähissä. Se on aina selvää, että jotain tekniikkaa lahjan pitää olla, ja joulunpyhät pitää saada koota ja testata jotain uutta vermetta. Joulu ei olisi muutoin joulu Koiviston perheessä.

Tulostin piti koota itse, laite saapui aivan atomeina, ja sillä pidettiinkin mies poissa pahanteosta joulunpyhinä. Syynä oli myös laadukkaalle laitteelle paljon edullisempi hinta. Vehje oli niin uutta mallia, että se saapui maahantuojallekin vasta joulukuulla - ihan sai jännittää ehtiikö laite tulla jouluksi ollenkaan.  Laite oli kahdella tulostuspäällä tulostava; kahden tulostuspään etuna on se, että samaan kappaleeseen voi tulostaa kahta erilaista lankaa. 

Tulostuslankana käytämme ensisijaisesti PLA-lankaa, joka on maissipohjaista, biohajoavaa lankaa: helppoa tulostaa, ja todella luja ja kestävä lopputulos. Toisena lankana ovat ABS-langat, jotka ovat huomattavasti hankalampia tulostettavia ja vaativat tulostuslämpötilojen tarkempaa säätämistä. Koska tulostimessa on kaksi tulostuspäätä, toista lankaa voi käyttää tukirakenteena vaikeammissa muodoissa ja tukilangan voi liuottaa myöhemmin pois. Tällaisia tukilankoja löytyy esim. veteen liukenevana. Tässä vaiheessa aloin ymmärtää, että tästähän voisi olla iloa minullekin. Mitä kaikkea kivaa tällä voisikaan tulostaa keittiöön?

Joulunpyhinä perheen kaksi insinööriä kokosivat tulostinta puolitoista vuorokautta: siinä jäi joulukinkut syömättä ja joulukaljat juomatta, kun oli niin mielenkiintoista hommaa. Normaalisti miehet purkavat uuden laitteen heti ja katsovat mitä se on syönyt. Tällä kertaa sen vaiheen sai jättää välistä pois. Joululahja oli ilmeisen onnistunut, sillä miehen facebook-päivityksessä oli tulostimen kuva ja kommenttina, että "Kyllä nainen tietää, mitä mies tarvitsee :)".


Laitteen tulostusalusta. Tässä mallissa on kaksi tulostuspäätä eli voi tulostaa kahdella erilaisella langalla samaan kappaleeseen.

Laite edestä. 

Meidän tulostimessamme käytetään ensisijaisesti biohajoavia maissipohjaisia PLA-lankoja. Viimeisimpänä ostona on Puolasta tilattuja erikoislankoja: 80% puuta sisältävää puulankaa, PVA-lankaa (liukenee veteen), kumilankaa, lasinnäköistä läpinäkyvää PET-lankaa (rasitusta kestävää, vahvaa ja jäykkää). Lankoja on saatavilla myös messinki-, kupari-, ruostumaton teräs -yms. seoksina, jotka näyttävät alkuperäiseltä metallilta.


Emännän ensimmäinen toive oli saada Moccamasterin tuplakahvimittaa vastaava kahvimitta, kun isäntä rusikoi sen alkuperäisen aina halki. Isäntä piirsi CAD:lla kuvan alkuperäisestä mitasta ja tulosti parissa minuutissa ensimmäisen kappaleen. Tämä mitta tuskin halkeaa, on niin tukevaa tekoa. Pyöreä on kuulemma uusi vihkisormus... pyysin kyllä sydänkoristeluja seuraavaan :)

Toinen toiveeni oli saada spiraalileikkuri. Pari minuuttia ja pari metriä muovilankaa, ja leikkuri oli valmis. Ja toimii. 
Lähikuvaa spiraalileikkurista. Malli löytyi www.yeggi.com -sivustolta. Aina ei tarvitse itse osata piirtää mallia tulostettavasta kappaleesta, vaan niitä löytyy jo valmiina netistä. Ja nämä ovat ihan näitä ensimmäisiä tekeleitä, harjoittelemalla lopputulos on parantunut koko ajan.

Keittiöön tuli vielä jouluenkeli-piparimuotti. Seuraavaksi tulossa on morsian- ja sulhanen-piparimuotit, lammasmuotti, koiramuotti ym. 3D-tulostuksellahan on aivan rajattomat mahdollisuudet myös keittiössä :)


Isännän ystävä pyysi aseen tukkiin patruunasäilytystä muutamalle patruunalle. Tässä prototyyppi pidikkeestä. 

Lopullinen versio oli musta kuten asekin, ja patruunanpidike ruuvattiin tukkiin.


Keittiön apuväline tämäkin: iPadille teline, että saa katsella reseptejä leipoessaan, edestä...

...takaa...

Emännän iPhonekin sai telineen ja yksi kahvimitta lisää. Kokeiluja erilaisilla materiaaleilla.

Tässä oli jokin kuulalaakeriyritys meneillään, mutta tämä ei mennyt kuin Strömsössä...

Pilalle menneitä tekeleitä: isossa "kuulalaakerissa" helmet jäi kiinni. Pienessä laakerissa kuulat pyörii, mutta kuulista tuli huttua... GoPro-kameran linssinsuojan protokin meni vähän sinnepäin...tekemällä oppii :)


Sekalaisia prototyyppejä siipimutterista korkkeihin ja suppiloista GoPro-pidikkeisiin.

Poika halusi GoPro-kameraansa mustat muovikehykset  ja linssinsuojan toiseen kehykseen - ja tällaiset tekaisi kotona käydessään.


10 kommenttia:

  1. Onko mies ollut tyytyväinen tulostuksiin?

    Onko kehittynyt paremmaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies on ollut ihan tyytyväinen laitteeseen, mutta vaatimustaso on tietysti kasvanut. Luulin aluksi, että koneella olisi hyvin vähän käyttöä, ja se seisoisi virkaheittona parin käyttökerran jälkeen. Erehdyin. Meillä kone laulaa lähes joka ilta ja sitä todellakin hyödynnetään täysillä.
      Mies on kehittynyt jo melko taitavaksi eri tulostusmateriaalienkin kanssa. Nykyisin lähinnä harmittelee tulostusalueen pienuutta, ja kohta varmaan haluaa suurempaa laitetta. Tämä Vertexin laite on ollut hyvä ja toimiva, ei ole ollut mitään ongelmia.
      Meillä on tulosteltu erilaisia osia maatilan käyttöön, kannakkeita, tukia, keittiöön purkkien puuttuvia kansia, piparkakkumuotteja, kompostisankoon kansi, linnun ruokintapöntön kansi, ilmastointikoneen nuppeja, työkalujen pitimiä, kierteellisiä letkujen pikaliittimiä, rasioita, sähkökoteloita, tuplakahvimittoja käy koko suku kyselemässä ;) jne jne
      Mielikuvitus on rajana, laitteella voi tehdä monenlaista.
      Mies tuolla viellä lisää, että kappaleiden koko rajoittaa ja esim. halkaisijaltaan yli 20 senttimetrisissä kappaleissa tulostusajat on pitkiä tämän kokoluokan laitteilla. Mutta meidän talossa 3D-tulostetaan monta kertaa viikossa jotain tarve-esinettä.

      Poista
  2. Minkä hintainen tuo kone on ja mistä hankittu? Pitäisi joku tuommoinen laittaa mutta taitaa olla markkinoilla huonojakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hinnaltaan (kahdella suuttimella varustettu) noin 744 € Elektroniikkamaailma.fi -verkkokaupasta. Laite pitää koota itse, mutta ohjeet on selkeät. Meillä tämä Vertexin tulostin on toiminut moitteetta, ja laite on käytössä useita kertoja viikossa. On osoittautunut tosi näppäräksi erilaisten koteloiden, kansien, muottien, mittojen, tukien, pikkuosien yms. tekemisessä. Pikkuesineiden tekoon ja harrastuskäyttöön on ihan passeli. Puoliso suosittelee tutustumaan myös Minifactoryn ja Ultimakerin laitteisiin. Kaupalliseen käyttöön ja suurempiin esineisiin kannattakin sitten katsella vähän järeämpiä laitteita :)

      Poista
    2. Mä tilasin "Geeetech prusa i3 x" saksan maalta ebaysta 172e kaikkineen. Oli sen verran hyvä tarjous, että oli pakko tarttua (kiinassakin satasen kalliimpi ja tulis tullit päälle) ja nyt ajankuluks kahtelen mitä kaikkea voi tehdä. Eli ihan kaikkea :D Menee kyllä tovi ennen kuin pääsee edes testi tulostuksiakaan tekemään.

      Poista
    3. Meidän 3D-tulostin on toiminut moitteetta. Puoliso tulostelee yhä joka viikko jotain, viimeksi eilen oli taas joku varaosa työn alla. On ollut hyvä ja toimiva ostos ainakin meidän perheessä. Minäkin saan kivat vuodenaikaan ja juhliin sopivat pikkuleipämuotit kädenkäänteessä :)

      Poista
  3. Kiinnostaisi kovasti kuulla muutama sana noiden tulostettujen esineiden suunnittelusta. Onko laitteen mukana suunnittelussa tarvittavat ohjelmat ja kuinka hankala tai aikaa vievä on suunnitteluvaihe.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä näitä mieheltä kyselin, ja kerrottavaa olisi varmaan paljonkin asiasta. Tulostimen mukana yleensä tulee joko ohjelma tai linkki, josta saa ladata ohjelman, jolla 3D-malli voidaan käsitellä tulostettavaan kuntoon. Mutta itse 3D-mallin tekemiseen tarvitaan CAD-ohjelma, niitäkin löytyy ilmaiseksi netistä esim. https://www.onshape.com/ Myös muiden tekemiä ilmaisia malleja on netti pullollaan esim. http://www.yeggi.com/ Sieltä voi suoraan ladata esiteltyjen esineiden ohjelmia ja tulostaa niitä. Mies kyllä piirtää itse cadillä haluamiensa osien kuvat ja tallentaa ne stl-muotoon. Stl-muodosta tulostin pystyy tulostamaan esineet. Itse en tästä teknisestä toteutuksesta suuriakaan tiedä... :)

      Poista
  4. Mistä puolasta tilasitte sitä puulankaa, kun kiinnostaisi kokeilla sitä :)

    VastaaPoista
  5. Kaverini osti tullaisen Colido DIY-tulostimen: http://suomen3d.fi/node/47 . Kokoaminen kesti alle 1/2 tuntia...! (toi tulee vissiin jotenkin osittain valmiiksi koottuna.) Ihan hyvä laite kuulemma, mutta voi tulostaa vaan niitä muoveja joiden tulostuslämpötila on alle 240C ja jotka ei vaadi lämmitettävää alustaa. Eli esim. ABS-muovia ei voi tulostaa.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne