sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Muhkea vadelma-raparperipiirakka (pellillinen)






Raparperikausi jatkuu yhä puutarhassamme. Montaa vartta ei ole enää jäljellä, ja meidän raparperimme loppuvat aina kesken, vaikka niitä kuinka yrittäisi säästellä. Teen mielelläni isoja pellillisiä raparperipiirakoita, joten varret tuntuvat katoavan kuin varkain. Tulevaisuudessa raparperiherkkuja tulee riittämään pitemmäksi aikaa: istutimme isännän kanssa kasvimaalle pari uutta raparperinalkua vanhasta pensaasta jakamalla. Pari vuotta kun malttaa odottaa, niin kohta on monta tuuheaa raparperipuskaa katkottavana.

Tämän päivän raparperipiirakka on muhkea vadelma-raparperipiirakka. Piirakkapohjaan antoi makua kondensoitu maito, kardemumma, vaniljasokeri, vadelmat ja raparperi. Piirakasta tuli pulleanmuhkea, ja raparperi-vadelma -yhdistelmä toimi mukavasti makean kondensoidun maidon kanssa. Herkullista, yksinkertaista ja hyvää! Ja koko pellilliseen kului vain kaksi kananmunaa...






MUHKEA VADELMA-RAPARPERIPIIRAKKA
pellillinen 50-60 cm uuniin

3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa (iso tl)
150 g sulatettua voita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa (Dovgan-merkkistä tällä kertaa)
2,5 dl maitoa
2 isoa kananmunaa
9 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
8 dl raparperipaloja, pienehköjä

Pinnalle:
noin 1,5 dl raparperipaloja
150-200 g jäisiä vadelmia
(sokeria)

1. Laita ison vatkauskulhon pohjalle sokeri, vaniljasokeri, kardemumma sekä sulatettu voi. Vatkaa hieman. Lisää loput kosteat aineet (kondensoitu maito, maito ja kananmunat) ja vatkaa hetki aineksia.

2. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää kahdessa erässä taikinan sekaan ja sekoita mahdollisimman vähän sähkövatkaimella.

3. Kääntele nuolijalla raparperipalat taikinan sekaan ja kaada taikina reunalliselle uunipellille leivinpaperin päälle. Piirakasta tulee muhkea.

4. Lisää pinnalle hieman raparperipaloja ja jäiset vadelmat. Paista 200 asteessa noin 30-35 min keskilämmöllä uunin keskiosassa (valvo paistoaikaa oman uunisi tehojen mukaan). Omassa uunissani paistoaika oli 30 min. Jos piirakan tekee 50-senttiseen uuniin, paistoaika voi olla pitempi. Pinnasta tulee kauniin ruskea ja piirakka tuntuu kypsänä kiinteältä. Pinnalle voi ripotella paiston jälkeen vähän sokeria.

Vaiheet:


1. Vadelma-raparperipiirakan aineksia.

2. Dovganin kondensoitua maitoa.

3. Laita ison kulhon pohjalle sokerit, kardemumma ja sulatettu voi. Vatkaa minuutti. Lisää loput nestemäiset ainekset (kondensoitu maito, munat ja maito). Sekoita taas minuutti vatkaimella.

4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos kahdessa erässä mahdollisimman vähän sekoittaen. Itse vatkasin sähkövatkaimella, hitaalla nopeudella.

5. Vaihda sähkövatkain nuolijaan ja kääntele muutaman kerran, varmista ettei pohjalle ole jäänyt jauhoja.

6. Lisää taikinan sekaan 8 dl pienehköjä raparperipaloja (noin 1cm paksuisia). Sekoita raparperit taikinan sekaan.

7. Taikinaa tule iso kulhollinen.

8. Levitä taikina isolle reunalliselle uunipellille, leivinpaperin päälle. Itselläni on 60 cm:n uuniin tarkoitetut pellit.

9. Levitä taikina tasaiseksi joka nurkkaan.
10. Ripottele piirakan pinnalle muutama kourallinen raparperipaloja.

11. Lisää päälle jäiset vadelmat.


12. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, keskilämmöllä, noin 30-35 min (tai oman uunisi tehojen mukaan). Omassa uunissani piirakka oli kypsä ja kiinteä noin 30 minuutissa.


13. Ropsauta hieman Siro-sokeria piirakan pinnalle, paiston jälkeen.


14. Eipä ainakaan muhkeutta puutu piirakasta!


15. Kondensoitu maito antoi ihanaa pehmeyttä ja makeutta piirakkapohjaan. 

8 kommenttia:

  1. taatusti on herkullista. tykkään kans kardemumman mausta monissa piirakoissa. Vadelmia ei enää pakastimessa ole, vaan mansikka-raparperiversion ajattelin iltamassa tehdä, kunhan ensin sais siivottua. Kotosalla ollaan sen verran nyt, jotta siivoamattomuus haittaa. kääntymässä kun vaan on käyty, niin villakoirat ovat saaneet olla ihan rauhassa. Meillä on vielä maassa muutamia raparperin varsia, joten tuoreista raparpereista piirakan teen. harmi ettei tuo kondensoitu ole laktonta, vaan onhan sitä pillereitä olemassa... mukavaa kesän jatkoa sinulle ja perheellesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mimmi :) Tämä on ihan kiva tällaiseksi 'arkipiirakaksi'. Eikä ole liian makeaa. Minulla on pakastimessa marjoja vielä runsaasti, kohta on pakko tehdä niitä hilloiksi tai mehuksi. Pakastintilaakin taas tarvittaisiin, kun uudet marjat kypsyy. Laiskasti olen nyt leiponut, kun pitää taas laihduttaa talvikiloja pois... Ja pohjoisen lomakin odottaa, ihana Lappi ja Pohjois-Norjan kauniit maisemat:)

      Poista
    2. Eilen tuli tätä viimeinkin tehtyä. Tarkoitus oli keitellä itse lakton maito tähän, vaan en saanutkaan aikaseksi, kun maitojauhe jäi kauppaan....tein sitten kaupan kondensoidusta maidosta. Ihanaa piirakkaa tuli ja ilman muuta kardemummaisena versiona. Aion tehä tätä mansikkaversiona kans, kunhan sais pakastimeen tilaa....nyt ihan piripintaan täynnä. Onneksi porukoita paljon tulossa, joten paljon tulee tilaa, kun syödään leivonnaiset ja valmiiksi tehdyt ruoat pois... jotain pitäs jemmaankin kyllä jäähä, kun ensi viikolla menne taas töihin. Liian nopeasti meni vuorotteluvapaa vuosi...

      Poista
    3. Eikö mene vuosi nopeaa nykyisin :) Itselläni on myös tuo pakastintila loppu ja sadonkorjuukausi vasta alkamassa. Väkipakolla tungin pohjoisenreissun jälkeen omasta maasta noukitut mansikat täysinäisiin pakastearkkuihin - ei tuumaakaan tyhjää tilaa enää... Ja mansikoita tulossa vielä vaikka kuinka paljon, samoin mustaherukkaa. Piirakoita minäkin lähinnä leiponut, mutta hyvin vähän tuota pullanpuolta. Ruoatkin olleet niitä vanhoja perinteisiä, kun aina ei jaksa uusia kokeilla. Nyt lupaan kyllä taas piristyä ja tarttua kaulimeen, kun peltohommat saa jaloista pois.
      Toivottavasti sait uutta virtaa työhösi ja jaksamiseen vuorotteluvapaasta ❤️

      Poista
  2. Höh, painoin jotain ja kommenttini hävisi etuajassa... Yritetäänpä uudelleen.:) Aivan ihana piirakka tässäkin, kokeilin jo ohjetta.:) Ihanan muhkeaa ja mehevää piirakkaa. Vadelma sopi tosi hyvin raparperin kaveriksi! Blogisi on kyllä yksi suosikeistani, täältä löytyy kaikkea arkeen sekä juhlaan. Seuraavaksi otan jonkin pastasalaatin täältä kokeiluun.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, Heidi, miten mukava kuulla <3 Kohta saakin heitellä piirakkaan mustikoita ja mansikoita, kun senverran aurinkoa näkyisi, että minun mansikkani punastuisivat.
      Kokeile tuota hedelmäistä pastasalaattia ja lisää siihen reilusti viinirypäleitä, tulee todella hyvää. Meillä minimiannos on neljän litran kulhollinen ko. salaattia... :)

      Poista
  3. Täällä on niin hiljaista. Onkohan tämä blogi lopetettu kokonaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehei, ei ole lopetettu :) Tuli vain pieni luova tauko. Instagramia seuraamalla voi katsoa, mitä meillä on puuhattu kesä ja syksy - ihania asioita on tapahtunut meidän perheessä :) Uusia postauksia on jo tulollaan...

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne