maanantai 8. syyskuuta 2014

Mustikkakeikauskakku





Sisareni oli saanut joskus herkullisen mustikkakeikauskakun ohjeen ystävältään ja lähetti sen minulle. Ohje tuli tietysti viestinä johonkin aparaattiin ja hyvin pelkistettynä versiona. Tänään kaivelin viestikentästä tuota ohjetta esiin, hain mustikoita pakastimesta ja tein keikauskakun korkeaan piirakkavuokaan.

Hieman mietin, että mitäköhän ohjeen "runsaasti mustikkaa pohjalle" mahtaa tarkoittaa, kaksi desilitraa ei voi olla runsaasti, ja kolmekin tuntui aika kitsaalta. Minulle se tarkoitti siis sitä, että kaadoin koko pussillisen, 5 dl, mustikoita fariini-voi-kuorrutteen päälle. Paistoaika 30 min oli ja meni, mutta kakkutaikina höllyi vielä ihan vetelänä päällä. Iski mieleen, että ehkä pohjalaisen runsaasti on jotain muuta mitä muualla...melkein tunnin paistoajan jälkeen (eli tuplaten se mitä ohjeessa oli) kakkutaikina viimein kypsyi ja uskalsin kumota kakun. Mustikkakerros oli runsas, mutta ei kyllä yhtään liiallinen kakun makeuteen nähden. Kakun ulkonäkö ei kyllä tykännyt yhtään noin runsaasta mustikkakerroksesta.

Mustikkakeikauskakusta tuli todella herkullinen kakku, jota tarjoilin päiväkahville piipahtaneelle äidilleni niukasti makeutetun kermavaahdon kera. Kun kakku oli kylmää, siitä oli helppo leikata kauniita palasia tarjottavaksi. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan ja ihastumaan, mutta ei ehkä kannata heittää viittä desilitraa marjoja päälle...







MUSTIKKAKEIKAUSKAKKU

24 cm:n irtopohjavuokaan

Vuoan pohjalle:

50 g sulatettua voita tai margariinia
150 g fariinisokeria

2-3 dl mustikoita (tuoreita tai jäisiä)


Kakkutaikina:

150 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
1,5-2 dl hienoa sokeria 
2 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria


1. Vuoraa 24 senttinen irtopohjavuoka kokonaan leivinpaperilla, sillä muutoin vuoan saumoista valuu nestettä uuniin paiston aikana.

2. Sulata vuoan pohjalle tuleva voi. Kaada voi irtopohjavuoan pohjalle. Ripottele fariinisokerikerros päälle. Tai voi tehdä myös niin, että sekoittaa rasvan huolella sokeriin ja levittää seoksen tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle. Itse tein tällä kertaa jälkimmäisellä tavalla.

3. Lisää fariinisokeriseoksen päälle mustikoita tasaisesti. Kakun paistoaika on suoraan verrannollinen mustikoiden määrään: jos käyttää 2-3 dl mustikoita, paistoaika on noin 30-40 min - itse laitoin 5 dl mustikoita, jolloin paistoaika oli noin 55 min. Ulkonäkösyistä suosittelen tuota pienempää mustikkamäärää kakkuun.

4. Vatkaa kakkutaikinan pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää rasva-sokerivaahtoon kananmunat yksitellen, lisäyksen jälkeen kunnolla vatkaten. Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään, lisää ne sitten kerralla taikinaseokseen. Vatkaa ainekset sekaisin, mutta vain niin paljon, että ainekset sekoittuvat kunnolla. Laita taikinaseosta nuolijalla nokareittain ympäri vuokaa ja levitä sitten taikinaa varovaisesti tasaiseksi kerrokseksi mustikoiden päälle.

5. Paista kakkua 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30-40 min ylä/alalämmöllä, jos käytät 2-3 dl mustikoita. Jos mustikoita on 5 dl, paistoaika on noin 55 min. Kannattaa seurata, että myös kakun keskiosa alkaa kohota ja taikina jähmettyy kunnolla, sillä kakku imee nestettä mustikoista. Itse kokeilin vielä coctail-tikulla kypsyyttä, kunnes olin aivan varma, että kakkupohja on kypsä. 

Anna kakun jäähtyä 15 min ennen kuin kumoat sen tarjoilulautaselle. Irrota leivinpaperi varovaisesti kakun pinnasta. Tarjoa kakku vaahdotetun, sokeroimattoman kerman kera, sillä kakku on melko makeaa.

Vaiheet:


1. Vuoraa 24 cm:n irtopohjavuoka kokonaan leivinpaperilla. Itse voitelen ensin vähän alta, että paperi tarttuu kunnolla kiinni. Tällä kertaa tein kakun tällaiseen 25 cm:n irtopohjaiseen piirakkavuokaan.


2. Vatkaa kakkutaikinan rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

3. Lisää munat yksitellen, välillä sekoittaen.




4. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään.



5. Lisää jauhoseos kerralla taikinan sekaan ja vatkaa sähkövatkaimella nopeasti tasaiseksi.


6. Kakkutaikinaa.


7. Sekoita vuoan pohjalle laitettava sulatettu rasva ja fariinisokeri keskenään, tai laita ensin vuoan pohjalle sulatettu rasva ja ripottele fariinisokeri päälle.


8. Levitä sulatetun rasvan ja fariinisokerin seos vuoan pohjalle.


9. Ripottele mustikat vuokaan.


10. Lisää taikinaa nokareittain mustikoiden pinnalle.


11. Levitä taikina varovasti tasaiseksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 55 min, jos 5 dl mustikoita. Jos käytät vain 2-3 dl mustikkaa, paistoaika on noin 30-40 min. 


12. Kakusta tuli tosi herkullista.



13. Me herkuttelimme mustikkakeikauskakusta kermavaahdon kera.

2 kommenttia:

  1. Mitä luulisit, onnistuiskohan mustaherukoilla? Tuleekohan liian kirpeää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) En ole tätä kokeillut mustaherukoilla, mutta piirakkaa olen tehnyt. Mustaherukasta tulee erikoinen, aika kirpakka maku paistettuihin leivonnaisiin. Minusta voi aivan hyvin kokeilla mustaherukoillakin, mutta lisäisin tuota fariinisokeri-voiseosta pinnalle reilusti - ja tarjoilisin kakun jonkin kirpeyttä miedontavan kastikkeen kanssa :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne