tiistai 29. huhtikuuta 2014

Vappuchurrot ja ihana suklaadippikastike




Churro on upporasvassa kypsennetty, kanelisokerille maistuva, rapea munkkimainen pikkuherkku. Churrot pursotetaan pursotinpussilla suoraan kuumaan rasvaan, napsaistaan saksilla poikki ja paiston jälkeen pyöritellään kanelisokerissa. Churroille voi tehdä myös ihanan suklaadipin, johon lämmintä ja rapeaa herkkua voi dipata.

Kokeilin churroja kahdella eri ohjeella: toinen on Nigella Lawsonin erittäin yksinkertainen ohje ja toinen on Marttojen tuulihattutaikinaan tehtävä churro. Makuasia, kummasta tykkää enemmän, sillä kummallakin tuli onnistuneita, friteerattuja vappuherkkuja. 

Nigellan churrot ovat munattomia, maidottomia ja hiivattomia -ja yksinkertaisempia tehdä. Aineksina olivat vain jauhot, leivinjauhe, kuuma vesi ja muutama ruokalusikallinen öljyä. Itse lisäsin vielä ripauksen suolaa. Taikina pyöräytettiin nopeasti sähkövatkaimella kasaan ja laitettiin tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Massa puristettiin 5-10 sentin pötköinä ulos pussista, napsaistiin saksilla aina pätkä kuumaan munkkirasvaan ja kypsät churrot pyöriteltiin kanelisokerissa. Kuvat ovat eilisillan Nigellan churro-ohjeen kokeilulla tehdyistä herkkupaloista.

En ole kauhean ihastunut upporasvassa paistamiseen, mutta vapuksi piti tehdä myönnytyksiä ja hakea kunnon munkkirasvaa kaupasta. Vanhanajan munkkirasvalla paistotuloksesta tulee paljon kuohkeampaa, eikä leivonnainen ime itseensä niin paljon rasvaa, kuin öljyllä friteerattaessa.

Ja laitanpa vielä kylmiössä odottavan, kauniin sinisessä pullossa olevan, vapun kuohujuoman suosituksenkin tähän: italialainen Val d'Oca Millesimato Prosecco Extra Dry 11%. Linkki Alkon tuotesivulle tästä

Viini-lehti arvioi kuohuviiniä seuraavasti: "Puhdaspiirteinen, päärynäinen ja kypsää punaista omenaa aromeiltaan muistuttava tuoksu. Hieman makea maku seuraa hienovaraisilta aromeiltaan tuoksua. Siinä on myös persikkaista vivahdetta. Pehmeää suutuntumaa ryhdittää pikkuruiset kuplat. Viini on kokonaisuutena puhdaspiirteinen, mutta varsin yksinkertainen. Tasainen jälkivaikutelma."




Tässä siis churroja kahdella eri ohjeella:







NIGELLAN CHURROT
munaton, maidoton ja hiivaton

4,25 dl vehnäjauhoja
1 kukkurainen teelusikallinen leivinjauhetta
(ripaus suolaa)
5 rkl ruokaöljyä
6 dl kiehuvaa vettä

Paistamiseen 2 pkt Sunnuntain munkinpaistorasvaa (tämä Sunnuntain munkkirasva on aivan mahtavan hyvä tuote!!)  tai 7 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä

Pyöritellään:

1,5 dl Siro erikoishienoa sokeria (ehdottomasti näihin tätä sokeria)
2 - 3 tl kanelia


1. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ensin sekaisin.

2. Vatkaa sekaan ruokaöljy ja kiehuvan kuuma vesi. Vatkaa kunnes lämmin taikina on tahmeaa. Kannattaa vatkata sähkövatkaimella, sillä voimat loppuu käsivispilällä...Anna levätä 10 min ja lämmitä tällä välin öljy tai munkkirasva kattilassa. Itse laitoin 2 kpl Sunnuntain munkkirasvapakettia kolmen litran kattilaan lämpenemään 180 asteiseksi.

3. Laita taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja purista reilut 5-10 senttiä pitkiä, suoria pötköjä kuumaan öljyyn, napsaise pötköt poikki saksilla ennen öljyyn tipahtamista. Laita iso tähtitylla, muutoin on raskasta puristaa. Ja purista vain tyllan lähellä olevaa osaa taikinasta vähän kerrallaan.  

4. Paista kerralla 5-6 churroa kauniin ruskeiksi: anna paistua ensin hetki liikuttelematta ja sitten liikuttele niitä reikäkauhalla ympäriinsä. Uskalla paistaa riittävän kauan, sillä näitä ei helpolla saa ylikypsiksi ja taikinaa kannattaa kypsentää kunnolla ruskeaksi. 

Ota kypsät churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle ja pyöritä samantien kanelisokerissa. Erikoishienolla Siro-sokerilla pinnasta tulee kauniimpi ja sokeri pysyy kauniina vielä seuraavanakin päivänä pinnalla. Anna tämän jälkeen churrojen levätä paiston jälkeen 20-30 min , että sisusta ehtii asettua paiston jälkeen, koska taikina on raskas. Jäähtyneenä rakenne on kypsä. 






SUKLAADIPPI

200 g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
2 rkl vaaleaa siirappia
3,5 - 4 dl kuohu- tai vispikermaa

Laita kaikki suklaadipin ainekset pieneen kattilaan ja sulata seos miedolla lämmöllä. Voit katkaista lieden lämmön ennen kuin kaikki ainekset ovat sulaneet ja sekoitella seoksen tasaiseksi jälkilämmöllä. Jaa seos pieniin, yksilöllisiin dippikuppeihin, ja anna kullekin herkuttelijalle oma dippiastia ja kasa churroja.




MARTTOJEN CHURROT TUULIHATTUTAIKINASTA

2,5 dl vettä
100 g voita
1/4 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa

Paistamiseen: öljyä tai munkkirasvaa

Pinnalle: kanelisokeria

1. Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. 

2. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti muutama minuutti, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Nosta kattila liedeltä.

3. Vatkaa munat toisessa kulhossa kevyesti vaahdoksi. Kaada munavaahto vähitellen lämpimän taikinan joukkoon, samalla vatkaten. Siirrä taikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.

4. Kuumenna öljy tai munkkirasva uppopaistamista varten suurehkossa kattilassa. Öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudotettu taikinapala nousee heti pintaan ja öljy alkaa voimakkaasti kuplia.

5. Pursota taikinasta öljyyn sormenpaksuisia, 5 - 10 sentin mittaisia tankoja. Leikkaa taikina poikki saksilla.

6. Paista muutama churro kerrallaan molemmin puolin reilusti ruskeaksi. Nosta churrot reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja kääntele leivonnaiset kanelisokerissa.

7. Tarjoa churrot tuoreina kaakaon kanssa.



Nigellan churrojen vaiheet:


1. Churrojen ainekset.

2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään.

3. Lisää päälle kuuma vesi ja öljy. Kannattaa vatkata sähkövatkaimella. Auta taikinaa veitsellä pois vatkaimen vispilöistä, sillä taikina on paksua ja tahmeaa ja kipuaa pitkin vispilänvarsia :)

4. Valmis taikina on paksua ja lämmintä, mutta ei tartu. Anna taikinan levätä 10 min.

5. Sekoita kaneli ja sokeri syvällä lautasella sokerointia varten. Käytä Siro-sokeria.

6. Laita churrotaikina tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin. Kun puristat taikinaa ulos, purista pursotinpussin keskikohdalta vain osaa kerrallaan ulos, on aika raskasta puristaa muutoin. Ja mitä isompi tylla, sen parempi.

7. Oma suosikkini munkkien ja churrojen paistinrasvaksi. Ei käryä eikä polta leivonnaisia. Eikä juurikaan imeydy taikinaan. On paljon parempaa kuin auringonkukka- tai rypsiöljy.

8. Öljyn lämpötilan pitäisi olla noin 180 astetta. Tikkumallinen paistolämpömittari on tässä todella kätevä.

9. Purista reiluja 5-10 sentin pätkiä (ota läheltä tyllaa ote ja purista), katkaise saksilla. Laita kerrallaan 4-6 churroa (riippuu kattilan koosta, oma kattilani oli 3 litran). Älä anna pussin osua öljyyn. Anna churrojen paistua hetki rauhassa ja ala sen jälkeen liikutella niitä ihan reippaasti reikäkauhalla. Anna paistua kunnolla ruskeaksi.

10. Nosta churrot reikäkauhalla lautaselle talouspaperien päälle ja pyörittele heti kanelisokerissa. Anna levätä ainakin 15-20 min ja kauemminkin, että churrojen sisus ehtii asettua.

11. Suklaadipin ainekset, tällä kertaa näistä.

12. Laita kaikki aineet kattilaan. Anna sulaa miedolla lämmöllä. Itse sammutin lieden, vaikka paakkuja oli vielä jäljellä ja hämmentelin jälkilämmöllä aineet sileäksi. Näin suklaa ei lähde erottumaan.

13. Valmis suklaadippi pikkukipossa. Jokaiselle herkuttelijalle voi antaa oman dippikipon.

14. Dippaa churro kastikkeeseen ja herkuttele vappuherkuilla :)

Hyvää vappua <3





12 kommenttia:

  1. Kiitos hyvistä, yksityiskohtaisista ohjeista. Näitä täytyy kyllä kokeilla. Yksinkertaiselta ainakin kuulostaa tekovaihe ja varmasti maistuu hyvältä! :-P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Satu, helppo on ohje ja nopeita tehdä. Jäi munkkitaikinoiden kohotusvaiheet ja leipomiset pois - ja sehän sopii, kun on muutenkin paljon tekemistä. Tietysti tuo suklaadippi kruunaa churrot, sitä kannattaa tehdä kaveriksi. :)

      Poista
  2. Voi apua mitä herkkuja täällä taas!

    Eilen illalla silmät ristissä leivoin gluteenittomia suklaamuffinsseja ja piloillehan ne meni, tein ahneuksissani kaksinkertaisen taikinan ja varmaan jotenkin olivat sitten väärässä suhteessa tai jotain. Taikinasta tuli aivan liian sitkoista ja muffinsit repesivät uunissa, olihan ne tietty aika "yksilöllisen näköisiä", mutta ei niitä kyllä kehtaa kellekään näyttää :D

    Just mietittiin äidin kanssa, että mikä olisi paras paistorasva munkeille yms., pitääpäs kokeilla tuota Sunnuntaita...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittiössä aina sattuu ja tapahtuu :) eikun kuorrutuksella muffinssien pinta peittoon.
      Tuo Sunnuntain munkkirasva oli loistavaa. En kyllä ikinä enää munkkeja muussa paista. Ennen vastaava tuote oli pahvisessa valko-sinisessä maitopurkkimaisessa paketissa ja oliberinomaista paistorasvaa. Tämä oli ihan samanlaista. Leivonnaiset ei jääneet yhtään rasvaisiksi ja pintasokerointikin oli pysynyt hienona vielä seuraavanakin päivänä. Tänään meillä leivotaan vapputäytekakkua -saa nähdä mitä taas tulee... :)

      Poista
  3. Hei, löysin "sattumalta" Liian hyvää-blogisi. Aivan loistava! Monta ruoka- ja leivontajuttua menee kokeiluun, saas nährä miten käy. :) Mutta, perheessäni on kaksi keliaakikkoa, joten onnistuuko churrot gluteenittomista jauhoista tehtynä?
    Aurinkoista kevätpäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elina :) Ja mukavaa, kun löysit blogini. Itse en ole vielä kokeillut churroja gluteenittomana, mutta Keliakialiiton sivulta löytyy gluteenittomien churrojen ohje - ja minusta nekin näyttävät tosi herkullisilta. Joten ilmeisesti onnistuvat myös gluteenittomina. Keliakialiiton churro-ohje löytyy täältä: http://www.keliakialiitto.fi/document.php?DOC_ID=864&SEC=b697f6ddff3fceb8a27d5335c7332b58&SID=1

      Poista
    2. Kiitos, Anne, vinkistä. :)

      Poista
  4. Anne!!!! Mä en voi pian tulla enää sun blogiin :D Arvaa vaan mitä nyt tekisi mieli, kai mun on pakko näitäkin vappuna tehdä, pulma vain millä ihanalla ohjeella <3 Mukavaa viikonlopppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Peggy <3 Mukavaa viikonloppua sinullekin :) Minäkin saan pojan kotiin muutaman kuukauden tauon jälkeen - olen niin juhlatunnelmissa!!! Minä tuossa jo esittelinkin isännälle mahtavaa leijuvien vappupallojen ideaa, jonka esitteli blogissasi - saas nähdä leijuuko Annenkin keittiössä pilkullisia vappupalloja :)

      Poista
    2. Hienoa, että asiat on mennyt parempaan suuntaan. Mukavia hetkiä :)

      Poista
  5. Kiitos ihanasta ja selkeästä ohjeesta ♡ Huomenna teen näitä ☆
    -päivi-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Päivi 🎈
      Meilläkin pojan toiveesta tehdään huomenna churroja ja suklaadippiä, munkkien sijaan, grillataan ja kokataan koko perheen voimalla kaikkea mahdollista...mukavia hetkiä ja paljon sotkua tiedossa :)
      Hauskaa vappua <3

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne