perjantai 14. marraskuuta 2014

Snickerdoodles - amerikkalaiset klassikot








Katselin eräänä iltana jotain amerikkalaista rikossarjaa tv:stä, ja siinä tarjoiltiin joulunaikaan klassisia amerikkalaisia kanelipikkuleipiä. Tartuin iPadiini ja aloin etsiä Snickerdoodles-ohjetta, joka löytyikin ihan selkeällä suomenkielellä Dr. Sugar -blogista täältä

Tällä ohjeella sain neljä pellillistä suht kookkaita, vaaleita pikkuleipiä. Pikkuleipätaikinasta pyöriteltiin palleroita, jotka pyöriteltiin kaneli-sokerissa ja paistettiin sen kummemmin litistelemättä. Pikkuleivät olivat cookiemaisen herkullisia: hieman sitkeitä keskeltä ja rapeita reunoilta - helppoja tehdä ja vielä helpompia syödä...














SNICKERDOODLES eli amerikkalaiset kanelipikkuleivät
noin 50 kpl


230 g pehmeää voita tai margariinia
3-4 dl sokeria (vajaa 3,5 dl riittää meidän pikkuleivissä)
2 tl vaniljasokeria tai vaniljauutetta
2 kananmunaa
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/3 tl suolaa

kieritellään:

1 dl sokeria
2 rkl kanelia


1. Vatkaa voi, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten. Kaada sekaan keskenään yhdistetyt vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi.

2. Sekoita sokeri ja kaneli syvällä lautasella.

3. Ota taikinasta pienehkön lihapullan (halkaisija noin 3 cm) kokoisia nokareita ja pyörittele palloiksi. Kierittele pallot kaneli-sokerissa ja laita paperoidulle uunipellille, jätä reilusti tilaa pikkuleipien väliin, sillä ne leviävät paljon. Pellille kannattaa laittaa vain 4 kpl x 3 kpl pallosia.

4. Paista 190 asteessa uunin keskitasolla noin 8-10 min ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani pikkuleivät paistuivat 10 min. Keksit saavat jäädä keskeltä sitkeiksi.


Vaiheet:

1. Snickerdoodlesien aineksia.

2. Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja vaniljasokeri (vaniljauute) pehmeäksi vaahdoksi.

3. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten.

4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää jauhoseos muun taikinan sekaan ja sekoita tasaiseksi.

5. Valmista pikkuleipätaikinaa.

6. Sekoita sokeri ja kaneli syvällä lautasella. Pikkuleivät kieritellään ennen paistamista siinä.

7. Ota taikinasta pienen lihapullan kokoinen taikinanokare (itse käytin pientä kahvimittaa apuna). Pyörittele kädessä palloksi. Taikinapallo saa olla läpimitaltaan noin 3 cm.

8. Kierittele taikinapallero kaneli-sokerissa.

9. Jätä palleroiden väliin reilusti tyhjää tilaa pellillä. 4 kpl x 3 kpl on hyvä määrä pellille.

10. Paista 190 asteessa uunin keskitasolla noin 8-10 min. Omassa uunissani piti olla tuon 10 min. Keksit saavat jäädä keskeältä sitkeäksi eli pinta saa olla hieman raa'an näköinen uunista tullessaan.

11. Valmiita Snickerdoodleja, hyviä... :)

17 kommenttia:

  1. Nämähän ovat vallan mielenkiintoisia, aineista päätellen hyviä ja kiva juttu tuo kaneli-sokerissa pyörittäminen. Kattele vaan tarkkana edelleenkin niitä jenkkiohjelmia!♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Minulla on yleensäkin tapana käydä kurkkaamassa reseptiä, jos tv:n ulkomaisissa ohjelmissa näytetään mielenkiintoisia herkkuja. Olen kääntänyt suomeksi milloin saksan, italian, tanskan, ruotsin ja englanninkielisiä ohjeita...olikin virkistävää, kun tämän oli jo muut kääntäneet :) Hyviä olivat!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Sari, niin oli :) jouduin leipoa äsken vielä toisen satsin... Onneksi on niin nopeita ja helppoja tehdä.

      Poista
  3. Meillä tuli viikonlopun juhlissa syötyä kaikki pikkuleivät, vaikka niin reilusti tein...joten onneksi olet laittanut tämän ohjeen, niin leipasen näitä minäkin tällä viikolla, kun tulee vielä kotiin kahvivieraita. Ovat varmasti ihan meidänkin mieleisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin leivoin näitä ison kasan ja kaikki katosivat! Meillä vietettiin sekä isänpäivää että miehen syntymäpäivää näinä marraskuisina pyhinä, lisäksi tuli vielä leivottua pojalle mukaan melkoinen kasa leipomuksia työtovereiden kahvitarjoiluja varten. Vaan kun ei tahdo vuorokaudessa riittää enää tunnit leipomiselle...

      Poista
  4. Mitähän minulla meni vikaan, kun pikkuleivät eivät levinneet. Jäivät Hanna-tädin kakkujen mallisiksi. Eipä se silti makua haitannut. Oikein maistuvia ovat. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Jonna :) Yritin tuossa miettiä, mikä voisi olla syynä, mutta arvailisin, että jauhot olivat vähän erilaisia ja imivät kosteutta enemmän, jos mittojen mukaan laitoit. Emännän vehnäjauhot imevät kovasti kosteutta, käytitkö niitä? Itse käytän Pirkan puolikarkeita. Itse olen tehnyt näitä monta kertaa ja ne ovat levinneet samanlaisiksi aina. Kylmällä margariinilla tehtynäkin, leviävät hieman huonommin. Ehkä kuitenkin kannattaa kokeilla vähentää hieman jauhoja. Nämä pikkuleivät ovat kyllä yksiä meidän suosikeista :)

      Poista
    2. Kiitos vastaukseta. En muista mitä jauhoja olen tuohon purkkiini laittanut, mutta itse mietin, että olisiko voinut olla syynä se, kun käytin ihan oikeaa voita enkä ehkä kuitenkaan antanut sitten rasvan lämmetä tarpeeksi. Ensi kerralla viisaampana :) Kiitos kuitenkin mahtavan selkeistä ohjeista!

      Poista
  5. Tein näitä "duudeleita", kun vaikuttivat helpoilta ja nopeilta tehdä. Sitä ne olivatkin. Oli mukavaa istua iltamyöhällä keittiön pöydän ääressä yksin ja pyöritellä pallosia kaneli-sokeriin väriä saamaan. Minun duudelini eivät levinneet yhtä ison näköisiksi kuin sinun, mutta tein varmaankin pienempiä palloja. Suhteessa palloni kokoon lopputulos on kuitenkin levinnyt; sehän tärkein osoittaja siitä, että taikina on onnistunut :) Oikein ovat kivan makuisia ja varmasti kivoja tehdä lastenlastenkin kanssa. Aika pienetkin voivat pyöritellä kanelisokerissa palleroisia :) Kiitos, että julkaisit ohjeen taas kuvineen täällä blogissasi. Itse en olisi osannut näiden ohjetta mistään hakea, kun en ole koskaan edes kuullut näistä nimenomaisista pikkuleivistä :) Tervehtien yön kynnykseltä Marja-R.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisarenikin valitteli minulle, että hänen snickerdoodlensa eivät levinneet yhtä isoiksi, mutta se johtui varmasti tukevammasta taikinasta. Ei tarvitse kuin olla eri merkkisiä vehnäjauhoja, niin lopputulos on erilainen. Margariinilla leivottuna leviää vähän enemmän. Mutta hyviä nämä on, levisivät eli eivät :)

      Poista
  6. Hei, kirjoitin jo leipomisen jälkeen kommentin tänne, muttei sitä vissiin ole hyväksytty, kun ei näy. Samapa se; kiittelin reseptistä ja totesin vain, etten olisi koskaan tällaisia osannut etsiä, joten kiva oli löytää täältä tämmöinenkin resepti. Mies ihastui näihin kovasti, ja leivon pian uutta satsia. Kiitos. terveisin Marja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Minulla oli menneet kaikki kommentit Bloggerin muutosten takia koko syksyn johonkin roskapostisuodattimeen :( Sieltä aloin näitä etsiä, kun tuli paljon viestejä siitä, ettei kommentit mene läpi. Ihmettelin, kun mitään kommentteja ei ollut edes tullut minulle asti...vaan roskiksessa oli 100 kpl viestejä. Nyt onkin urakkaa vastailla.
      Mutta kiitos palautteesta <3 Nämä on meidänkin perheen herkkukeksejä! Hauskaa joulunodotusta!

      Poista
  7. Taas ohjeesi kaivettu esiin joulua ajatellen... Eka pellillinen tuli jo uunista

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ei petä - aina yhtä hyviä :) Ja näitä on tosi kiva viedä tuliaisina ystäville kauniissa rasiassa.

      Poista
  8. Hyviä oli eli maussa ei mittään vikaa, mut missä mulla meni vikaan kun ne ei levinneetkään. Liikaa jauhoja, liian vähän rasvaa? Ohjetta yritin kyllä noudattaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noudatit varmasti ohjetta, mutta itsekin olen huomannut, että kaikilla vehnäjauhoilla eivät pikkuleivät leviä näin nätisti. Emännän jauhoilla jäivät minulla kerran leviämättä - joillakin jauhoilla varmaan hieman vähemmän jauhoja riittää. Nämä tein muistaakseni ihan Pirkan puolikarkeilla. Ja margariinilla leviää paremmin kuin voilla.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne