maanantai 19. toukokuuta 2014

Tiikerimuffinssit kiisselikreemikuorrutteella




Kivat tiikerimuffinssit löytyivät Myllärin Uunin nettisivuilta täältä. Muffinssit ovat puoliksi kaakaon, puoliksi vaniljan makuisia ja muistuttavat maultaan tiikerikakkua. Tein muffinsseja sekä normaalikokoisena että minimuffinssina.

Muffinssit kruunaa itselleni uusi, osittain keitetty muffinssinkuorrute, joka ei ole ihan niin äkkimakea kuin perinteinen voi-sokerikreemi (makeaa on silti). Kuorrutetta varten keitetään jauhosta ja maidosta kiisseli, johon vatkataan jäähtyneenä voi-sokerivaahto. Voi-sokerivaahtoa pitää vatkata melko kauan, koska hienon sokerin sulaminen rasvaan kestää ainakin 5-6 minuuttia. Kuorruteohjeen löysin Youtubesta yoyomax12-käyttäjän englanninkieliseltä videolta.

Ensimmäisellä kerralla kokeilin kuorrutteen tekoa tomusokerilla, mutta vaahtoa ei voinut pursottaa, sillä rakenne oli liian valuva- eli kuorrute vaatii sokerikseen hienon sokerin. Kakkosyrityksen onnistuttua, kuorrutteesta tuli todella hyvää. Muffinssikuorrutteen voi värjätä elintarvikeväreillä haluamansa väriseksi. 









TIIKERIMUFFINSSIT
15-16 kpl normaalimuffinsseja tai yli 50 kpl minimuffinsseja

250 g voita
3 dl sokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria

Taikinan jaon jälkeen:
4 rkl vehnäjauhoja
4 rkl tummaa kaakaojauhetta
(maitoa)


MUFFINSSIKUORRUTE

2,5 dl maitoa
4 rkl vehnäjauhoja
2,5 dl pehmeää voita
2,5 dl hienoa sokeria



1. Muffinssitaikinaa varten, vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi.

2. Lisää munat yksitellen, välillä aina sekoittaen.

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri ensin keskenään. Lisää seos taikinaan varovaisesti sekoittaen.

4. Jaa taikina kahtia: lisää toiseen puolikkaaseen 4 rkl tummaa kaakaojauhetta ja toiseen puoleen 4 rkl vehnäjauhoja. Jos jompikumpi taikinoista tuntuu liian kuivalta, voi lisätä tilkan maitoa sekaan. Itse lisäsin vähän maitoa vaaleaan taikinaan ja lorauksen kahvia tummaan taikinaan.

5. Voitele muffinssipelti tai laita normaalikokoiset muffinssipaperivuoat pellille. Lusikoi eri puolelle kutakin muffinssivuokaa 1 rkl vaaleaa taikinaa ja 1 rkl tummaa taikinaa. Minimuffinssivuokiin menee vain teelusikalliset molempia taikinoita.

6. Paista 220 asteessa ylä/alalämmöllä uunin keskitasolla noin 15 min. Minimuffinssit paistuvat alle 10 minuutissa. Jos tekee pelkästään minimuffinsseja, reseptin ohjeella tulee reilusti yli 50 minimuffinssia.


Muffinssikuorrutteen teko:

1. Laita maito ja vehnäjauhot paksupohjaiseen tai teflon-kattilaan. Vispaa seos ensin kylmänä tasaiseksi, ja ala kuumentaa samalla koko ajan vispaten. Anna seoksen saostua paksuksi, jäykäksi tahnaksi. Jäähdytä kiisseli täysin.

2. Vatkaa jäähtynyt jauhokiisseli kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota noin 3-4 minuuttia sähkövatkaimella.

3. Vatkaa pehmeä voi ja hieno sokeri toisessa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi. Vaahdota vähintään 5 minuuttia sähkövatkaimella, niin että hienosokerikiteistä tuntuu enää vain aavistus sormella kokeiltaessa. Kaada kiisselivaahto voivaahdon sekaan ja vatkaa vielä kunnolla vaahto pehmeäksi. Sokerin pitäisi olla kokonaan sulanut seokseen tässä vaiheessa.

4. Kuorruta jäähtyneet muffinssit pursottamalla kuorrutetta tähtityllan läpi. Itse käytin isoa, 14 mm:n Städterin tähtityllaa ja kertakäyttöistä pursotinpussia.

5. Muffinssien päälle voi tehdä helppoja suklaakoristeita pursottamalla vesihauteessa sulatettua tummaa leivontasuklaata leivinpaperin päälle kuvioiksi. Kuvien koristeet tein Lékuén koristelukynällä, mutta suklaan voi aivan hyvin laittaa leivinpaperitötteröön tai pursotinpussiin, pieni reikä pussin päähän ja valuttaa kuvioita paperille. Siistein jälki tulee pienen, pyöreäreikäisen tyllan läpi.

Vaiheet:


1. Muffinssitaikinan teko. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.

2. Lisää munat yksitellen ja vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen, lisää jauhoseos ja sekoita nopeasti.

3. Jaa taikina kahtia, lisää toiseen vehnäjauhoja ja toiseen kaakaota (maitoa). Sekoita hyvin.

4. Voitele ja jauhota muffinssipelti tai laita paperiset muffinssivuoat.

5. Laita 1 rkl vaaleaa ja 1 rkl tummaa taikinaa eri puolille muffinssisyvennystä. Tässä tavallinen muffinssipelti. Paista 220 asteessa keskitasolla noin 14-15 min.

6. Minimuffinssipeltiin laitetaan vain 1 tl vaaleaa ja 1 tl tummaa taikinaa. Paista minimuffinsseja 220 asteessa keskitasolla noin 9-10 min.

7. Paistettuja normaalikokoisia ja minimuffinsseja. Etuoikealla halkaistu normaalikokoinen muffinssi.

8. Etummainen on minimuffinssi ja paperivuoassa normaalikokoinen muffinssi.

9. Kuorrutetta varten: keitä maidosta ja vehnäjauhoista hyvin paksu kiisseli. Jäähdytä kunnolla.

10. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi. Vatkaa jäähtynyt kiisseli ilmavaksi vaahdoksi.

11. Yhdistä voi-sokerivaahto ja kiisseli. Vatkaa kuohkeaksi vaahtopilveksi.

12. Ja tällaiseksi meni ensimmäinen tomusokerilla tehty kuorrute: onhan siinä tiikeriä ja onhan siinä raitaa....mutta ei se pursotettavaa ollut :) Kiva kokeilu silti, kuorrute oli hyvää ja sileä pinta oli ihan ok.
13. Pursota vaahto tähtityllan läpi muffinssien päälle. 

14. Suklaakoristeisiin tarvitaan vain sulatettua suklaata ja pursotinpussi.

15. Pursota leivinpaperille suklaasta viuhkoja tai muita kuvioita. Ei tarvitse tulla täydellisiä - ne näyttävät silti kivoilta muffinssien tai kakkujen päällä.

16. Toinen kerta toden sanoo: sokeria vaihtamalla kuorrutteesta tuli pursotettavaa. Koristeltuja muffinsseja ja minimuffinsseja.
17. Näihin lisättiin vielä sokerihelmiä.

18. Minimuffinssi halkaistuna, pinnalla kolmenvärisiä suklaarakeita ja suklaakoriste.




4 kommenttia:

  1. Sanoisinko, että siinä ovat muffinssit mun makuuni ja ulkonäkökin on kiva! Tota kuorrutetta on pakko kokeilla, sen rakenne näyttää tosi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin itsekin tuosta kuorrutuksesta, maistuu selkeästi enemmän voille ja vähemmän sokerille verrattuna perinteiseen kreemiin. Kuorrute kovettuu kylmässä samoin kuin tavallinen voi-sokerikreemi. Tykkäsin myös tuosta muffinssiohjeesta, ja mielestäni siihen kannattaa lisätä hieman nestettä.

      Poista
  2. Hei. Onnistuukohan margariinillä tuo kuorrute?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valitettavasti en ole kokeillut koskaan margariinilla, joten en osaa sanoa. Margariinilla jää yleensä kuorrutteet löysemmiksi, joten voi olla, ettei pursotus onnistu.
      Jos uskallat kokeilla kuorrutetta margariinin kanssa, poikkea kommentoimaan, miten onnistui :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne