sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Voileipäkakkurulla tonnikalasta






Liian hyvää -blogi täytti maaliskuulla kokonaisen vuoden :) Blogini suosituin teksti vuoden aikana on ollut kinkkuvoileipäkakun valmistusohje - peräti 42 000 lukijaa on käynyt tutustumassa reseptiin. Nyt kun taas kesän monet ihanat juhlat lähestyvät, voileipäkakkureseptit kaivetaan monessa perheessä esiin. Kaikki eivät voileipäkakuista välitä, mutta meidän perheemme juhliin, ja juhlapyhiinkin, voileipäkakut kuuluvat.

Minulle on tullut useita pyyntöjä jostain kivasta voileipäkakusta tonnikalatäytteellä - kakun pitäisi olla yksinkertainen ja helppo- eikä saisi maksaa ihan mahdottomia. Joten tässä se nyt on: voileipäkakkurulla tonnikalasta, munasta ja ruohosipulituorejuustosta. Voileipäkakkurullasta tuli todella herkullisen makuinen ja sopivan kostea. Ja pakkohan tätä ei ole rullaksi kääriä, vaan aivan hyvin voileipäkakun voi koota perinteisesti vuokaan.

Vapun voileipäkakku oli tällä kertaa tehty ihan vain omalle porukalle, joten päälle laitettiin miesten maun mukaiset koristelut: ei saanut koko "heinäkasa" tulla kakkua leikatessa lautaselle :) Koristelut eivät vaatineet paljoa päänvaivaa tai tarvikkeita: puoli tuorekurkkua, muutama kirsikkatomaatti ja pari ruokalusikallista lohenmätiä. Päälle pursottelin kiehkuroita ruohosipulituorejuuston ja creme fraichen seoksesta. 

Meillä kotona juhlapöydässä tonnikalakakuille on aivan oma tilauksensa: tonnikalatäytteiset kakut katoavat yleensä nopeammin kuin lohikakut, koska väki tietää jo, miten hyviä tonnikalakakut voivat olla. 





VOILEIPÄKAKKURULLA TONNIKALASTA JA RUOHOSIPULITUOREJUUSTOSTA
noin 15 hengelle, pituus lähes 50 cm

16 isoa paahtoleipäviipaletta (käytin Lidlin McEnnedyn Thick Sliced Brown Bread -siivuja, mutta esim. Isopaahto graham tai monivilja sopivat yhtä hyvin)

noin 280 g suolakurkkua (2 jättikokoista)
1 pieni punasipuli
1 pieni ruukku tilliä
1/2 vihreää paprikaa
3 keitettyä kananmunaa (8,5 min keittoaika)
2 prk Pirkan tonnikalapaloja öljyssä (200 g/150 g netto per prk), valutettuna
2 prk ruohosipulituorejuustoa (à 180-200 g)
2 prk creme fraichea (à 150 g)
5 dl emmental-juustoraastetta, voi olla keskikarkeaa tai karkeaa raastetta
suolaa, mustapippuria

Kostutusliemi:

1 kasvisliemikuutio
3-3,5 dl vettä

Pinnalle:

(1/4 täyteseoksesta, vajaa 3 dl)

1 prk ruohosipulituorejuustoa (à 200 g)
1 prk creme fraichea (à 150 g)

1/2 tuorekurkkua
5 kpl kirsikkatomaatteja
3 rkl lohen mätiä

1. Kiehauta kostutusliemi kasvisliemikuutiosta ja vedestä. Anna jäähtyä. Keitä kananmunia 8,5 min ja jätä kylmään veteen hetkeksi. Valuta tonnikalapurkeista öljyt pois.

2. Silppua tilli ja kasvikset (paprika, suolakurkku ja punasipuli) niin pikkuruisiksi kuutioiksi kuin osaat. Kaada silputut kasvikset sekoituskulhoon. Hienonna keitetyt kananmunat sekä murenna tonnikalapalat. Lisää munasilppu ja tonnikalat muiden ainesten sekaan.

3. Lisää vielä ruohosipulituorejuustot ja creme fraichet kulhoon. Itse ropsautin vähän suolaa ja pippuria sekaan jo tässä vaiheessa. Vatkaa koko seos sähkövatkaimella tahnaksi. Lisää viimeisenä juustoraaste ja vatkaa vielä kunnolla. Maista maut, lisää suolaa ja pippuria oman makusi mukaan - älä kuitenkaan tee liian suolaista täytettä. Täytteessä saisi olla mukavaa suutuntumaa pienistä kasviskuutioista.

4. Leikkaa leipäviipaleista kantit pois, itse leikkelin saksilla, niin sain reunat hyvin ohuelti pois. Levitä pöydälle tuorekelmupätkiä limittäin ja laita leipäviipaleet 4x4 (yht 16 viipaletta) neliöksi kelmun päälle. Kostuta leipäviipaleita. Itse laitoin 5 tl kostutuslientä per leipäviipale (Savonia-teelusikallisia) ja koko kakkuun meni kostutusta 3 dl. 

5. Levitä täyteseoksesta 3/4 leipäviipaleiden päälle, jätä jäljelle hieman (vajaa 3 dl) seuraavaan päivään kakun päälle laitettavaksi (ei tarvitse riittää koko kakun kuorrutukseksi, vain hieman kakun päälle). Levitä täyteseos tasaisesti. Anna kakun kostua hetki ennen rullausta. Vie jäljelle jäänyt täyteseos kelmulla peitettynä kylmään odottamaan.

6.  Rullaa kakku kuten kääretorttu kelmujen avulla: taita ensin aloituskohta napakasti kaksinkerroin (ei haittaa vaikka vähän murtuisi), rullaa varovaisesti loppuun asti ja katso että saumakohta jää alimmaiseksi. Alkuosassa rullausta voi leipiä vähän halkeilla, ainakin tuolla Lidlin leivällä, mutta se ei haittaa. Puristele kakkua varovaisesti kasaan ja tasaiseksi.  Kiedo kelmut voileipäkakkurullan ympärille. Lisää vielä folioa tukemaan. Ujuta kakku leivinpellille tai muulle pitkälle alustalle, sillä kakku on pitkä, lähes 50 senttinen. Tästä voi siis tehdä hyvin vaikka kaksi vähän lyhyempää voileipäkakkurullaa, joita on helpompi käsitellä. Vie voileipäkakkurulla kylmään yön yli. Itselläni oli kaksi päivää kylmiössä, ja voileipäkakun maku ja kosteus olivat aivan napakymppi.

7. Seuraavana päivänä (tai vasta sitä seuraavana...) avaa kelmut. Laita kakku isolle tarjottimelle. Itse jouduin leikata isot palat kakkujen päistä pois, että sain kakun mahtumaan tarjottimelle. Vaan palat hävisivät alta aikayksikön... Laita voileipäkakun täyteseosta kakun päälle ja puoleen väliin molempia sivuja. Vatkaa 1 prk ruohosipulituorejuustoa ja 1 prk creme fraichea sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi ja laita seos tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin (tai levitä veitsellä kakun pinnalle). Pursota kakun laitoja hieman. Lisää voileipäkakkurullan päälle haluamiasi koristeita. 






Vaiheet:




1. Voileipäkakkurullan tarveaineita.

2. Keitä kostutusliemi kasvisliemikuutiosta ja vedestä. Anna jäähtyä.

3. Keitä kananmunia 8,5 minuuttia. Anna jäähtyä kylmässä vedessä. 

4. Pilko suolakurkut, punasipulit ja paprika niin pieniksi kuutioiksi kuin pystyt. Itse leikkaan suolakurkut ensin pitkittäin viipaleiksi ja vedän sitten ohuiksi "julienneksi". Siitä on helppo tehdä pienenpientä kuutiota...

5. Pilko paprika samoin hyvin pikkuruiseksi kuutioksi. Silppua tilli hienoksi. Laita kaikki kasviskuutiot sekoituskulhoon yhdessä tuorejuustojen ja creme fraichen kanssa.

6. Hienonna keitetyt kananmunat ja valutettu tonnikala seokseen mukaan. Lisää pikku ripaukset suolaa ja mustapippuria. Vatkaa seos sähkövatkaimella. Lisää viimeisenä juustoraaste ja vatkaa vielä seos kunnolla sekaisin.

7. Maista maut. Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan, älä kuitenkaan tee liian suolaista. Kulhossa valmista täyteseosta.

8. Tällä kertaa käytin leipäviipaleina tällaista leipää Lidlistä.

9. Leikkaa 16 isosta leipäviipaleesta reunat. Itse leikkasin saksilla, niin tuli siistin näköiset. Lado viipaleet tiiviisti kiinni toisiinsa kelmun päälle.

10. Kostuta leipäviipaleet: itse laitoin 5 tl kasvislientä per leipäviipale (Savonia-teelusikallisia).

11. Laita täyteseoksesta 3/4 leipien päälle. Vie loput kylmään odottamaan.

12. Levitä täyte tasaisesti leipäviipaleiden päälle. Anna leipäkerroksen kostua hetki ennen rullausta.

13. Tämän verran täytettä jätin pinnalle (ei ole tarkoitus riittää koko pinnan kuorruttamiseen...).


14. Rullaa kuten kääretorttu. Puristele ja muokkaa varovaisesti rullaa kelmun läpi tiiviiksi. Lisää kelmua, että voileipäkakkurulla pysyy kasassa.

15. Itse lisäsin vielä pitkittäin folioa pohjaan ja pintaan, että kakku sai tukea. Nosta rulla varovaisesti uunipellille tai tarjottimelle ja vie kylmään tekeytymään yön yli. Tämän kakun voi jättää kahdeksikin päiväksi kylmään ennen kuorruttamista, etenkin jos tekee sen tästä vahvemmasta Lidlin leivästä.

16. Seuraavana päivänä voileipäkakkurulla näyttää näin herkullisen mehevältä. 

17. Tällainen voileipäkakkurulla kääröistä paljastuu. Itse jouduin leikata molemmista päistä isot palat pois, koska rulla oli todella pitkä. 

18. Laita jäljelle jäänyt täyteseos voileipäkakkurullan pinnalle ja puoleenväliin reunoillekin.

19. Vatkaa ruohosipulituorejuusto ja creme fraiche vatkaimella kuohkeaksi, pursotettavaksi  vaahdoksi, ja laita seos tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin.

20. Pursota reunoille vähän kiehkuroita. Seos riittää juuri ja juuri molemmille sivuille.

21. Yksinkertaisia koristeita siitä mitä kaapissa oli. Ja kuulemma heinäkasoja ei saanut laittaa kakun päälle...

22. Voileipäkakkurulla tonnikala-ruohosipulituorejuustotäytteellä. Ja maistui koko porukalle :)






17 kommenttia:

  1. No, jo on komia voileipäkakku! Osaat niin kauniisti pursottaakin reunat. Olen itse surkeista surkein pursottaja, pitäis tulla sulle oppiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Peggy :) Kakun yksinkertainen koristelu taitaa olla minulle sopivinta tyyliä. Ja ei ne pursotukset aina onnistu nappiin täälläkään...kuusisakarainen tähtitylla on kyllä loistava apuväline.

      Poista
  2. Harvemmin tulee tonnikalasta tehtyä voikkaria, vaikka siitä tykkäämmekin. Rullaversion teen minäkin monasti, kun se olevinaan tulee nopeammin pienenä kakkuna. Kuljettaa pitkiäkin matkoja on helppo, myös isompi määrä ilman kuorruttamista.... nimimerkki kokemusta asiasta on.
    Perjantaina tulee siskon porukat meille viikonlopuksi ja he tykkäävät voikkarista, varsinkin savukalaversiosta, vaan päädyin kumminkin ostamaan eilen lihakakkuun ainekset, niin kaikki varmasti syövät sitten. Oma kanssasyöjäni ei niin kauheasti tykkää kalakakusta....vaan lihakakku menee. samalla taidan tehdä ystäväperheelle pienen kakun yllärinä kans... Tämä sinun kakkuohjeesi pääsee meilläkin ihan varmasti joku kerta tehtävksi, vaikka puolikkaana pienenä kakkuna...herkuttelen sitten vaikka itse sillä.

    VastaaPoista
  3. Hyvää tästä tuli ja kakku katosi, koosta huolimatta, tosi nopeasti. Tuota kostutuslientä kannattaa laittaa leivän tuoreuden ja haperuuden mukaan: tiiviimmälle ja paksummalle leivälle 5 tl per siivu ja sitten niille hötyisemmille leiville hieman vähemmän. Tästä tuli kyllä hyvä kakkurulla myös kinkkusuikaleilla ja salamiraasteella täytettynä, vähän laitoin suolakurkkua mauksi enemmän ja jätin tonnikalan ja kananmunat pois. Ja helppoa, kun oli vain yksi täyte tehtävänä :)

    VastaaPoista
  4. Hei, löysin blogisi tämän tonnikalarullan avulla, ihana ohje. Ei jäänyt yli mitään, meillä vain täytyy paprika ottaa kaikista ohjeista aina pois kun olen pahasti allerginen. Ihania ohjeita sulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva kun löysit blogini :) Tervetuloa <3 Toivottavasti löytyy paljon mukavia ohjeita, ja ilman paprikaa ;)

      Poista
  5. Aivan mahtava tämä sinun blogisi! Etsin tuossa joku viikko sitten yhtä vanhaa perinteistä marjapiirakkaohjetta joka aikoinaan oli jonkin jauhopussin kyljessä. Googlettelemalla päädyin sivullesi, Helenan piirakka oli juuri sellainen superhelppo ohje, jota etsin, kiitos sen julkaisusta!!

    Hirmuisesti muitakin upeita ohjeita, tätä tonnarikakkua täytyy kokeilla heti kun seuraavan kerran tulee kaffevieraita. Mahtavaa, että kuvaat ja selostat ohjeet vaihe vaiheelta, näillä ohjeilla on liki mahdotonta epäonnistua!

    Kiitos kivoista resepteistä, suosikkikansiooni päätyi tämä herkkublogi. Hyvää syksyä!

    -Anna Vihdistä

    VastaaPoista
  6. Moi! Vaikuttaa herkulliselta tuo tonnikalakäärö. Haluaisin kokeilla sitä lapsen synttäreille, mutta meille on tulossa kahtena päivänä vieraita, molempina päivinä siinä kymmenen ihmisen paikkeilla. Mietin, että pystyisikö tuon tekemään 1,5 kertaisena ja lyhyempänä vai onko kääriminen jo sitten hankalaa? Riittääkö 1,5 kertainen noin 20 hengelle vai pitäisikö tehdä enemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! 1,5-2 -kertainen riittää parillekymmenelle, jos tarjolla on muutakin suolaista. Yleensä arvioin tuon menekin siten, että osa hakee toisenkin palan ja palat ovat sellaisia normaalisiivuja :) Jos syöjissä on paljon miehiä, kannattaa suosiolla tehdä isommat määrät, samoin jos suolaista tarjottavaa ei ole kovin montaa sorttia ja vain yhtä voileipäkakkulajia, niin sitten tekisin kaksinkertaisen annoksen ja siitä kolme voileipäkakkurullaa :)

      Poista
  7. Kiitos tästä hyvästä ohjeesta, varsinkin kuvat ovat tosi hyvä lisä ohjeisiin. Tein elämäni ensimmäisen voileipäkakun tällä sinun ohjeellasi ja hyväähän siitä tuli. Seuraavaksi kokeilen sitä kinkusta tehtyä voileipäkakkua. Tänään tein 7 minuutin kakun ohjeillasi ja hyvä tuli. Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, Ulla-Maija <3 Kiva kuulla, että ohjeet on kovassa käytössä. Kinkkuvoileipäkakku ja 7 minuutin kakku ovat meidän perheessämme usein juhlatarjottavaa -kaikki pitävät niistä. Tämä tonnikalatäyte on myös suosittua, usein teen vielä munatäytteen toiseksi täytteeksi ja kerrostan tonnikalakakun pyöreään täytekakkuvuokaan.

      Poista
  8. Kiitos Anne! Pelastit Rantalan uuden miniän pulasta: työkaveri halusi kalavoileipäkakun enkä ollut ikinä tehnyt! (täytekakkuja kylläkin) Tuli sitten tällä ohjeella niiin hyvä, että minä gluteenivaivainen söin itseni mahakipuihin moneksi päiväksi, mutta kyllä kannatti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kauhistus:) Mahakivut ei kuulosta hyvältä, mutta voin jotenkin ymmärtää sen...voileipäkakku on hyvää, ja aina sitä ei pysty vastustamaan:)

      Poista
  9. Mietin tässä että toimisikohan lämminsavulohi tässä tonnikalan tilalla? Ja samalla määrällä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämminsavulohi toimii tässä ohjeessa yhtä hyvin, ja on herkullista. Moni 'ei niin kalan ystävä' ja lapset tykkäävät jostain syystä tonnikalasta enemmän. Kumpikin on mielestäni hyvää, ja lämminsavuloheen voi sekoittaa hieman silputtua kylmäsavulohtakin antamaan uutta ulottuvuutta.

      Poista
    2. Kiitos paljon vastauksesta! :) tehtiin juurikin tällä tonnikalaversiolla tätä viimevuonna pojan ristiäisiin ja palaakaan ei jäänyt, oli kyllä todella hyvää!
      Nyt meillä on ensiviikolla lyhyen ajan sisään tyttäremme ristiäiset ja mies toivo lämminsavulohesta kakkua,joten ajattelin heti tämän kakun helppoutta neljän lapsen äitinä! :)

      Poista
    3. Paljon onnea vauvan syntymästä <3 Itsekin olen ylpeä tyttövauvan mummu :)
      Pienten lasten äitinä kannattaa tosiaan etsiä nopeasti valmistuvia herkkuja. Meillä monen juhlan pelastajia ovat olleet irtopohjavuoissa pakastetut juustokakut, 7 minuutin kakku, kardemummamuffinssit ja suolaiset kinkkumuffinssit - pakollisten täyte- ja voileipäkakkujen lisäksi.
      Paljon onnea tuleviin ristäisiin <3

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.