sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Hölskypotut ja haukipihvit uunissa (gluteeniton)



Kesä ja kesäloma alkoi, kasvimaa on alkanut kukoistaa vihreän eri sävyissä ja puoliso pääsi uistelemaan Lappajärven vesille kesäloman ensimmäisenä päivänä - voisiko sitä enempää toivoa? Kesän antimista syntyi mitä parhainta lähiruokaa: hölskypottuja ja haukipihvejä. Hauet ovat kotijärvestä puolison kalastamia ja kasvikset tulivat omasta kasvihuoneesta ja kasvimaalta. Haukipihvien salainen ase on Sallisen grillausmauste, joka maistui erinomaiselle pihveissä. Haukipihvit ovat myös gluteenittomia, sillä pihvimassassa ei käytetty korppujauhoja.

Hölskypotut ja uunissa paistetut haukipihvit olivat vähän liian herkullinen yhdistelmä. Siihen ei tarvittu oikeastaan mitään lisää, vähän vain raikasta vihersalaattia, ja väriksi retiisiä ja paprikaa. Tässä joutui jo Koiviston perheen laihduttajaparikin vähän säännöstelemään annoskokoaan, sillä mieli teki käydä santsaamassa. Hölskyjä kannattaa tehdä suosiosta tupla-annos, sillä niitä ei voi tehdä liikaa. Ne maistuvat herkulle myös iltapalana sillin ja keitetyn kananmunan kanssa.






HÖLSKYPOTUT 
4 hengelle

800 g uusia perunoita

Hölskykastike:

40 g voita
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
30 g tuoretta tilliä
30 g ruohosipulia
150 g Valion creme fraichea (1 prk)

1. Rapsuta haaleassa vedessä lionneet uudet perunat puhtaiksi, raaputushanskat ovat mainio apuväline.

2. Keitä perunat runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Pienet perunat kypsyvät 20 min ja suuremmat noin 25 min. Nämä perunat saavat tulla ylikypsiksi. 

3. Kun perunat ovat kypsiä, kaada vesi pois kattilasta ja jätä perunat kattilaan noin 5 minuutiksi, jotta vesi haihtuu perunoiden pinnasta ja kastike tarttuu perunoihin paremmin. 

4. Lisää kattilaan, kuumien perunoiden päälle, voi, suola, mustapippuri, creme fraiche, silputtu tilli ja ruohosipuli. Laita kattilan kansi kiinni ja hölskytä kattilan sisältöä reippaasti ravistaen ylös-alas, kunnes perunat ovat vähän muhjuuntuneet ja kuorruttuneet ihanalla kastikkeella. Nämä perunat katoavat kattilasta liian nopeasti, joten niitä kannattaa keittää tupla-annos suosiolla. Minä tarjosin perunat uunissa paistettujen haukipihvien ja oman maan salaatin kanssa.

Vaiheet:

Raaputa perunat puhtaiksi, hanskat ovat mainio apu.

Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsäksi, itse keitin 25 min ja hieman ylikypsän pehmeiksi. Kaada vesi pois ja anna veden haihtua noin 5 min kuumien perunoiden pinnalta.

Lisää kuumien perunoiden päälle voi ja mausteet.

Lisää vielä creme fraiche.

Ja lopuksi reilusti silputtua tilliä ja ruohosipulia.

Laita kansi kiinni ja hölskytä kattilan sisältöä reippaasti hetki, jotta perunat hieman muhjuuntuvat ja kuorruttuvat tasaisesti kastikkeella.

Ja kattilan sisältö näyttää tältä. Nyt harmittaa, että keitin vain pienen annoksen...

Ja annoksessa ei tarvita muuta kastiketta. Hölskypotut ja haukipihvit ovat oikea kesäherkku.

Hölskypottujen ravintosisältö






HAUKIPIHVIT UUNISSA (gluteeniton)
noin 14 kpl

600 g nahatonta ja melko ruodotonta haukifilettä
65 g keltasipulia silputtuna ( puolikas keskikokoista)
1 tl suolaa
0,3 tl valkopippuria
1 tl kuivattua tilliä
1,5 - 2 tl Sallisen grillausmaustetta (jauhe)
20 g tuoretta tilliä
40-50 g ruohosipulia
150 g Valion creme fraichea (1 prk)
1 iso kananmuna
1 rkl sitruunamehua

Haukipihvien taputteluun 35-40 g sulatettua voita. 



1. Laita haukifileet, palottuina pieniksi paloiksi, teholeikkuriin ja anna terien silputa fileet tahmeaksi massaksi.

2. Lisää kuivat mausteet, suola, valkopippuri, kuivattu tilli ja grillausmauste teholeikkuriin haukimassan päälle ja surauta massan sekaan. 

3. Lisää silputtu, kuullotettu sipuli massaan mukaan ja anna teholeikkurin terien rouhia sipulia vielä hienommaksi. Itse en kuullottanut sipulia, kun tulee ihan hyvää ilman kuullotustakin.

4. Lisää tuore, silputtu tilli ja ruohosipuli ja anna teholeikkurin taas vaivata hetki massaa. 

5. Lisää lopuksi märät aineet: creme fraiche ja muna. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada pieneen kulhoon. Peitä kulho kelmulla ja vie massa kylmään tekeytymään noin 30 minuutiksi - 1 tunniksi.

6. Sulata lautaselle 40 g voita ja taputtele voissa kastelluin käsin pienehköjä haukipihvejä leivinpaperin päälle uunipellille.

7. Paista 200 asteessa noin 15-20 min keskilämmöllä uunin keskitasolla. Pihvit jäävät hyvin vaaleiksi, mutta ovat todella herkullisia. Tarjoa haukipihvit yhdessä hölskypottujen kanssa, ovat aivan vastustamaton pari.

Vaiheet:

Haukifilettä ei tarvita kovin paljoa, noin 600 g. Palo fileitä pienemmiksi paloiksi.

Laita filepalat teholeikkuriin ja surauta hienoksi massaksi.

Lisää mahdollisimman hieno sipulisilppu ja kuivat mausteet. Sipulit voi kuullottaa, mutta itse en viitsinyt. Hienonna seos massan sisään.

Lisää tilli- ja ruohosipulisilppu ja surauta koneella taas hetki. Massaa voi vähän auttaa lusikalla, ettei se kipua laitoja ylös.

Lisää märät aineet, muna ja creme fraiche, ja surauta ne massaan mukaan.

Haukipihvimassa näyttää tältä ja on aika tönkköä. Anna massan tekeytyä kylmässä puolesta tunnista tuntiin.

Sulata vähän voita ja kastele kätesi voissa pihvejä taputellessasi. Laita pihvit leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa keskilämmöllä noin 15-20 min.

Pihvit jäävät vaaleiksi, mutta ovat kypsiä, ja todella herkullisia.

Herkkuja kotijärvestä, haukipihvit.

Haukipihvien ravintosisältö


Ihana kesäherkku, jolla tein puolisoni onnelliseksi.

4 kommenttia:

  1. Kivaa, kun olet taas alkanut julkaista näitä uusia ohjeita ja nyt on vielä ravintosisältökin mukana. Pitääpä kokeilla näitä haukipihvejä, vaikuttaa hyvältä ja niin selkeät ohjeet taas. Kiitos palstastasi, paljon hyviä vinkkejä on täältä saatu. Kinkkuvoileipäkakku on meidän perheen miesten suursuosikki, ilman sitä ei juhlapöytää voi kattaa :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta viestistäsi <3 Ja mukavaa kun nämä uudet päivityksetkin ovat tavoittaneet lukijat. Toivottavasti nuo ravintosisällöt tuovat jotain uutta myös lukijoille, itselleni ne ovat tärkeitä.
      Kiva myös kuulla, että kinkkuvoileipäkakku on päässyt teillä miesten suosioon; voin kertoa, että se taitaa olla meillä sukujuhlissa lähes kaikkien miesten suosikki :)

      Poista
  2. Pitääpä kokeilla molempia ohjeita. Näyttä herkulliselta.

    VastaaPoista
  3. Tulee vielä parempia kun raastaa esim.porkkanaa yms. Haukipihvimassaan.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne