perjantai 27. kesäkuuta 2014

Leila Lindholmin suklaapiirakkaa pellillinen


Pitkään on pitänyt kokeilla reseptikansiossa lojunutta ruotsalaisleipuri Leila Lindholmin Kärleksmums-reseptiä. Ruotsinkielinen reseptilappu tipahti sopivasti kansion välistä ja suklaata löytyi kaapista, joten tänään siis leivottiin pellillinen tätä runsassuklaista herkkua.

Ohje oli mitoitettu ärsyttävästi vajaaseen pullapellilliseen 60 cm:n uuniin, 40x35 cm uunipellille, joten muunsin reseptiä vähän isommaksi. Piirakkaan tuli suklaarouhetta taikinan päälle ja se kuorrutettiin kermaan sulatetulla suklaalla. Pintaan tulevat kookoshiutaleet jätin pois ja laitoin niiden tilalle pehmeitä suklaarakeita. Kokeilu ei mennyt hukkaan, sillä piirakka oli todellista suklaanystävän herkkua - pehmeää, mehevää, ei lainkaan liian makeaa. Meidän perheessä se suklaanystävä on mies - minä olen enemmän salmiakki-ihmisiä - mutta pakko oli myöntää, että tämä piirakka oli herkullinen :)






SUKLAAPIIRAKKAA PELLILLINEN
60 cm:n uunin uunipellille  (ohje 50 cm:n uuniin löytyy täältä)

6 kananmunaa
4,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
5,5 dl vehnäjauhoja
3,5 tl leivinjauhetta
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
350 g voita tai margariinia
2,5 dl vettä
200 g tummaa suklaata

Kuorrutus:

2 dl vispikermaa
2 rkl kahvia
200 g tummaa suklaata
2 dl pehmeitä suklaarakeita pinnalle
(2 dl kookoshiutaleita tai hasselpähkinärouhetta)

1. Sulata ensin voi pienessä kattilassa. Lisää sekaan kylmä vesi ja ota kattila heti pois liedeltä jäähtymään. Säädä uuni 200 asteeseen, kiertoilma päälle. Laita reunalliselle pullapellille leivinpaperi.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. 

3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakao ensin keskenään. Lisää jauhoseos varovaisesti siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele nuolijalla taikinan sekaan. Parhaiten jauhot saa sekoittumaan leikkaamalla nuolijalla aina keskeltä taikinaa ja kääntelemällä sitä sivuun, välillä pyöräyttäen reunoista taikinaa keskelle. 

4. Lisää lopuksi lämmin rasva-vesiseos taikinan päälle (kaikki kerralla sekaan). Sekoittele nuolijalla tasaiseksi taikinaksi. Kaada taikina uunipellille ja tasoittele pinta.

5. Rouhi tumma suklaa karkeaksi rouheeksi ja ripottele rouheet taikinan pinnalle. Paista 200 asteessa, kiertoilma päällä, uunin keskitasolla noin 15-20 min. Itse pidin 18 minuuttia. Ellei käytössäsi ole kiertoilmauunia, uunin lämpötilaa pitää nostaa 215-220 asteeseen ja paistaa suurinpiirtein sama aika keskitasolla.

6. Anna piirakan jäähtyä haaleaksi. Lämmitä sen jälkeen kerma pienessä kattilassa, lisää kahvi ja rouhittu suklaa sekaan. Käännä lämmöt pois hellasta ja anna suklaan sulaa rauhassa nuolijalla sekoitellen. Kaada lämmin kuorrute piirakan pinnalle ja levittele nuolijalla tasaiseksi. Ripottele suklaakuorrutteen pinnalle esim. tummanruskeita nonparelleja, suklaarakeita tai kookoshiutaleita. Itse olen ihastunut näihin Meiran 550 gramman jättipurkissa myytäviin pehmeisiin, kolmenvärisiin suklaarakeisiin. Varmasti myös hasselpähkinärouhe tai muu pähkinärouhe sopisi pintakoristeluun.




Vaiheet:



1. Sulata ensin rasva kattilassa, siirrä kattila sivuun ja lisää sekaan kylmä vesi. Anna jäähtyä hieman.

2. Tarvikkeita seuraaviin vaiheisiin.

3. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.

4. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet varovaisesti siivilän läpi. Kääntele nuolijalla sekaan.

5. Nopeiten jauhot saa nuolijalla sekaisin "leikkaamalla" nuolijalla taikinaa keskeltä ja kääntelemällä sivuun. Pyöräyttele välillä kulhon reunoilta jauhoja sekaan.

6. Lisää lämmin rasva-vesiseos kerralla joukkoon ja sekoita nuolijalla tasaiseksi.

7. Taikinasta pitäisi tulla sileää ja kiiltävää.

8. Kaada taikina reunalliselle, suurelle pullapellille. Siloittele nuolijalla pinta tasaiseksi.

9. Rouhi suklaa karkeaksi rouheeksi.

10. Ripottele suklaarouhe taikinan pinnalle tasaisesti.

11. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa kiertoilma päällä noin 15-20 min.

12. Kuumenna kerma kattilassa, älä kiehuta. Käännä virta pois, mutta jätä kattila hellalle.  Lisää sekaan rouhittu suklaa, anna sulaa hiljalleen kuuman kerman sekaan. Sekoittele nuolijalla tasaiseksi, kiiltäväksi seokseksi.

13. Kaada suklaakuorrute paistetun piirakan pinnalle ja levitä tasaiseksi.

14. Pinnalle voi ripotella esim. tällaisia pehmeitä, suklaisia jättirakeita.

15. Kuorrutettu ja koristeltu suklaapiirakka.

16. Jättirakeet ovat kivasti kolmivärisiä.




8 kommenttia:

  1. Tämäkin ohje vaikuttaa herkulliseslta :) Taisit juuri saada uuden lukijan ;)

    VastaaPoista
  2. Kivaa saada uusi lukija, tervetuloa <3 Toivottavasti löydät jatkossakin mukavaa leivottavaa. Oikein ihania jouluvalmisteluja sinulle ja perheellesi :)

    VastaaPoista
  3. Hei,Anne!

    Kiitos aivan upeista ja selkeistä ohjeista! Yhä uudelleen palaan sivuillesi ja useita reseptejä onkin jo tullut kokeiltua.
    Hyvää alkavaa syksyä Sinulle ja kokkailun iloa!

    Terveisin Tuuli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuuli <3 Kiva, kun olet löytänyt sopivia ohjeita. Myös sinulle mukavaa ja kaunista kokkailusyksyä :)

      Poista
  4. Tämä piirakka on aivan taivaallista!

    Kiitos tästä reseptistä :)

    VastaaPoista
  5. Blogia seurattu jo ainakin pari vuotta, tänään tehty tätä piirakkaa - KIITOS! Ikinä paras sulkaapiirakka ohje <3 T: Nadja

    VastaaPoista
  6. Kiitos tästä ihanasta ohjeesta<3
    Olen vähän muokannut sitä ja korvannut veden espresso-kahvilla. On hyvää eikä tartte leipoo ihan joka päivä:)
    T. Katriina

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne