perjantai 12. joulukuuta 2014

Chocolate Crinkles eli lumiset suklaapikkuleivät





Aika usein huomaan nykyisin selailevani ulkomaisia leivontablogeja. Eräällä silmäilyreissulla kiinnostuin näistä Chocolate Crinkles -suklaapikkuleivistä Simply Recipes -blogissa, koska ne olivat näyttävästi esillä useilla muillakin englanninkielisillä sivustoilla. Pikkuleivät näyttivät hauskoilta tomusokeripäällysessään ja ruskeat halkeamat elävöittivät pinnan mukavan näköiseksi. Vilkaisin reseptiä, ja koska ainekset näyttivät löytyvät kotoa, ajattelin kokeilla - epäilin kyllä, että taitavat olla meidän makuumme liian makeita. Mutta kaikkeahan pitää kokeilla ainakin kerran...

Itse ohje oli helppo. Rasvana käytettiin kasviöljyä ja taikinan annettiin tekeytyä viileässä vähintään neljä tuntia, tai yön yli. Myöhemmin taikinasta pyöriteltiin palleroita, jotka pyöräytettiin ennen paistoa tomusokerissa. Ja kyllä, makeita olivat. Nämä sopivat siis makeanystäville. Jätin osasta pikkuleipiä tomusokeripinnan kokonaan pois ja tein whoopie-leivoksia: vatkasin mascarponesta, puolukka-karpalohillokkeesta ja kermavaahdosta kreemin, jonka pursotin kahden ison suklaapikkuleivän väliin - whoopiet olivat todella herkullisia ja makeus oli kohdallaan (olivat vain niin hyviä, että eivät ehtineet kameran eteen :)).











CHOCOLATE CRINKLES
noin 90 kpl

2,75 dl tummaa kaakaojauhetta (käytin Van Houten -kaakaota)
4 dl sokeria
1,4 dl kasviöljyä (Keiju-rypsiöljy)
4 isoa kananmunaa
2 tl vaniljauutetta tai vaniljasokeria (käytin vaniljajauhetta + vaniljauutetta)
5,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl instant espresso pikaespressojauhetta
1/4 tl suolaa

Pyörittelyyn 2,5 dl tomusokeria

1. Laita yleiskoneen kulhoon tumma kaakao, sokeri ja öljy. Vatkaa perusteellisesti, itse vatkasin melkein 5 min. Minä tein taikinan sähkövatkaimella, mutta loppuvaiheessa vatkain joutui vähän turhan lujalle paksun taikinan kanssa. 

2. Lisää kananmunat yksitellen. Vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen puoli minuuttia. Lisää vanilja ja sekoita taas.

3. Sekoita eri kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, suola ja pikaespressojauhe yhteen. Lisää jauhoseos siivilän läpi muutamassa erässä muuhun taikinaan. Älä vatkaa liikaa, vain sen verran, että jauhot sekottuvat kunnolla. Taikina on tosi jäykkää ja paksua.

4. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan tekeytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia, tai yön yli. Itse annoin taikinan olla kylmiössä yön yli.

5. Siivilöi tomusokeri syvälle lautaselle. Ota taikinasta esim. ruokalusikalla  taikinaa. Pyöritä halkaisijaltaan 2,5-3 cm:n pieniä palloja. Pyöritä pallot tomusokerissa ja asettele harvakseen leivinpaperin päälle isolle uunipellille, 12-16 kpl/uunipelti. Minä sain taikinasta noin 90 kpl pikkuleipiä.

6. Paista pikkuleivät 175-180 asteessa uunin keskitasolla, noin 9-10 min. Pikkuleipien pitäisi halkeilla vähän ja tomusokerikerroksen alta pitäisi pilkistellä suklaisia halkeamia. Itse paistoin pikkuleivät 180 asteessa 9 min. Paistoin koepikkuleivät 180 asteessa reilut 10 min, ja pikkuleivät tuntuivat jo turhan kuivilta.

7. Säilytä pikkuleipiä tiiviissä rasiassa.

Vaiheet:

1. Suklaapikkuleipien aineksia. Laita isompaan kulhoon tumma kaakaojauhe, sokeri ja öljy.  Sekoittele kuivat aineet toisessa kulhossa.

2. Vatkaa tummaa kaakaoseosta noin 5 min.

3. Lisää kaakaoseokseen kananmunat yksitellen. Vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen puoli minuuttia.

4. Munien lisäyksen jälkeen taikina alkaa sakeutua ja tulla kiiltäväksi.

5. Lisää kuivat aineet siivilän läpi muutamassa erässä. Sekoita ainekset juuri ja juuri sekaisin, älä sekoita liikaa.

6. Taikinasta tulee tosi paksua ja jäykkää. Laita kelmu kulhon päälle ja vie taikina viileään vähintään 4 tunniksi, mielellään yön yli.

7. Kun taikina on tekeytynyt valmiiksi, siivilöi tomusokeri syvälle lautaselle.

8. Ota taikinasta sopivia palasia ja pyöritä käsissä Ø 2,5-3 cm:n palloksi.

9. Pyöräytä taikinapallo tomusokerissa.

10. Asettele pallerot leivinpaperin päälle uunipellille harvakseltaan, 12-16 kpl pellille on sopiva määrä. Nämä pikkuleivät eivät leviä kovin paljoa. Paista 175-180 asteessa keskitasolla noin 9-10 min. Itse paistoin 180 asteessa 9 min.

11. Anna pikkuleipien jäähtyä muutama minuutti pellillä. Nosta ne sitten lastan avulla ritilälle jäähtymään.

12. Ulkonäöltään ainakin muistuttavat esikuviaan :)

13. Kopsuttelin pinnan tomusokereita lautaselle, kun olivat jokseenkin makeita. Rakenne oli kivan pehmeä. 





5 kommenttia:

  1. Nämä ovat kivannäköisiä...olen tehnyt kans, mutta erilaisella taikinalla... ulkonäöllisesti hyvin samanlaisia, vaikka aineksissa onkin eroja...suomalaisittain nimikin väännetty limppuihin viittaavaksi.
    http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2011/06/pienet-suklaalimput
    kuvia ei ikävä kyllä löydy, kun on siltä ajalta kun vuodatus hävitti kuvat.
    Vaikka ovatkin makeita, voisin kyllä makean persolle ystäväperheelle näitä vielä tekastakkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä vilkaista noita limppusten ohjetta. Melkoinen katastrofi tuo Vuodatuksen kömmähdys!
      Nämä pikkuleivät eivät itsessään olleet liian makeita, tuo pintasokeri teki sen makeudentunnun. Kun jätin pintasokerin muutamista pois, tuli tosi kivoja whoopeja, eikä ollut yhtään liian makeita. Tänä aamuna kopistelin muutamasta irtotomusokerit päältä ja nautiskelin tumman kahvin kanssa, ja hyviltä maistui. Ja kivaa oli, että sai käyttää rasvana tuota rypsiöljyä. Tänä aamuna käänsin taas muutaman uuden reseptin, jos ennättäisi viikonloppuna kokeilla. Poika ilmoitti olevansa tulossa kotona käymään, joten kiva viikonloppu tiedossa - jos vielä ukot laittaisivat emännälle paljun lämpiämään :)

      Poista
  2. Kokeilin tätä ohjetta, mutta jauhon vaihdoin tummaan Jytte jauhoon. Jytte jauhoa käytin pakkauksen ohjeen mukaan. Minun gluteenittomat keksit eivät tainneet kohota tarpeeksi. Ekalla kerralla tein reilusti isompia ja paistoin pidempään (taikinasta tuli 24). Toisella kerralla tein ohjeen mukaan ja taikinasta tuli jotain 87 kpl. Isommat mielestäni onnistuivat gluteenittomina paremmin. Pienetkin oli toki herkullisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilemalla oppii :) Näistä tulee kivan näköisiä halkeillessaan. Ehkä gluteenittomuus toimii isommilla pikkuleivillä paremmin. Kiva, kun poikkesit kommentoimaan :)

      Poista
  3. Hauskat pikkuleivät! Huom. linkattu alkuperäinen ohje on vissiin amerikkalaisilla mitoilla, eli kuppi on 2,4 dl, eikä englantilaisittain 2,8 dl, kuten tässä suomennetussa versiossa tuntuisi olevan.

    Onnistuu ilman ylenmääräistä vatkaamistakin, kuten ohjeessa oli mainittu, vain puulastalla sekoitellen. Taikina oli suht pehmeää.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne