torstai 10. joulukuuta 2015

Joulun punssi-rusinakakku





Adventti alkoi ja joulu lähestyy jo tontunaskelin. Sen verran jo jouluttaa Koiviston perheessäkin, että ikkunoihin on laitettu jouluvalot, ulkona on isot valonauhat viritettyinä ja joulukortit on lähetetty - joululahjatkin on jo hankittuina, ei tosin vielä paketoituina. 




Viikonloppuna alkoikin tehdä mieli oikein kunnon vanhanajan jouluista rusinakakkua. Sellaista, jossa on paljon rusinoita ja maistuu lähinnä hedelmäkakulle - on siis vähän tiivis rakenteeltaan, mutta silti mehevä. Ja rusinat ovat toivottavasti tasaisesti ympäri kakkua, eikä vain pohjalle laskeutuneena...




En viitsinyt mitään ohjeita etsiä, vaan toteutin kakun sormituntumalla. En halunnut kakkuun kirjavaa makuyhdistelmää, vaan pitäydyin ihan vaniljasokerissa ja ripauksessa kardemummaa. Ylimääräisenä jouluekstrana laitoin rusinoiden sekaan desilitran punssia ja toivoin, että se pidentäisi kakun säilymisaikaa kylmässä. Tämä on nimittäin niitä hedelmäkakkuja, joita voi tehdä jo nyt joulua odottelemaan. Valmis kakku kääräistään folioon ja vielä isoon Maxi Minigrip -pussiin, ja kylmään mehevöitymään. Parhaimmillaan on noin viikon kuluttua, mutta säilyy vallan hyvin pari viikkoa jääkaapissa tai muussa kylmässä varastossa. 

Tätä kakkua ei tarvinnut varastoida, sillä neljäsosa kakusta hävisi ensimmäisenä päivänä. Loput kakusta katosi tasaiseen tahtiin seuraavien päivien aikana, eikä kakku ehtinyt jääkaapissa käydäkään. Punssi ei kylläkään omaan suuhuni maistunut kakussa, mutta varmasti piti kakun hyvänmakuisena ja säilyvänä huoneenlämmössä. Ensi kerralla punssia voisi lurauttaa vähän reilummastikin sekaan, ja ehkä rusinoitakin lisätä. Punssin alkoholi kiehuu kyllä rusinoiden seasta pois, sillä rusinoita keitetään vajaat 10 min punssi-vesiseoksessa. Ja jos ei halua käyttää alkoholia kakunteossa, voi punssin korvata vaikka vedellä tai vaalealla glögillä, omenamehulla tms. 






JOULUN PUNSSI-RUSINAKAKKU
(1,75 - 2 litran vuokaan)

3 dl rusinoita
1 dl punssia
2 dl vettä

200 g kylmiä voikuutioita (tai margariinikuutioita)

4 isoa kananmunaa
2,5 dl sokeria
5,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1 iso tl soodaa 
1 iso tl leivinjauhetta
2 tl (Meiran) vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
1 iso tl kardemummaa

1. Voitele ja korppujauhota 1,75 - 2 litran vuoka. Itselläni oli 2 litran teflonvuoka, mutta hieman pienempikin riittää.

2. Laita pieneen kattilaan rusinat, punssi ja vesi. Kiehauta ja keitä seosta hiljalleen noin 8-10 min. Nestettä saa jäädä sekaan eli rusinoiden ei tarvitse imeä kaikkea lientä. Käännä levyltä virta pois ja siirrä kattila sivuun. Lisää kylmät voikuutiot sekaan ja sekoittele hiljalleen. Voikuutiot saavat sulaa hiljalleen rusinoiden sekaan ja jäähdyttää samalla seoksen.

3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi isossa vatkauskulhossa. 

4. Sekoita erikoisvehnäjauhot, sooda, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kardemumma keskenään. Itse mittailin normaalilla teelusikalla, reilulla sellaisella, kohotus- ja mausteaineet eli jos käytät mittalusikoita, lisää vähän reilummasti kaikkea. Lisää jauhoseos ja rusina-voiseos vuorotellen taikinan sekaan. Voit sekoittaa nuolijalla, tai itselläni on eriskummallinen tapa pitää sammutettua sähkövatkainta kourassa ja sekoittaa seosta manuaalisesti sähkövatkaimen vispilöillä...lisää ensin jauhoseosta, ja lopeta lisäykset jauhoseoksen lisäämiseen, tällöin taikinan rakenne pysyy mielestäni hyvänä.

6. Kaada kakkutaikina vuokaan ja paista uunin toiseksi alimmalla (tai alimmalla) tasolla 165-170 asteessa noin 45-55 min. Itselläni oli 170 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla (uunissani on viisi tasoa) noin 50 min. Kakku tuntuu tosi tiiviiltä, ja sen pitääkin olla sellainen - sisus on kuitenkin pehmeää ja mehevää. Koska kakku on tiiviihköä, rusinat levittäytyvät tasaisesti eripuolille kakkua. Pinta värjääntyy rusinaveden takia melko nopeasti tummahkoksi, mutta sitä ei kannata paistaessa säikähtää. Ja tämä on niitä kakkuja, joita voi säilöä pari viikkoa kylmässä eli joulun kakut voi tehdä jo nyt.

Kakku maistuu todella vanhanajan hedelmäiselle rusinakakulle ja on yksi suosikeistani. 


Vaiheet:

1. Laita kattilaan rusinat, vesi ja punssi. Kiehauta ja keitä hiljalleen 8-10 min. Sammuta levy ja siirrä kattila sivuun.

2. Sekoita kuivat aineet kulhossa keskenään ja mittaa lautaselle jääkylmät voi- tai margariinikuutiot.

3. Lisää kylmät voikuutiot kuuman rusina-punssiliemen sekaan ja anna voin sulaa hiljalleen liemen sekaan. Sekoittele lusikalla silloin tällöin. Voi jäähdyttää samalla liemen sopivaksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. 

5. Lisää vuorotellen, jauhoilla aloittaen ja jauhoihin lopettaen, kuivat aineet ja rusina-voiseos muna-sokerivaahdon sekaan. Voit sekoittaa nuolijalla tai vatkaimen hitaimmalla nopeudella, mutta älä vatkaa yhtään ylimääräistä ja varo, etteivät rusinat mene rikki. Kakkujen teossa suosin erikoisvehnäjauhoja, sillä niillä saa kakut pysymään mehevinä. 

6. Itse annan taikinan tekeytyä vielä muutaman minuutin kulhossa ja kääntelen pari kertaa nuolijalla taikinaa ympäri.

7. Kaada taikina 1,75 - 2 litran voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan.

8. Paista 165-170 asteessa (sen mukaan miten äkäinen uuni sinulla on) keskilämmöllä, uunin toiseksi alimmalla tasolla (tai alimmalla), noin 45-55 min. Itselläni oli 170 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla, ei kiertoilmaa päällä, noin 50 min. Kokeile tikulla, onko kakku kypsä.  Kakun pinta ruskistuu herkästi rusinaveden takia, joten sitä ei kannata säikähtää, ja kakku tuntuu tosi tiiviille.

9. Valmis kakku on pinnalta tiivis ja sisältä tosi mehevän kostea ja hedelmäinen. Maku vain paranee säilytyksessä ja kakku säilyy hyvänä parikin viikkoa.

10. Ja rusinatkin levittäytyivät kauniisti ympäri kakkua :)


2 kommenttia:

  1. Hei! Jäi hiukan epäselväksi minulle, kuinka paljon sitä keitinettä saa jäädä? Minä kun ajattelin laittaa taatelia niiden rusinoiden sijaan. T. Aija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Keitinveden määrän jäämisellä ei ole väliä. Tärkeintä on, että hedelmät pehmenee. Jos käytät levytaateleita, kakusta tulee siis taatelikakku. Irtotaatelit vaativat pehmetäkseen ainakin tuon 10 min. Kaikki sitten kakkuun mukaan, nesteet ja hedelmät, siten tulee mehukas.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne