tiistai 20. tammikuuta 2015

Kruunun kakku eli sahraminen manteli-perunakakku








Kruunun kakku on, varsinkin Ruotsissa, hyvin suosittu gluteeniton manteli-perunakakku. Itse tutustuin kakkuun suosikkiohjelmani Strömsön kautta, jossa kokki Paul Svensson jakoi tämän ihanan mehevän ja kostean herkkukakun ohjeen. Strömsön kakku maustettiin sahramilla, ja niin tein minäkin. Ellei sahramin mausta pidä, sen voi korvata raastetulla sitruunankuorella. Kakkuun ei käytetä lainkaan kohotusaineita. 

Kruunun kakku on tarkoitettu pieneksi kahvikakuksi, mutta minä leikkasin kakun kahtia ja täytin kakun vaniljavaahdolla ja vadelmilla. Kakun rakenne oli ihanan samettinen, paksu ja pehmeä - ja erittäin kostea. Ihastuin!






KRUUNUN KAKKU 
eli STRÖMSÖN GLUTEENITON MANTELI-PERUNAKAKKU
(1,5 litran pieneen leipävuokaan)

100 g pehmeää voita
0,5 g sahramia (Meiran sahramipussi on 0,5 g) tai 1/2-1 sitruunan raastettu kuori
2 dl sokeria
2 keltuaista
200 g keitettyä, kylmää perunaa (3 kpl)
160 g mantelijauhetta (2 kpl Meiran à 80 g pusseja kuoretonta mantelijauhetta)
4 valkuaista

Tarjoiluun:
vaniljavaahtoa (ohje mukana)
1 rasiallinen pakastevadelmia
tomusokeria

1. Voitele ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai kookoshiutaleilla pieni 1,5 litran leipävuoka (oma vuokani oli 28x11cm, mutta pienempäänkin mahtuu hyvin). Lämmitä uuni 175 asteeseen, ritilä alatasolle. Jos haluat kakusta korkeamman, tee pienempään vuokaan.

2. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi, näin ei tarvitse välillä pestä vispilöitä. Jätä valkuaisvaahto odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi, sahrami ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset ja vatkaa pari minuuttia.

3. Raasta keitetyt perunat (tai purista puristimen läpi). Lisää seokseen vuorotellen raastettua perunaa ja mantelijauhetta. Vatkaa seosta kunnolla. 

4. Kääntele valkuaisvaahto varovaisesti muun taikinan sekaan. Kaada taikina vuokaan.

5. Paista kakku 175 asteessa uunin alatasolla noin 50-60 min ylä/alalämmöllä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Itse pidin tuon 60 min.

Jäljelle jääneistä keltuaisista voi tehdä esim. vaniljavaahdon kakun kera nautittavaksi.

VANILJAVAAHTO

2 keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria + 1/2 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria) 
2 dl vispikermaa

Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi eri kulhossa. Jos teet sitruunalla maustettua kakkua, voit käyttää vaahtoon vaniljasokerin sijasta 1/2 sitruunan raastetun kuoren ja 1 rkl puristettua sitruunamehua. Yhdistä vaahdot. Tarjoa vaniljavaahto sahramisen manteli-perunakakun ja vadelmien kera.

1. Voitele ja jauhoita pieni suorakaidevuoka huolellisesti. Itse käytin voiteluun voita ja kookoshiutaleita.

2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Jätä vaahto odottamaan.

3. Vatkaa pehmeä voi, sokeri ja sahrami (sitruunankuoriraaste) pehmeäksi vaahdoksi.

4. Lisää 2 keltuaista ja vatkaa hyvin. Kahdesta jäljellejääneestä keltuaisesta tehdään ihana vaniljavaahto kakun väliin.

5. Perunat kannattaa keittää etukäteen kuorineen ja jäähdyttää. Kuori 3 keskikokoista perunaa eli 200 g.

6. Raasta tai purista perunat puristimen läpi. Itse raastoin karkeimmalla terällä.

7. Lisää taikinaan vuorotellen perunaraastetta ja mantelijauhetta.

8. Lisää viimeisenä valkuaisvaahto. Itse laitoin ensin puolet valkuaisesta sekaan ja kääntelin varovaisesti, ettei vaahdon kuohkeus häviäisi. Sitten lisäsin loput varovasti käännellen.

9. Valmista kakkutaikinaa.

10. Levitä taikina tasaisesti vuokaan. Minulla vuoka ei tullut kuin puolilleen.

11. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50-60 min. Itse annoin olla 60 min.

12. Kakku oli ihanan kostea ja mehevä, todella pehmeä. Ja tuoksui ihanasti sahramille ja kookokselle. Kakun voi tarjoilla kahvikakkuna. Itse leikkasin kakun keskeltä kahtia, ja tein väliin jäljelle jääneistä keltuaisista ja vispikermasta vaniljavaahtoa.

13. Vaniljavaahtoon vatkasin ensin 2 dl vispikermaa vaniljasokerin ja vaniljajauheen kanssa kovaksi vaahdoksi.

14. Tällaista vaniljajauhetta käytän nyt. Löytyy myös luontaistuotekaupoista. Vaniljajauheeseen on jauhettu sekä vaniljan siemeniä että vaniljan kuivattuja tankoja. Löytyy myös luomuna mm. täältä.

15. Vatkaa keltuaiset eri kulhossa sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahto kermavaahtoon. 

16. Vaniljavaahtoa - on todella pehmeää.

17. Kakkua ei tarvitse kostuttaa, on todella kostean mehevää jo itsessään.

18. Laita kakunpuolikkaalle vaniljavaahtoa, anna pehmeän vaahdon valua reunojen yli.

19. Lisää vaniljavaahdon päälle pakastevadelmia (puoliksi sulaneita) ja hieman tomusokeria siivilän läpi.

20. Laita loppu vaniljavaahto vadelmien päälle.

21. Laita kakun toinen puolikas täytteen päälle ja ripottele vähän tomusokeria pinnalle.

22. Lisää loput vadelmat kakun päälle ja nauti.




2 kommenttia:

  1. Tosi herkullisen näköinen täyteineen! Ja tuo kakku on hurjan kostean näköistä! Nam! :) Voisi kokeilla kyllä joku kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Taru :) Kokeile tosiaan joskus, on mielenkiintoinen kakku. Kakku oli todella kostea ja mehukas. Kahvikakuksi tuo on kyllä tarkoitettu, mutta eihän noita ylimääräisiä munankeltuaisia voinut olla käyttämättä johonkin. Hyvin sopivat yhteen vaniljavaahdon kanssa :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.