sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Vanhanajan ruispiparkakut ja Sirpan parhaat piparit







Anoppini tekee piparkakut tällä, ainakin 60-70 vuotta vanhalla, ruispiparkakkujen perinneohjeella, joka on peruja anopin ystävän emäntäkouluajoilta. Vaikka taikinamäärä näyttää pieneltä, siitä tulee neljä pellillistä ruispipareita.

Piparitaikina tehdään ruis- ja perunajauhoista, eikä siihen tule lainkaan kananmunaa. Päämausteena näissä vanhoissa piparkakuissa oli poikkeuksellisesti pomeranssinkuori. Ellei pidä vähän kitkerän sitruksisesta pomeranssista, voi mausteiden suhteet vaihtaa niin, että kanelia tulee 1 rkl ja pomeranssia vain 1 tl.

Mausteseosta ei kiehauteta lainkaan, vaan mausteet ja sooda sekoitetaan jauhoseokseen, ja keskenään yhdistetty sulatettu voi ja siirappi sekoitetaan mukaan. Taikina saa tekeytyä yön yli viileässä, ja seuraavana päivänä leivotaan rapeat piparkakut. Taikina on helppoa kaulita, ja yllättäen, ei maistu yhtään rukiiselle, vaan aika lailla normaalia piparkakkua muistuttaa - niin maultaan kuin rakenteeltaankin.

Toisena ohjeena tarjoillaan sisareni Sirpan parhaimmat joulupiparkakut. Ohjeen sisareni oli saanut ystävältään Raililta. Juuri eilen sain mukaani rasiallisen näitä herkkuja, vieraillessani sisareni luona Ähtärissä, ja häpeä tunnustaa - pipareita ei ole montaa enää jäljellä :) Ja näistä eivät joulupiparkakut parane - ovat todella herkullisia, mausteisia ja mureita. 






VANHANAJAN RUISPIPARKAKUT
neljä pellillistä

3 dl Sunnuntain hienoja ruisjauhoja, ruissihtijauhoja (tavallinenkin käy)
1,5 dl perunajauhoja
1 rkl pomeranssinkuorimaustetta (perinteisemmästä mausta pitävät voivat vaihtaa pomeranssin määrän 1 tl ja kaneli 1 rkl)
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl soodaa
1,5 dl voisulaa (noin 165 g)
1,5 dl tummaa siirappia

1. Sekoita ruisjauhot, perunajauhot, mausteet ja sooda kulhossa.

2. Sulata voi ja sekoita siirappi voin kanssa - tämä jäähdyttää seosta sopivasti. Lisää voi-siirappiseos jauhoseokseen ja sekoita reippaasti sähkövatkaimella. Pieni sitkonmuodostuminen on tässä taikinassa vain hyväksi.

3. Peitä kulho kelmulla tai litistä taikina kelmun sisään ja laita pussiin. Anna maustua yön yli viileässä. Minulla taikina ehti olla kaksi päivää kylmässä ennen leipomista.

4. Kaulitse taikina jauhoitetulla pöydällä ja ota muotilla piparkakkuja. Älä tee liian ohuita!

5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. 




SIRPAN PARHAAT PIPARIT

1,5 dl siirappia
4 tl kanelia 
4 tl inkivääriä
4 tl neilikkaa
4 tl pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
500 g voita
4 dl sokeria


2 kananmunaa
4 tl soodaa (sekoita sooda vehnäjauhoihin)
13 dl puolikarkeita vehnäjauhoja


1. Kiehauta siirappi, mausteet, voi ja sokeri. Jäähdytä hetki.

2. Lisää haaleaan seokseen kananmunat ja vehnäjauhot, johon sooda on sekoitettu. Sekoita ainekset kunnolla ja vie kylmään. Pakkaa taikina esim. useampaan pienempään muovirasiaan, niin voit leipoa useamman kerran. Anna maustua seuraavaan päivään kylmässä. Taikina säilyy kylmässä hyvin, ainakin viikon.

3. Kaulitse taikina ja ota muotilla piparkakkuja. Laita piparit leivinpaperin päälle isolle uunipellille, eivät leviä pellillä oikeastaan lainkaan.

4. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 6-8 min, oman uunisi tehojen mukaan. 




Vaiheet vanhanajan ruispiparkakkuihin:

1. Sekoita ruisjauhot, perunajauhot, sooda ja mausteet keskenään.

2. Sulata voi ja kaada siirappi kuuman voin sekaan. Sekoita seosta. Siirappi jäähdyttää voita sopivasti.

3. Kaada voi-siirappiseos jauhoseoksen sekaan ja vatkaa kunnolla sähkövatkaimella aineksia. Ruistaikinaan ei muodostu juurikaan sitkoa, vaikka sekoittelet rivakasti.

4. Taikinamäärä näyttää pieneltä, mutta tästä tulee neljä pellillistä piparkakkuja. Ja kaulintavaiheessa muistat, miksi on kiva tehdä näin pieniä piparkakkutaikinoita :)
Vie taikina kylmään ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.

5. Seuraavana päivänä: jaa taikina esim. kolmee osaan ja kaulitse pala kerrallaan jauhotetulla pöydällä. Taikina on helppoa kaulita.

6. Ota muotilla pipareita, älä kaulitse taikinaa turhan ohueksi.

7. Viileä taikina on mukavaa käsitellä ja piparit irtoavat helposti pöydästä.

8. Taikinasta saa neljä pellillistä melko kookkaita pipareita.

9. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 7-8 minuuttia. Nämä olivat 8 min ja seuraavat pellilliset 7 min.  

10. Tuoksuvat ihan tavallisille piparkakuille ja maistuvat hyvälle, rakenne on samanlainen kuin normaaleilla piparkakuilla - piparkakkua maistava ei tiedä syövänsä ruispiparkakkua.

11. Säilytä piparkakut tiiviissä rasiassa ja huoneenlämmössä.


7 kommenttia:

  1. Eikö mausteet kannattaisi lisätä kuumaan rasvaan tai kiehauttaa siinä, niin maut istoaisivat paremmin. Ainakin itsestä tuntuu, että mausteet aktivoituvat ja alkavat uuttaa makua paremmin kuumennettuna.

    Ruispiparit menevät kokeiluun, olen tehnyt Paraisten piparien ohjeella myös ruispipareita, mutta täytyypä kokeilla näitäkin, erityisesti pomeranssi ystävänä.

    Mukavaa joulun odottelua tänäkin vuonna!
    -Mimmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei taas, Mimmi <3
      Näissä ruispiparkakuissa ei mausteita kiehauteta. Ja koska ohje on perinneohje, en ole lähtenyt ohjetta muuttelemaan. Epäilisin, että tuo pomeranssinkuoren runsas määrä maistuisi todella kitkerältä, jos sen kuumassa rasvassa vielä kiehauttaisi. Itse pidän pomeranssista, mutta useimmat eivät - siksi olenkin tehnyt enemmän kanelivoittoisia näistäkin pikkuleivistä. Mutta ainahan voi kokeilla uusia tapoja. Poikkea kertomaan, jos kiehauttelet mausteita, miten pomeranssin maku voimistuu.
      Oikein ihanaa joulunodotusta teidänkin perheeseen :)

      Poista
  2. Ihan järjettömän hyviä pikkuleipiä. Meillä ei yleensä makeat leivonnaiset häviä pöydästä eikä maistu,
    mutta nämä häviävät. Isäntä vetelee ihan hulluna menemään ja jos jätän pikkuleivät pöydälle niin koirakaan ei hievahda passista minnekkään ennen kuin saa osansa tai pikkuleivät piilotetaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai että :) Kiitos päivän parhaista nauruista :) Ihan näin sieluni silmin koiran passissa pöydän vierellä...nämä on kyllä hyviä, ja kuuluu meidänkin jouluherkkuihin. Näitä laitan yleensä isot kasat myös juustolautaselle ja ai että, miten herkkua on Aura ym. voimakkaiden juustojen kera. Ihanaa joulunaikaa ja herkullista uutta vuotta koko perheelle <3

      Poista
  3. Hei! Kiitos blogistasi. Olen innostunut jälleen leipomisesta ja kun löysin tämän blogin, niin olen tehnyt vaikka mitä. Nyt kokeilin näitä ja jatkoon menee. Voileipäkakut on vieneet monen kielen mennessään. Ja se lohilaatikko😚

    VastaaPoista
  4. Hei, onko pomeranssi ruispipareissa oleellinen vai voiko sen jättää pois?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei missään tapauksessa ole pakko käyttää pomeranssia. Kokeile, mikä muu mauste on mieleistä rukiin kanssa ja käytä sitä. Mukavaa joulunodotusta :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne